Asymetrické plazení

Anonymní
17.9.12 14:02

asimetricke plazeni

Ahojte maminky :mavam:,omlouvam se za anonym. chtela jsem se zeptat a poradit jestli jste se stim treba taky nesetkaly.mam 7,5 mesicni holcicku a zacina se plazit, jenze se plazi tim stylem ze natahuje porad jenom levou ruku a pravou nechava jakoby pod sebou, proste je netrida. napadlo me jestli to nemuze byt treba tim ze ma levou stranu vice posilenou, pac preferovala otaceni na brisko vice na levou stranu.za mesic jdem na kontrolu, zy chvili jdem na kontrolu mam o tom rict doktorcennebo myslite ze se to srovna. upozornovala jsem na to doktorku, ze se vice toci na jednu strani, ale rikala ze je to normalni, ze ji to jde proste lip, ale vsude ctu zase ze by se dite melo tocit na obe strany, tak nevim. prosim poradite nekdo? nebo nevite cim by to jeste mohlo byt? a jak ji muzu nejak pomoct ke spravnemu plazeni?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
17.9.12 14:08

Dala bych jí týden dva a pak to případně řešila. Moje malá se taky plazila stylem „Raněný partyzán v posledním tažení“, ale tak za ty dva týdny to srovnala na správné plazení. My jsme tou dobou už byly pod dozorem paní Rehabky, tak jsem se nebála, že by se něco zanedbalo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.12 14:11

A chtela jsem se zeptat, kdyz ste chodili na ty rehabky, ukazovaly vam tam neco, treba jak ji motivovat nebo tak?

• Citovat
  • Upravit
8071
17.9.12 14:12

Bacha na to. U bratránka tak zjistili DMO. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.12 14:13

Co to je DMO??jezis ted ste me vylekaly

• Citovat
  • Upravit
7584
17.9.12 14:13

2 týdny jí dej čas určitě. Stimulovat můžeš běžnou hrou. Jinak jí fakt nech v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
17.9.12 14:14

Nemusí to být. Ale co vím z vyprávění, tak si v jeslích doktorka všimla, že když leze po čtyřech, tahá za sebou jednu ruku a nohu. DMO je dětská mozková obrna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
17.9.12 14:15

Muj syn to delal zpocatku take, i syn kamaradky. Nechej tomu 14 dni, pokud to pretrva, tak to res.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
17.9.12 14:15

Průprava pro správné plazení i lezení je tzv. pivotování - že na bříšku se točí doprava nebo doleva za hračkama, při tom si trénuje ten vzorec „ruka-noha“

jinak já se toho na rehabce naučila spoustu, ale to jsou věci, co člověk potřebuje vidět a vyzkoušet pod dohledem, těžko to popisovat…trénujte prostě to otáčení na tu horší stranu a to pivotování, nejspíš se to samo srovná. Ona jak tomu plazení přijde na chuť a bude chtít být rychlejší, tak zjistí, že za pomoci obou rukou a nohou to jde mnohem líp :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
17.9.12 14:16

Dcera se tak plazila hodně dlouho - jedna ruka, jedna noha. Začala s tímto stylem v 8,5 m. Řešili jsem to až na 10m prohlídce, protože se ani neuměla přetočit z břicha na záda. Co bylo důležité, uměla se udržet na čtyřech, takže všechno bylo v pořádku, jen měla svůj styl, který ji vydržel až do roka. Naopak kamarádka chodí k jiné dětské lékařce, její holčička je na tom motoricky jako my (takže si dává hodně na čas) a chodí po samých rehabilitacích, takže taky dost záleží na názoru lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5831
17.9.12 14:17

Tak doufam, ze te uklidim, moje dcera toto delala 4 mesice, nez zacala lezt po ctyrech. Mesic jsem to neresila a jen jsem se tomu smala, druhy mesic jsem ji zkousela motivovat na druhou stranu, k nicemu to nebylo. Treti mesic jsem zasla za DR pro zadanku na rehabilitace a snazila jsem se cvicit vojtovku. Mala ale vubec nechtela, vrestela i pred rehabilitacni a ta to po trechtydnech vzdala, rikala, ze maly pokrok tam je :) no a nakonec to malou po 4 mesicich preslo samo.
Neboj se, dej ji cas. Ja bych dala diteti klidne i mesic ci dva, resila bych to az po tech dvou mesisich. Mam dvojcata, s jednou jsem cvicila vojtovku hodne, s druhou vubec (nedalo se to, bylo to tyrani me i ji) a prekvapive ta necvicena zacala delat veci i drive nez ta cvicici. Zpetne uz bych na vojtovku nesla vubec a proste bych chvilku pockala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.9.12 14:24
@Etcetera78 píše:
Průprava pro správné plazení i lezení je tzv. pivotování - že na bříšku se točí doprava nebo doleva za hračkama, při tom si trénuje ten vzorec „ruka-noha“

Neexistuje správné plazení. Plazení je taky špatně. Je to nedokonalé lezení. Správně do vývoje patří pouze lezení po čtyřech. Nicméně i plazení je lepší než nic - je to důkaz zkříženého vzoru. Ten je důležitý pro chůzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.9.12 14:53
@Aladina píše:
Neexistuje správné plazení. Plazení je taky špatně. Je to nedokonalé lezení. Správně do vývoje patří pouze lezení po čtyřech. Nicméně i plazení je lepší než nic - je to důkaz zkříženého vzoru. Ten je důležitý pro chůzi.

To není pravda. Plazení špatně není. Špatné pouze je, pokud se plazí asymetricky. Dítě se plazit nemusí, ale když plazí, neznamená, že je to špatně. Důležité je, aby střídalo obě strany a to kvůli CNS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.9.12 14:57

Tvoje holčička má zřejmě přetrvávající asymetrii - napovídá tomu už to, že se překulovala jen na jednu stranu apod. Syn byl asymetrický taky. Překuloval se taky jen na jednu stranu, plazil se taky jen jednostranně. Ale my byli pod dohledem rehabky už od nějakých 7 týdnů, takže jsme to hlídali. Každopádně dlouho předlouho se asymetricky plazil, po několika měsících pak začal správně, tedy střídavě. Hodně dětí asymetrii mívá, rozhodně to neznamená, že mají hned DMO, nenech se tady vystrašit. Dej jí trochu čas, zmiň se o tom doktorce, uvidíš, co ti na to řekne. Ten střídavý pohyb je hodně důležitý, tak by bylo vhodné, aby si to pak časem dcerka osvojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.9.12 15:00
@gabi.design píše:
To není pravda. Plazení špatně není. Špatné pouze je, pokud se plazí asymetricky. Dítě se plazit nemusí, ale když plazí, neznamená, že je to špatně. Důležité je, aby střídalo obě strany a to kvůli CNS.

Mám kurz Vojtovy metody. Plazení nepatří do fyziologického vývoje. Tulenění například ano (pohyb po bříšku pouze pomocí rukou a nohy jen tak leží). Plazení je nedokonalé lezení.
A kdybys četla dál, tak píšu, že je lepší plazení než neplazení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí