Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Hezký večer, zítra si mám aplikovat pregnyl před IUI, bohužel se nedostanu nikam na pohotovost ani nemám v blízkosti bydliště žádného zdravotníka. Nezbývá než aby píchl manžel, při IVF mi píchal gonal do břicha běžně,ale to bylo pero. Prosím o radu jak zvládnout aplikaci pregnylu dostala jsem dvě jehly a dvě stříkačky mám aplikovat dvě ampule a jednu vodu,prosím o popsání postupu.
Kakulko, nevím, ale přijde mi, že Tě Tvůj doktor dostatečně nepoučil
. Pregnyl není Gonal ani Puregon ani cokoliv jiného, co se aplikuje do podkožního tuku na břiše. Pregnyl je potřeba píchnout vnitrosvalově do zadní části těla…
Mně ho píchala sousedka-zdravotní sestra a když jsem ji tak u toho sledovala, sama ani s manželem bych do toho teda nešla. Byly to taky 2 ampule - 10 000 jednotek. Jedinej rozdíl, že šlo o IVF, takže se musel píchnout v přesně danou hodinu (já měla 21.00).
Zajdi nebo zajeď si někam na pohotovost, přeci musí být nějaká možnost… co kdyby se stalo cokoliv jiného, taky byste někam museli ![]()
Ahojky,
já už si nepamatuju, jak se míchaly ty ampule, ale to by mělo být uvedeno v návodu, a určitě to nebylo nic složitý, když mi to v hlavě neuvízlo
. a píchla jsem si to sama, úplně v pohodě do zadku, je teda fakt, že ho mám větší
Držím palce,ať to vyjde a je z toho krásnej mimís a neboj se tý aplikace, je to fakt pohoda ![]()
Petra
Ahoj, mě to píchal manžel. To míchání si už moc nepamatuju, jen vím, že se musel použít pilníček na tu ampuli a že jsem to lámala do odličovacího tamponu kvůli pořezání. Ta injekce se dává do svalu, dává se do hýždě - horní vnější kvadrant. Injekce se musí aplikovat švihem, prostě do toho dát trochu energie, pak to nebolí. Učila nás to manželova teta, je zdr. sestra a trénoval si to na míčku
Jinak potom může bolet když jde do těla ta tekutina, takže pomaloučku, ať se to stačí vpíjet do těla a pak po vytažení jely namasírovat, pak to méně bolí. To je tak všechno co si pamatuju. Snad ti to trochu pomůže.
No ták já jsem taky chtěla nechat píchnout pregnyl doma, ale dr.mě upozornil, že to musí zdravotní sestra, že to sami nezvládnem. Raději jsem dojela do nejbližší nemocnice a na Interně mě to moc ochotné sestřičky píchly. Bylo to v sobotu v 21.00. takže nebylo moc na výběr.
Kakulko, ono to píchání není složité, mě to píchal manžel. Bohužel přesný postup už si nepamatuju, ale měli jsme to popsané v deníčkách Psychika snažilky, tak to zkusím najít a dám ti to sem ![]()
Já jsem si Pregnyl píchala 3krát sama do břicha a nebyl to žádný roblém až na to, že to trošku štípe ![]()
Velkou jehlou (růžovou) na stříkačce nabereš ředící roztok z ampulky a „naliješ“ ho na prášek v druhé ampulce, ten se rozpustí, trošku s tím zatřepeš a zase natáhneš do stříkačky.
Ze stříkačky ho zase „naliješ“ na druhý prášek v ampulce a trošku s tím protřepeš.
Natáhneš do stříkačky, dáš novou menší (oranžovou) jehličku a jdeš na píchnutí!
Není to nic složité co by jsi nezvládla ![]()
Příspěvek upraven 13.03.10 v 08:52
Tak jsem to zkoušela hledat, ale v těch komentářích k deníčkům se prakticky nedá vyhledávat ![]()
ALe bylo to nějak tak, že širší, tuším růžovou jehlou se nasála ta míchací tekutina a vstříkla se do ampule s Pregnylem. Při odlamování toho skla u ampulí se musí postupovat opatrně - jednak z toho úzkého vršku cvrnknutím odstranit kapalinu a pak to radši při lámání držet v kapesníku aby nedošlo k pořezání. No Pregnyl s kapalinou se promíchal, vyměnila se jehla na stříkačce za černou (tu užší). Ty si lehneš pohodlně na břicho, nebo se to dá píchnout do zadku zezhora ve stoje - ale musíš mít tu nohu povolenou, jinak by to bolelo. Místo vpichu se vydezinfikuje a píchá se kolmo a docela hluboko a pokud možno i dost rychle, jinak to taky bolí. Píchá se jak už někdo psal do horní části zadku.
Snad jsem to popsala dobře ![]()
ahojky,já jsem si teda pregnyl píchala do podkoží tento druh léku je možné jak do svalu tak do podkoží.silnějsí jehlou naberes roztok vložíš do prášečku mírně zamýcháš,vyměníš za jehlu kratší a slabší.vydezinfikuješ místo vpichu.potom koukni na tu jehlu kde je sešikmená.seřízlou stranou dolu a píchneš.nezapomen si udělat řasu. to je že zmáčkneš špek a píchneš do něj kolmo co nejmín pod kuži.pa
Jak ti řekli v CARu, že si ho máš píchnout - do svalu nebo do podkoží???
Neboj se, určitě to zvládneš ![]()
Ahoj holky, taky v tom lítám. za 45min si mam aplikovat pregnyl. mám si to dát do břicha, všechno chápu. akorát vůbec nevim, jak hluboko to mám píchnout??? poraďte, prosím.
@broskef píše:
Ahoj holky, taky v tom lítám. za 45min si mam aplikovat pregnyl. mám si to dát do břicha, všechno chápu. akorát vůbec nevim, jak hluboko to mám píchnout??? poraďte, prosím.
Vstřikuj pomaloučku tak aby tě to neštípalo, pokud to vstříkneš moc rychle tak tě to bude štípat!
Záleží jen na tobě jak „ti to bude dlouho trvat“ ![]()
Drž se ![]()
Děkuju, děkuju za radu. ale hlavně mi, prosím písni, JAK HLUBOKO pod tu kůži to mám dát. a jestli kolmo k břichu nebo šikmo. děkuju ![]()
@broskef píše:
Děkuju, děkuju za radu. ale hlavně mi, prosím písni, JAK HLUBOKO pod tu kůži to mám dát. a jestli kolmo k břichu nebo šikmo. děkuju
Píchneš si to kolmo do břicha, první si mezi dva prsty zmáčneš kůži nebo špíček
a potom to píchneš!
Jehlu si do bříška musíš zapíchnout úplně celou až po tu hlavičku co je u stříkačky
vím, že to vypadá děsivě, ale to zvládneš ![]()
Nejhorší je propíchnout kůži a pak už to jde samo ![]()