Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím! Máme dvou měsíční holčičku a tudíž zatím koupeme v plastové vaničce, jelikož ale nemáme klasickou vanu, tak dřív nebo později budeme řešit, jak koupat ve sprcháči a navíc ještě vanička sprchového koutu není hluboká, takže se do ní nedá napsutit voda. Poraďte mi prosím, kdo máte taky sprchový kout a koupete v něm své děti, jak to děláte, případně jaké používáte pomůcky. Děkuji za rady a vaše zkušenosti.
AHoj, vidíš to… to mě nenapadlo:-) My teprva čekáme mrňouska ( říjen 2012), ale nad tímhle jsem ještě nepřemýšlela. Taky máme sprchový kout…Jedině pořídit nějakou větší vaničku, nebo mě napadá „koupat“ - sprchovat ve sprcháči v sedě s díťátkem v náruči?
My jsme si koupili hluboký sprcháč na dobu než děti vyrostou z koupání. 5letý si tam v pohodě vyhraje, občas koupeme i s ročním dohromady. Až i druhý z toho vyroste, půjdeme zpět do normálního, protože to jinak není nic moc pohodlnýho…
Ahoj, tak my taky máme sprcháč s nízkou vaničkou a není problém
.. Ze začátku taky ve vaničce a později.. normálka, malá si sedne, já jí namydlím, osprchuji, osuším a je to…
… Je to rychlý, nevyplýtváš tolik vody
. za to když koupe tatínek, to je na půl hodiny
![]()
Když je malá u mojí mamky, tak koupání ve vaně dobrý, užije si to!!
Ale já koupání ve sprchovým koutu nevidím jako problém. Ale je pravda, že vaničku jsme používali dlouho, tak 1 a 1/4 roku..
Máme doma vanu, ale na dovolené jsem si vždycky vozili nafukovací bazének
. Sestřenice má skládací vaničku…
A s větším dítětem, které se do vaničky už nevejde, bych to nehrotila, normálně se bude sprchovat, naše děti se sprchují i ve vaně. A na nějaké cákání a hraní jim bohatě stačí ty dva centimetry, které napustíš i do každého sprcháče ![]()
My máme větší vaničku a dáváme ji do sprcháče a koupe se v ní i dvouleťák, protože sprchu nesnáší.
Když jedeme někam, kde mají jen sprchový kout (např. návštěvy příbuzných), tak tam syna prostě posadím, prvně ho normálně umyju, pak mu tam dám pár věcí na hraní a do ruky mu dám sprchu, ze které teče trošku voda… no a on si hraje ![]()
Ahoj, my od začátku koupeme v tomhle http://www.zbozi.cz/…uddy-zelene/ ![]()
Tak my máme snad nejmenší koupelnu na světě
. Wc, umyvadlo a sprcháč na 1,6×0,9m
a dělám to tak, že do sprcháče dám plastovou podložku (aby vanička nebyla naklopená)a na to položím vaničku. (Musím u něj teda celou dobu sedět, aby nechtěl vystoupit nebo aby se to přece jen nepřevrhlo. Malej už má 18 měsíců a zatím mu to tak stačí, no není to nic exluzivního a mě ta vana hrozně chybí
občas třeba v létě jsem ho jen osprchla, líbí se mu to, leze za tátou do sprchy i v oblečení ![]()
Já s tím zkušenosti nemám, ale v porodnici jsme miminka sprchovaly, tudíž mě napadá, že by to šlo doma taky. Dala bych do sprcháče klasické látkové koupací lehátko a mimčo sprchovala, namydlila, zase osprchovala a hotovo ![]()
Syn 14m-občas sprchujeme taky-jen nesmým umývat vlasy-to by mi utekl i přes ty plastový „dveře“.Sprchu našteluju jen na „tekoucí vodu“,aby ho to nebolelo, on si sedne a já myju. Mě to vyhovuje v tom, že narozdíl od vaničky na něm nezůstává pěna a někdy se osprchu s ním naednou (kdyžtřeba není přítel doma).
Koupeme zatim jeste ve vanicce, ale az dcera zacne sedet planuju to delat tak, ze do sprchace dam mensi vanicku, do ktere se v sedu pohodlne vejde, bude mit dost vody na cakani, ale nebude voda vsude
Tak s nehlubokým sprcháčem zkušenost nemám. V hlubokém aspon trochu není žádný problém stačí pár cm vody v pohodě si tam vyhraje, vykoupe. Jinak vanička se dá taky použít dlouho, napouštět vedle sprcháče pohoda. A do vaničky klasické, kterou používal ještě Lukáškův děda, plastová se vejde taky ale už to nepraktikujem
. Každým dnem očekáváme bratčíka takže jí zase vytáhnu. To bude zábava ještě vůbec nevím jak to budu tvořit s koupáním. Asi prvně uložím staršího aby se mi tam nepletl a nerozptyloval. Jsem z toho nervózní zase mít to křehoučké mimísko… to už se člověk odnaučil když má takového rošťáka nebezpečného ![]()
.
Ahoj, my teda máme sprchový kout i vanu v naší pidi koupelce v paneláku. Cca do 3. měsíce jsem koupala ve vaničce v kuchyni. Když už moc cákala, tak jsme přešli do vany a tam jsem dávala lehátko. Ale byly i dny, kdy nebyl čas a tak jsem se sprchovala s malou já ve sprcháči v náruči. Ale pozor, aby ti to neukloulo. Asi od 3. měsíce jsem koupala na bříšku a tak nám to vydrželo doteĎ. A to můžeš i ve sprcháči. Jen si pořiď na zem do sprcháče protiskluzovou podložku, třeba z Ikey. Máme krokodýla. A pak to při stoupání neklouže, to až později. Jinak super jsou taková ta obyč. látková lehátka. Taky jsme používali, jak ve vaně, tak ve sprcháči. Maj je všude i v Tesku a stojí pár korun. Super se na tom meje hlavička. A když pak už seděla, cca v 10. měsících, tak se často sprchovala ve sprcháči v sedě. A teĎ jak stojí a není čas, tak postavím, osprchuji, namydlím, osprchuji a hotovo.
Řešením je i takový malinkatý bazének, co se dá koupit a ten se dá do sprcháče, čím zvýšíš bok a můžeš to napustit, ale to až bude prcek umět sedět. Pokud už se do vaničky nevejde, tak bych pořídila to látkové lehátko a dala do sprcháče. Jen tě budou bolet záda. Ale i to koupání na bříšku je super. Děti milují sprchování zádiček. Alespoň ta naše.
Příspěvek upraven 17.09.12 v 13:21
@TereuliJa píše:
Tak s nehlubokým sprcháčem zkušenost nemám. V hlubokém aspon trochu není žádný problém stačí pár cm vody v pohodě si tam vyhraje, vykoupe. Jinak vanička se dá taky použít dlouho, napouštět vedle sprcháče pohoda. A do vaničky klasické, kterou používal ještě Lukáškův děda, plastová se vejde taky ale už to nepraktikujem. Každým dnem očekáváme bratčíka takže jí zase vytáhnu. To bude zábava ještě vůbec nevím jak to budu tvořit s koupáním. Asi prvně uložím staršího aby se mi tam nepletl a nerozptyloval. Jsem z toho nervózní zase mít to křehoučké mimísko… to už se člověk odnaučil když má takového rošťáka nebezpečného
.
Neochuzuj sourozence o možnost asistovat při koupání.
Moje mamka to tak dělala. Byly jsme dva roky od sebe. A brácha byl super chůva. Pokud s ebojíš, že by bráška ublížil, tak pokud máš vysokou krmící židličku, tak ho do toho posaď a může tě při koupeli brášky pozorovat. KAždopádně bych asi kvůli sourozenci nestrkala toho staršího bokem dřív spát. Bude se ti akorát vztekat. Zkus to s ním, třeba bude rád podávat osušku, krém, mýdlo apod. Ale záleží jak je šikovný a jak umí poslouchat.