Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, doufám, že mi někdo poradíte. Moje dcera má juvenilní idiopatickou artritidu a aplikuji jí metoject pero…a můj dotaz zní, zjistila sem, že jsem těhotná a když sem byla těhotná se synem, tak mi řekli, abych to já nedělala, že i malé množství může ohrozit plod…to byla ještě malá, tak jí to aplikovala tchýně, ale teď už je větší a pro dceru je to dost traumatické a nechce to píchnout od nikoho jiného, myslíte, že když použiju jednorázové rukavice a budu dávat pozor, že to bude problém? Teoreticky by se ta látka přes rukavice neměla dostat..
Děkuji za reakce.
To by ses musela pichnout a zmacknout pist, aby se do tebe neco dostalo. Je to prece pero, jakym se aplikuje napr. inzulin, clexan atd.? Jako to by musela byt velka nesikovnost a nahoda dohromady.. Jinak tezko rict, kolik toho plod ohrozi, vim jen, ze mtx je cytostatikum, zabranuje deleni bunek a v rannem tehotenstvi se bunky deli, jak splasene. Ja cekala pro jistotu rok od dobrani mtx, nez jsem si troufla otehotnet ![]()
Nesmyslné. Proč bys jí to nemohla píchnout. Předpokládám, že si to tedy nepíchneš sama…to by pak opravdu vadilo…
Pro jistotu si vem rukavice a není problém, MTX se přes ně nedostane ![]()
@Layana moc děkuju…to jsem potřebovala slyšet…rukavice si vezmu, nechci jí zbytečně trápit tím, že by jí to musel píchat někdo jiný…
@maja45 no nesmyslné asi ne…při minulém těhotenství mi to doktorka zakázala píchat…ale to ještě nebylo pero, ale normální injekce, teď máme pero…doktorka tam týden není, tak se jí nemůžu zeptat, tak proto se ptám, jestli s tím nemáte zkušenosti…
@VilaAnalka no mě šlo spíš o to, že když se to píchne, tak tam vždycky na kůži zůstane žlutá kapka, kterou pak utírám tím desinfekčním polštářkem, takže tam je teoreticky možné, že bych s tím mohla přijít do kontaktu, ale snad ty rukavice tomu zabrání, aby to prošlo na kůži…
Určitě, nejlépe by měly chránit nitrilove, ty jsem měla doporučené když jsem aplikakovala psovi chemoterapii
https://ww w.safework.cz/rukavice-nitrilove-100ks/
@Layana tak to je bezvadné, zrovna mi nějaké manžel přinesl z práce a koukám na krabičku a nitrile…tak to je můžu použít…
mluvilo se o peru, tam je riziko expozice minimální, pokud si člověk dá pozor a dodrží správný postup. Metotrexát nebudeš pít, ani olizovat prsty či ho dýchat…