Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asi mi začíná zánět. Předevčírem jsem měla odpoledne 37,6 a tepltu jsem měla až do večera. Od té doby už je teplota ok, ale mám trošku zarudlý prso a trochu mě bolí. Malé je teď 16 dní a nechce se mi rovnou do sebe cpát antibiotika. Máte někdo zkušenost s tím, že zánět ustoupil třeba po obkladech z tvarohu a nebyly potřeba anatibiotika?
Ahoj kačenko.jj pomáhá hodně tvaroh,prostě si ho na to prso napatlej.pokud tě bolí bradavky tak si je namaž fialkou.mě bolí bradavky pořád a fialka fakt pomáhá
pokud je máš moc tvrdý tak odstříkávej do ulevy a ve vaně na ně stříkej teplou sprškou.snad to ustoupí,je to svinstvo. ![]()
ahoj, ja jsem zacinajici zanet vylecila masirovanim a nhrivanim pred kojenim a po kojo jsem si davala obklady z tvarohu. a slo to
tak preju, at se ti to moc nerozjede a jsi zase brzy fit ![]()
Šup tam s tím tvarohem, před kojením si dej naopak teplý, ať to teče a po kojení namasíruj, odsaj nebo odstříkej. Třeba je to něco menšího a zvládneš to tak. A hlavně nedělej nic, co nemusíš, odpočívej. Mně takhle teplota a asi retence za dva dny odešla.
Ano, tvaroh funguje, pomohl mi v obou případech, co jsem měla zánět nebo náběh na něj. Taky je dobré ve sprše prso zahřát a jemně rozmasírovávat, zkusit odstříkat do úlevy a pak dát ten tvarohový obklad - napatlala jsem ho na prso, na to látkovou utěrku a omotala jsem se nějakým velkým ručníkem a štrádovala tak po bytě ![]()
dej si teplou sprchu, nahřej prsa, odstříkni do úlevy a určitě také doporučuji tvaroh, mě to moc pomohlo ![]()
jé fůj já když měla zánět tak mi vylítla teplota z ničeho nic na 39 a hrozně jsem se bála že k malýmu nevstanu až bude v noci plakat… druhý den jsem dala tvaroh, odstříkala a bylo to dr. mi taky napsal ATB ale nevzala jsem je… správně by se mělo ale proč ty malý otravovat hned na začátku přeju ať to rychle přejde!
Zkus ten tvaroh jak radi holky. Mohl by pomoct.
Ja mela zanet v prsu 2× a bohuzel vzdycky s ATB. Znicehonic mi horecka vyletla okamzite na 39 a drzela se me, ja nebyla schopna fungovat a vstavat k male, tak jsem po nich jeste rada sahla.. Bohuzel mi zacaly rovnou horecky, a az pak mi ztvrdlo prso
Kdyby to bylo naopak, tak se taky snazim s tvarohem…
Jo a jeste jsou docela dobre svedske kapky pry. (na mazani, ne piti
)
Tak já vyzkouším tvaroh a budu doufat, že se to bez léků obejde…no uvidíme…
Děkuju za rady ![]()
Majdula83 píše:
Ja mela zanet v prsu 2× a bohuzel vzdycky s ATB. Znicehonic mi horecka vyletla okamzite na 39 a drzela se me, ja nebyla schopna fungovat a vstavat k male, tak jsem po nich jeste rada sahla.. Bohuzel mi zacaly rovnou horecky, a az pak mi ztvrdlo prsoKdyby to bylo naopak, tak se taky snazim s tvarohem…
Jo a jeste jsou docela dobre svedske kapky pry. (na mazani, ne piti)
Prosím tě a nevadí ty ATB při kojení? Mám to úplně stejně a jsem tak slabá že taky nefunguju. Laktační poradkyně mi řekla že když se to nezlepší do 48 hodin, dají mi na gyndě ATB.
pelikánek píše:Majdula83 píše:Prosím tě a nevadí ty ATB při kojení? Mám to úplně stejně a jsem tak slabá že taky nefunguju. Laktační poradkyně mi řekla že když se to nezlepší do 48 hodin, dají mi na gyndě ATB.
Ja mela zanet v prsu 2× a bohuzel vzdycky s ATB. Znicehonic mi horecka vyletla okamzite na 39 a drzela se me, ja nebyla schopna fungovat a vstavat k male, tak jsem po nich jeste rada sahla.. Bohuzel mi zacaly rovnou horecky, a az pak mi ztvrdlo prsoKdyby to bylo naopak, tak se taky snazim s tvarohem…
Jo a jeste jsou docela dobre svedske kapky pry. (na mazani, ne piti)
Mám za sebou stejnou zkušenost. Ráno začalo být prso na jedné straně citlivé, večer už bolel každý dotek a začala teplota přes 38 a pocit jako při chřipce - citlivá kůže po celém těle, bolest kloubů, hrozná únava… Na nic jsem nečekala a začala baštit paralen, protože jsem byla doma i na noc sama na obě holky (3 roky a 3 měsíce), tak jsem potřebovala přežít noc. Ráno jsem dožila, ale stále úplně vyřízená chřipkovými příznaky, takže já na nic nečekala a manžel hned jak přijel z práce, mě vzal na pohotovost na gyndu (byla sobota), tam mi dali atb, která zabrala skoro okamžitě. Dle dr při kojení nevadí a já opravdu nic nepozorovala (vliv na množství mléka).
Holky, uvítám další zkušenosti, havně za jak dlouho jít ev. k Dr.pokud to nepoleví. Včera ráno jsem byla v pohodě, večer tvrdé prso a zimnice, bolest hlavy, tak jsem víc přikládala, nahřívala, odsávala a pak chladila. Zatvrdliny se mi daří odstříkat, ale stejně prso bolí jak
teplotu jsem ráno měla 38,2°, tak jsem si vzala paralen. Někde jsem četla, že pokud není poraněná bradavka, jde většinou o retenci ( já jí mám v pohodě, jen od včera citlivější, když se malý přisává). Zítra se k Dr. nedostanu, tak mám trochu strach, aby se mi to nerozjelo na víkend. Ale ATB do sebe hned cpát nechci (malej trpí na prdíky, dávám probiot.kapky cca 10dní, tak mu nechci zas hned zatížit střeva
) Za jak dlouho se vám holky ulevilo, pokud jste pravidelně odstříkávaly a o prsa se „starala“?
Ja som pri podobnych priznakoch prso namazala slivkovym lekvarom(povidla),oblozila vatovymi tamponikmi-a dala som si volnu podprsenku. To je tiez dolezite,aby podprsenka netlacila.
Inak presne tie rady ako vyssie…
Ustupilo to vzdy za 2-3 dni. A mna po odstriekavani vzdy bolelo viac,najlepsie mi bolo ked dietatko pilo-to bola ulava hned.
Drzim palce.
jowana píše:
Holky, uvítám další zkušenosti, havně za jak dlouho jít ev. k Dr.pokud to nepoleví. Včera ráno jsem byla v pohodě, večer tvrdé prso a zimnice, bolest hlavy, tak jsem víc přikládala, nahřívala, odsávala a pak chladila. Zatvrdliny se mi daří odstříkat, ale stejně prso bolí jakteplotu jsem ráno měla 38,2°, tak jsem si vzala paralen. Někde jsem četla, že pokud není poraněná bradavka, jde většinou o retenci ( já jí mám v pohodě, jen od včera citlivější, když se malý přisává). Zítra se k Dr. nedostanu, tak mám trochu strach, aby se mi to nerozjelo na víkend. Ale ATB do sebe hned cpát nechci (malej trpí na prdíky, dávám probiot.kapky cca 10dní, tak mu nechci zas hned zatížit střeva
) Za jak dlouho se vám holky ulevilo, pokud jste pravidelně odstříkávaly a o prsa se „starala“?
ahoj, tak mě se zvýšila během dne teplota na 42 °C a to jsem měla v sobě 4 ibalginy. ráno jsem sotva dolezla k doktorovi, protože jsem byla tenkrát vdaná za idiota. den předtím jsem na radu doktora sprchovala prsa střídavě studenou a teplou vodou a jak jsem to dělala v horečkách, měla jsem z toho skoro zápal plic. takže jdi k dr ![]()