Argofan v těhotenství

11
27.10.17 11:01

Argofan v těhotenství

Zdravím. Chci se zeptat zda-li je tu někdo kdo užíval v těhu antidepresiva argofan na úzkosti. Léčím se asi šestý rok a vše bylo v pohodě než jsem otěhotněla. Sice Doktor mě ujistil že můžu užívat, ale přesto mi napsal zoloft, který jsem po třech měsících musela vsadit kvůli úzkost které se mi vrátili. Nasadil mi zpět argofan a začínám znovu fungovat. Ale i přesto se bojím a ráda bych věděla vaší zkušenost s tímto lékem v těhotenství a po porodu. Moc děkuji za info :oops: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
27.10.17 12:41

Mě psychiatr než jsem otěhotněla předal do péče Mudr. Hanky, který se na tehule specializuje, a ten mi právě dal argofan (místo welbutrinu, na depresi), že patří v těhotenství k těm nejvyzkousenejsim, nejbezpečnějším. Do porodnice jsem měla papir, kde bylo výslovně napsáno, že můžu kojit (pozor dětská ho pak chtěla taky, takže okopírovat). Některým miminkům se může po porodu stát, že se u nich vyskytnou příznaky z vysazení, to tam bylo popsáno v tom papíru, ale ty by měly být neškodné a odeznít do týdne, stokrát neskodnejsi než maminka, které je psychicky špatně. Nás nic takového nepotkalo, syn byl od začátku hrozně pohodovej (vyjma prvních 24h, kdy řvou všechny děti) a ukázkově sál. Já teď hledám za argofan náhradu pro druhé tehu, proze jestli budu zas zvracet, tak s mojí náchylnosti, k těm příznakům z vysazení, to zas bude :zed: Dopoledne tehu nevolnost, odpoledne nevolnost z vysazení, protože prášek :poblion:… Ale to asi ve třetím měsíci pro tebe už nejspis není aktuální…

• Citovat
  • Upravit
11
30.10.17 11:19
@Anonymní píše:
Mě psychiatr než jsem otěhotněla předal do péče Mudr. Hanky, který se na tehule specializuje, a ten mi právě dal argofan (místo welbutrinu, na depresi), že patří v těhotenství k těm nejvyzkousenejsim, nejbezpečnějším. Do porodnice jsem měla papir, kde bylo výslovně napsáno, že můžu kojit (pozor dětská ho pak chtěla taky, takže okopírovat). Některým miminkům se může po porodu stát, že se u nich vyskytnou příznaky z vysazení, to tam bylo popsáno v tom papíru, ale ty by měly být neškodné a odeznít do týdne, stokrát neskodnejsi než maminka, které je psychicky špatně. Nás nic takového nepotkalo, syn byl od začátku hrozně pohodovej (vyjma prvních 24h, kdy řvou všechny děti) a ukázkově sál. Já teď hledám za argofan náhradu pro druhé tehu, proze jestli budu zas zvracet, tak s mojí náchylnosti, k těm příznakům z vysazení, to zas bude :zed: Dopoledne tehu nevolnost, odpoledne nevolnost z vysazení, protože prášek :poblion:… Ale to asi ve třetím měsíci pro tebe už nejspis není aktuální…

Děkuji za odpověď. Myslela jsem že s argofan nemůžu kojit. A vysadit ho nechci, gynekolog mi doporučil zastavit laktaci, kvůli poporodnimu blues. Tak teď nevím :think:…ale do porodu mi zbývá ještě čtyři měsíce tak se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.17 09:04
@Bidulka píše:
Děkuji za odpověď. Myslela jsem že s argofan nemůžu kojit. A vysadit ho nechci, gynekolog mi doporučil zastavit laktaci, kvůli poporodnimu blues. Tak teď nevím :think:…ale do porodu mi zbývá ještě čtyři měsíce tak se uvidí.

Vztah kojení a blues bych rozhodně řešila s psychiatrem a s psychoterapeutem ne s gynekologem. Zvlášť jestli nemáš už nějakou zkušenost, že by ti kojení nedělalo dobře, osobně bych z povahy „kojících“ hormonů (prolaktin, oxytocin) spíš cekala, že člověku usnadňují zůstat v klidu i v té nové situaci po porodu. Co se miminka týče, tak přes placentu se k němu dostává léku víc než pak při kojení. Ale vidím kolem sebe miminka kojena i nekojena a všechny přispívají dobře. Jen mi přijde, že doporučení ohledně vlivu kojení na úzkosti prostě nepatří do odbornosti gynekologa a na tvém místě bych to konzultovala jeste jinde.

• Citovat
  • Upravit
11
27.2.18 09:55
@Anonymní píše:
Vztah kojení a blues bych rozhodně řešila s psychiatrem a s psychoterapeutem ne s gynekologem. Zvlášť jestli nemáš už nějakou zkušenost, že by ti kojení nedělalo dobře, osobně bych z povahy „kojících“ hormonů (prolaktin, oxytocin) spíš cekala, že člověku usnadňují zůstat v klidu i v té nové situaci po porodu. Co se miminka týče, tak přes placentu se k němu dostává léku víc než pak při kojení. Ale vidím kolem sebe miminka kojena i nekojena a všechny přispívají dobře. Jen mi přijde, že doporučení ohledně vlivu kojení na úzkosti prostě nepatří do odbornosti gynekologa a na tvém místě bych to konzultovala jeste jinde.

A můžu se tě zeptat jak si zvládla porod z touto poruchou? :) Já se dost bojím, sice seoc těším, ale i přesto mám strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
21.4.18 21:40

Argofan

@Bidulka Ahoj, chtela bych se zeptat jak jste to nakonec zvladla a zvladate? Beru Argofan od 4m po porodu, ted jsem jiz stabilni a synovi je jiz 27m a uvazujeme nad druhym, ale docela se desim, ze se „obdobi temna“ jak tomu rikam bude opakovat. Par dni po odchodu z porodnice jsem si nechala zastavit mleko a i pres to se u me rozjelo poporodni blues. AD beru cca 10let a do te doby jsem byla stabilni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
22.4.18 14:55
@Ivacipita píše:
@Bidulka Ahoj, chtela bych se zeptat jak jste to nakonec zvladla a zvladate? Beru Argofan od 4m po porodu, ted jsem jiz stabilni a synovi je jiz 27m a uvazujeme nad druhym, ale docela se desim, ze se „obdobi temna“ jak tomu rikam bude opakovat. Par dni po odchodu z porodnice jsem si nechala zastavit mleko a i pres to se u me rozjelo poporodni blues. AD beru cca 10let a do te doby jsem byla stabilni.

Ahoj, musím říct, že v porodnici asi druhy den po porodu jsem pociťovala úzkost, porad mi bylo na breceni, ale spíš si myslím, ze to byly rozhozene hormony. Nechala jsem si zastavit laktaci na popud psychiatra. Po návratu domů s mimcem jsem byla hrozně přecitlivěla vůdčí starší dceři, mela jsem pocit že ji zanedbávám, což už me přešlo. Zrovna mi skončilo šestinedělí a je mi lépe, když mi je nejhůř dr. Mi napsal na tyto stavy rivotril ale moc ho nechci brát je návykový a snažím se hodně odpočívat, teda pokud to jde, protože mám doma dohromady čtyři děti i s dítětem od manžela. Tak si dovedete představit jak asi takový kvalitní odpočinek vypadá :zed: :D Určitě bych se nebála na vašem místě to co teprve bude a argofan můžete brát celé těhotenství, já ho brala a byla jsem v pohodě až na ty začátky ale spíš to byly jen obavy. A mala je nejspokojenejsi miminko a to jsem u tech dvou předchozích dětech nebrala nic, to jsem ani nevěděla ze nějaká taková porucha existuje. Takže přeji hodně sil a štěstí při početí dalšího miminka. Neni nic co my ženy bychom nezvladly. :potlesk: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.20 20:42

Ahoj maminky, jsem tu úplná začátečnice, v pátek jsem zjistila, že jsem těhotná, přiznám se, moc jsem s tím nepočítala, protože s manželem jsme se pokoušeli o dítě 6 let až to skončilo rozvodem, teď mám necelé dva roky přítele, který o mimi začal mluvit, tak jsem si řekla, že to nechám na osudu a vysadili prášky.
Problém mi nastal až dnes, když jsem si uvědomila, že bych měla informovat svou psychiatričku a zeptat se, jestli musíme změnit Argofan (75 mg), který užívám několik let. Nekompromisně mi sdělila, že ho musím vysadit a se svou psychikou „bojovat“ bez léků, ujišťovala mě, že to zvládnu, že mám být více aktivní, chodit na procházky atd. Já mám ale popravdě strach, protože úplně psychicky zdravá se necítím ani když Argofan užívám, natož abych ho úplně vysadila (týden mám brát půl prášku). Navíc, když si vzpomenu, když jsem před nějakou dobou zapomněla v úterý a ve čtvrtek prášek a jak mi bylo zle, mám z toho zkrátka velký strach.
Je tu ještě nějaká maminka, která má s Argofanem v těhu zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
10.3.20 20:51

Tohle jsi ale měla řešit předtím, než jsi vysadila antinu… Studie na to nejsou, nedá se to testovat na lidech, tak se tam ty negativní vedlejší účinky (vývojové vady apod.) jen předpokládají podle obecné prevalence u netěhotných…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.3.20 21:52
@FotografkaMisa píše:
Ahoj maminky, jsem tu úplná začátečnice, v pátek jsem zjistila, že jsem těhotná, přiznám se, moc jsem s tím nepočítala, protože s manželem jsme se pokoušeli o dítě 6 let až to skončilo rozvodem, teď mám necelé dva roky přítele, který o mimi začal mluvit, tak jsem si řekla, že to nechám na osudu a vysadili prášky.
Problém mi nastal až dnes, když jsem si uvědomila, že bych měla informovat svou psychiatričku a zeptat se, jestli musíme změnit Argofan (75 mg), který užívám několik let. Nekompromisně mi sdělila, že ho musím vysadit a se svou psychikou „bojovat“ bez léků, ujišťovala mě, že to zvládnu, že mám být více aktivní, chodit na procházky atd. Já mám ale popravdě strach, protože úplně psychicky zdravá se necítím ani když Argofan užívám, natož abych ho úplně vysadila (týden mám brát půl prášku). Navíc, když si vzpomenu, když jsem před nějakou dobou zapomněla v úterý a ve čtvrtek prášek a jak mi bylo zle, mám z toho zkrátka velký strach.
Je tu ještě nějaká maminka, která má s Argofanem v těhu zkušenost?

To samé jsem si prožila, když jsem zjistila, že jsem těhotná nejdříve mi Dr. Vysazoval argofan, ale pak mi předepsal zoloft, ten je prej šetrnější, ale nedělal mi dobře, musela jsem vydržet asi čtyři měsíce a pak mi nasadil zpět argofan, který jsem brala po zbytek těhotenství. Po porodu, jsme se domluvili s dr. Že mi zastaví laktaci, aby nedošlo ke zhoršení psychického stavu. Argofan jsem brala dal a malá krásně prospivala na um. Mléku. Teď má dva ročky a můžu říct, že nebyla ještě nemocná, krom nějaké rýmy… Takže bych se nebála brát argofan v těhotenství. A navíc je spoustu rodiček, co braly v tehu antidepresiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
10.3.20 21:53

@FotografkaMisa
Ahoj, já byla schopna být skoro celé tehu bez léčiv. Jen asi v 8m těhotenství jsem cítila, že nejsem 100% ok, ale bylo to i tím, že jsem pracovala a starší syn měl dvoje ATB za sebou, takže jsem byla dost fyzicky a tím i psych vyčerpaná. Moje úžasná Dr mi napsala Asentru, což je nejpoužívanější antidepresivum v těhotenství (studie apod). Beru ji i teď a to již 13m kojím.
Prvního syna jsem nekojila a nechávala si zastavit laktaci viz předešlý můj prispevek.
Musím, ale říct, že mám 100% rodinné zázemí, což je pro mě samo o sobě největší antidepresivum :wink: Tím, že máme deprese v rodině a jsou dědičné, tak se léků nejspíš nezbavím, ale beru udržovací dávku a nepociťují žádné vedlejší účinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
11.3.20 00:16

@FotografkaMisa ahoj užívám argofan, je jeden z nejlepších ale pozor.. Vysazovat se musí pomalu, jinak to bude opravdu zle.. V těhotenství mi byl nahrazen seropram Em který se může. Protože bez ad se to nedalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.3.20 10:33

Venlafaxin je braný jako v těhotenství bezpečný a rozhodně ho nevysazuj jen tak.

Spíš jestli nejsi v psychoterapii, tak do ní vstup - protože těhotenství obecně zvyšuje level úzkosti a teď je ten dobrý čas a motivace s úzkosti dělat o fous víc, než brát léky.

Neboj, to zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky