Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky, potřebuju se asi jen vypovídat, protože to nikomu jinému nemůžu nebo spíš nechci říct ať si o mě lidi nemyslí, že jsem blázen. Teď k věci. S přítelem jsem 7 let, máme 8-mi měsíčního syna. Co mě trápí nejvíc je to, že synovi jsem dala příjmení po příteli, jelikož nejsme manželé, myslela jsem že tím že se prcek narodil, přítele to nakopne, a příjde s žádostí o ruku.
jenže jsem se spletla, všude na mě volají synovým příjmením a mě to hrozně štve
takže uvažuju, že zajdu na úřad nebo kde se to vyřizuje a malého přejmenuju po sobě. Strašně mě to deptá, asi jsem udělala chybu mu dát příjmení po otci, ted se akorát trápím, že přítel se nemá k činu…
omlouvám se je to asi zmatené, ale hrozně se to ve mě mele. ![]()
No, to chápu. že tě to štve, proto jsem zařídila, abyse synové jmenovali po mně. ale ke změně budeš potřebovat přítelův souhlas ![]()
Naprosto Tě chápu, ale pokud je přítel uveden v RL, pak se dítě musí jmenovat po něm, tak to u nás prostě je. Co si o tom s přítelem otevřeně promluvit?
Ale chlapi jsou na tohle hrozní, jestli jste spolu už takhle dlouho, museli jste o tom alespoň mluvit, ne? Nebo je to téma tabu?
Jsme manželé, tak se jmenujeme všichni stejně. Ale kdybych měla přítele, tak bych nechtěla dát příjmení po přítelovi. Právě z důvodu, že by na mě každý volal jeho příjmením. Měla bych pocit, jako když k dítěti nepatřím, když se jmenuji jinak. A pokud se přítel nemá k tomu, aby si tě vzal, tak už proto bych nedávala jeho příjmení.
Zkus zjistit, zda to jde změnit. Nebo možná tímto krokem uzraje rozhodnutí pro svatbu.
@kokos píše:
Naprosto Tě chápu, ale pokud je přítel uveden v RL, pak se dítě musí jmenovat po něm, tak to u nás prostě je. Co si o tom s přítelem otevřeně promluvit?
To není pravda, dítě se může jmenovat po libovolném rodiči, jen se na tom musí oba rodiče dohodnout…
A až se vemete tak ho zase přejmenuješ? nechceš se teda nechat přejmenovat ty?
.Pak by to bylo jednoduší a když se vemete jméno ti zustane ![]()
Záleží na tom, jestli myslíš, že je přítel nějak aktivně proti vaší svatbě či svatbám obecně, nebo jestli se prostě jenom doteď nerozhoupal. Někteří chlapi jsou v tomhle fakt jelita a zásada je- NIKDY nečekej, že chlapa něco nakopne nebo napadne samo, z náznaků. Chlapi prostě náznaky nevnímají. Takže jestli myslíš, že je to ten druhý případ, tak ho klidně požádej o ruku sama, dnešní doba takovou emancipaci unese, nebudeš první ani poslední. Nebo jestli nechceš přímo požádat, tak mu na hulváta řekni, že to očekáváš.
Tak ja to proste reknu, to co me napadlo kdyz jsem tvuj prispevek precetla
Myslim ze chces pritele vydirat, ze ho chces takhle donutit k cinu ci aspon rozvirit vody vztahu.No za sebe nevim nevim, u me by to nefungovalo
@Kamča.dalmatinka píše:
A až se vemete tak ho zase přejmenuješ? nechceš se teda nechat přejmenovat ty?.Pak by to bylo jednoduší a když se vemete jméno ti zustane
taky to tak vidím…
a když zajdeš na matriku a řekneš, že se chceš jmenovat stejně jako zbytek rodiny a že svatbu neplánujete, tak většina matrik to uzná jako pádný důvod a za 1000,– to prostě změní ![]()
Ahoj, ještě bych s tim počkala, třeba se rozhoupe, a když ne, tak co, na světě jsou i hořší věci, než to, že nebudete oddání, hlavně jestli tě má rád-plno lidí se vezme a za rok se rozvádí a hádají a podobný věci
@Kamča.dalmatinka píše:
A až se vemete tak ho zase přejmenuješ? nechceš se teda nechat přejmenovat ty?.Pak by to bylo jednoduší a když se vemete jméno ti zustane
přesně to samé mě taky napadlo
![]()
Jinak mi to teda příjde jako že to chceš udělat, jen abys potrestala přítele. Ale takový trest pro přítele vzít jeho synovi jeho příjmení, jen protože si tě zatím nevzal mi příjde velmi špatný.
Být tvým chlapem, tak ti asi přestanu věřit
.
Co si sním, jako dospělá promluvit, že toužíš aby jste měli stejné jméno, že chceš svatbu. Říct mu to otevřeně
.
Taky mam dceru a jmenuje se po otci. Nejak to neresim a moc nechapu, proc je to pro ostatni maminky problem.
Synovo jmeno ti na matrice jen tak nezmeni, musel by to podepsat i otec.
Mě by tak spíš zajímalo, kde všude na tebe mohou volat synovým příjmením, že je to tak „nesnesitelné“? My jsme se brali až když bylo synovi cca 17 měsíců, a jediné místo, kde mě oslovovali jeho příjmením, bylo u pediatra.
Tak by mě to tedy zajímalo, jen tak pro info ![]()