Asistent k 3 letému dítěti ve školce

Anonymní
26.2.24 20:07

Asistent k 3 letému dítěti ve školce.

Zdravím maminky,
Ráda bych měla nás vás pár otázek co se týče školky.
Syn nastoupil v listopadu do školky chodí jen do oběda. Po obědě nespí, celkově začátky byli náročné, syn moc nemluvil, v prvních dnech se nezapojoval do činnosti. Došel šel si hrát jel si po svém, nedělal věci co se po něm vyžadují. Začala jsem resit po návrhu školky asi po 3 dnech asistenta, na logopedii jsme docházeli jíz půl roku před školkou ohledně mluveni, následovalo kolečko psycholog, neurolog, foneatrie, všude nám bylo řečeno opožděný vývoj řeči závěr od psychologa, expresivni dysfazie, tu jsme dostali až teď.
V lednu byla paní s pedagogicke poradny sledovat syna ve školce, nic neshledala tak závažného aby syn akutne dostal asistenta. Tehdy jsem ještě neměla záver od psychloga.
Ale teď k věci zprávu od psychloga jsem dostala dva dny zpět. Do té doby ve školce vše v normě syn byl dokonce chválený, začal více komunikovat hlavně doma semnou, sám se snaží jíst. Ale i ve školce pokrok, sní si svačinu atd.. Sam si zajde na WC, nehody nemá, ve školce nepláče, s oblékáním jsme bojovali, ale řekla bych, že od podzimu neuvěřitelný pokrok sám se vyslece, s oblékáním to ještě není na 100% trocha asistence je potřeba ale snaží se.

Zarazilo mě jednání Ředitelky, celou dobu řešíme asistenta v pátek mám schůzku v poradně abych předala lékařské zprávy od psychloga s snad na základě posudku nám bude schválený asistent.
Ovšem paní ředitelka teď došla s tím že se syn přeřadí do její třídy kde už je asistent. Paní ředitelka má svou třídu cca 22 děti, s 1 paní učitelkou plus asistentkou ale vzhledem k tomu že paní ředitelka tam s 80% není zaskakuje ji daný asistent.
Má otázka zní absolutně nechápu kroky ředitelky, asistent je v řešení paní s poradny neshledala že by jej syn akutně potřeboval jak tvrdily dokonce i učitelky začali říkat že vidí pokroky a syn už se začlenil do kolektivu. Denně má nová slova, snaží se, posun je tam obrovský za ty 4 měsíce, ikdyz ne celé, byli vánoce pak byl několikrát nemocný všeho všudy docházka dva měsíce.
Pak tedy nechápu proč nám to nebylo navrženo hned v prvních dni, když byl vedle ve třídě asistent a nemusela jsem to denně poslouchat. Až co dojde poradna která řekne že Asistent není třeba tak udělají tohle.
Má ředitelka pravo bez toho aby dítě bylo agresivní a já nevím co ho přeřadit do jiné třídy. Ikdyz to bude stejně o dvou učitelkach jako v předešlé jelikož tam ta ředitelka není k dispozici.
Absolutně jsem nepochopila kdyz mi to řekla paní učitelka( co učí syna.) Že by se přeřadil… Předtím to nešlo a teď ano nebo o co jde.

Bez toho aby mě informovala, má na to právo samozřejmě nesouhlasím jelikož syn si zvykl na děti, na učitelky a myslím, ze tímto by to bylo zase pro něj stresující. A ani jsem neslyšela, že by se to v průběhu roku dělalo…
Děkuji za přečtení a za odpovědi PS omlouvám se za chaotické psaní.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26747
26.2.24 20:15

Není zbytečné vybehavat asistenta pro 3 lete dítě, které je samoobslužné až snad nadprůměrně, začíná mluvit, není agresivní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.2.24 20:23
@Anonymní píše:
Zdravím maminky,
Syn nastoupil v listopadu do školky chodí jen do oběda. Po obědě nespí, celkově začátky byli náročné, syn moc nemluvil, v prvních dnech se nezapojoval do činnosti. Došel šel si hrát jel si po svém, nedělal věci co se po něm vyžadují. Začala jsem resit po návrhu školky asi po 3 dnech asistenta, na logopedii jsme docházeli jíz půl roku před školkou ohledně mluveni, následovalo kolečko psycholog, neurolog, foneatrie, všude nám bylo řečeno opožděný vývoj řeči závěr od psychologa, expresivni dysfazie, tu jsme dostali až teď.
V lednu byla paní s pedagogicke poradny sledovat syna ve školce, nic neshledala tak závažného aby syn akutne dostal asistenta. Tehdy jsem ještě neměla záver od psychloga.
Ale teď k věci zprávu od psychloga jsem dostala dva dny zpět. Do té doby ve školce vše v normě syn byl dokonce chválený, začal více komunikovat hlavně doma semnou, sám se snaží jíst. Ale i ve školce pokrok, sní si svačinu atd.. Sam si zajde na WC, nehody nemá, ve školce nepláče, s oblékáním jsme bojovali, ale řekla bych, že od podzimu neuvěřitelný pokrok sám se vyslece, s oblékáním to ještě není na 100% trocha asistence je potřeba ale snaží se.

Zarazilo mě jednání Ředitelky, celou dobu řešíme asistenta v pátek mám schůzku v poradně abych předala lékařské zprávy od psychloga s snad na základě posudku nám bude schválený asistent.
Ovšem paní ředitelka teď došla s tím že se syn přeřadí do její třídy kde už je asistent. Paní ředitelka má svou třídu cca 22 děti, s 1 paní učitelkou plus asistentkou ale vzhledem k tomu že paní ředitelka tam s 80% není zaskakuje ji daný asistent.
Má otázka zní absolutně nechápu kroky ředitelky, asistent je v řešení paní s poradny neshledala že by jej syn akutně potřeboval jak tvrdily dokonce i učitelky začali říkat že vidí pokroky a syn už se začlenil do kolektivu. Denně má nová slova, snaží se, posun je tam obrovský za ty 4 měsíce, ikdyz ne celé, byli vánoce pak byl několikrát nemocný všeho všudy docházka dva měsíce.
Pak tedy nechápu proč nám to nebylo navrženo hned v prvních dni, když byl vedle ve třídě asistent a nemusela jsem to denně poslouchat. Až co dojde poradna která řekne že Asistent není třeba tak udělají tohle.
Má ředitelka pravo bez toho aby dítě bylo agresivní a já nevím co ho přeřadit do jiné třídy. Ikdyz to bude stejně o dvou učitelkach jako v předešlé jelikož tam ta ředitelka není k dispozici.
Absolutně jsem nepochopila kdyz mi to řekla paní učitelka( co učí syna.) Že by se přeřadil… Předtím to nešlo a teď ano nebo o co jde.

Bez toho aby mě informovala, má na to právo samozřejmě nesouhlasím jelikož syn si zvykl na děti, na učitelky a myslím, ze tímto by to bylo zase pro něj stresující. A ani jsem neslyšela, že by se to v průběhu roku dělalo…
Děkuji za přečtení a za odpovědi PS omlouvám se za chaotické psaní.

Citovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.2.24 20:27
@Anonymní píše:
Zdravím maminky,

Nemam silu to celé louskat. Nemůže mít učitelka/ ředitelka pocit, že syn AS nedostane, tak mu pomůžou aspoň třídou s AS?

• Citovat
  • Upravit
1206
26.2.24 20:40

Podle toho, jak syna popisuješ, mi vůbec nepřijde, že by byl adept na nějakou zvláštní asistenci. Jedno z našich dětí celý první rok nedělalo v MŠ vůbec nic co se řízených činností týče. Nezlobilo, ale na všechno slušně řeklo v rámci své skrovné slovní zásoby že to dělat nebude. Dopomoc u oblékání se poskytovala všem tříleťákům. U jídla, když se nejedlo a nezlobilo, tak to nikdo neřešil. Vždycky jsme si jen s paní učitelkou řekli, co všechno mohl dělat a na co všechno řekl to svoje „NE“. Jestli něco snědl nebo ne. A pohoda. I u divadla mu vybrali takovou roli, že se mohl přidat nebo nemusel, podle toho, jak bude chtít. Bohatě jim stačilo, když nezdrhal, neubližoval, přemísťoval se s nimi ze třídy do třídy nebo ven. O rok později už je to zas o něčem jiném. Ne, že by spolupracoval pořád, ale někdy už se něčeho zúčastní. A do školky chodil a chodí nesmírně rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24237
26.2.24 20:43
@Masina píše:
Podle toho, jak syna popisuješ, mi vůbec nepřijde, že by byl adept na nějakou zvláštní asistenci. Jedno z našich dětí celý první rok nedělalo v MŠ vůbec nic co se řízených činností týče. Nezlobilo, ale na všechno slušně řeklo v rámci své skrovné slovní zásoby že to dělat nebude. Dopomoc u oblékání se poskytovala všem tříleťákům. U jídla, když se nejedlo a nezlobilo, tak to nikdo neřešil. Vždycky jsme si jen s paní učitelkou řekli, co všechno mohl dělat a na co všechno řekl to svoje „NE“. Jestli něco snědl nebo ne. A pohoda. I u divadla mu vybrali takovou roli, že se mohl přidat nebo nemusel, podle toho, jak bude chtít. Bohatě jim stačilo, když nezdrhal, neubližoval, přemísťoval se s nimi ze třídy do třídy nebo ven. O rok později už je to zas o něčem jiném. Ne, že by spolupracoval pořád, ale někdy už se něčeho zúčastní. A do školky chodil a chodí nesmírně rád.

Syn funguje ve školce podobně. Nechce se zapojovat do tvoření a pod. Nejí. S oblékáním potřebuje dopomoci. Celkově je, ale hodný. Prostě má trošku jinou adaptaci. Jsou mu taky tři. Učitelky jsou s tím úplně v pohodě. Ale asistenta ve třídě mají už od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22017
26.2.24 20:53

Na celý ten sáhodlouhý výlev je velmi jednoduchá odpověď – ano, ředitelka má právo dle úvahy přeřadit kterékoli dítě do jiné třídy.

Nemusí se ti to líbit, nemusíš s tím souhlasit a je úplně bezpředmětné, zda v tom figuruje nebo nefiguruje nějaký asistent.

Příspěvek upraven 26.02.24 v 20:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
26.2.24 20:54

Nezlob se na mě, ale když vidíš, že se syn sám nenají, nemluví, neposlechne pokyn, ty oběháváš asistenty…proč v té školce vůbec je? Zajímaly by mě dvě věci 1) co jste doma dělali ty 3 roky, že se syn neumí najíst, nemluví, ani základní pokyny neudělá a pak najednou to má v cizím prostředí jít? 2) proč si ho radši nenecháš ten půlrok doma a nedoučíš ho to, než spoléhat na nějaké cizí asistenty nebo učitelky, kteří stejně mají na starost 20 dětí a ne jen to tvé. Evidentně syn nemá žádnou poruchu, když se to za půlrok školky stihl doručit, tak co to je za módu chtít ke každému druhému dítěti asistenta, protože se neumí najíst a nechce mluvit. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
26.2.24 21:04
@Anonymní píše:
Zdravím maminky,

To je těžké. Ze strany školky i PPP je správné řešení využít naplno asistenta, kterého školka už má než přijímat druhého, i přeřazením dítěte do jiné třídy. To je normální a správné šetření.
Dále mají školky různé postoje. Některé v žádném případě AP nechtějí, jiné se naopak snaží najít dítě, na které by šel našroubovat, aby měli další ruce.

Rozumím Tvým důvodům ze strany syna, že si bude muset znovu zvyknout na nové učitelky a nové děti. Ale jsem plně přesvědčená, že organizační záležitosti jsou plně v kompetenci ředitele a Tvé dítě může i bez Tvého souhlasu přeřadit do třídy, kde AP je. A to z jakéhokoliv důvodu, i bez diagnózy. Ta v tomto věku ještě není uzavřená.

A osobně se ztotožňuji s názorem, že dítě, které popisuješ, má zůstat ještě aspoň rok doma v péči rodiny. Vyběhávat AP pro tříleté dítě je mrháním peněz ve školství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 21:04

@prejeta_zaba souhlasím s tím, nechávala jsem dceru jíst samotnou od necelého roka, krmila jsem tak leda na výletech, aby se moc neumazala. Mluvila od 2let ve větách a souvětích a bez problémů si vybrala oblečení a oblékla se časově dříve, než šla do školky před 3.narozeninami…ano třeba zipy umí zapnout až teď ve 4letech, ale u nás je ve třídě max 15dětí a s výpravou ven pomáhají chůva, asistentka, uklízečky, paní učitelky :)

• Citovat
  • Upravit
44193
26.2.24 21:13

Ještě co se týče postoje školky, že napřed chtěla nového AP a potom „najednou“ zjistili, že dítě můžou přeřadit do jiné třídy, je možné, že to ředitelce někdo normálně řekl, třeba v té poradně, že na další podpůrné opatření tohoto typu už nemají nárok, když ten první AP není vytížený. To je normální metodika práce poraden, napřed zjistit a monitorovat, co lze ve školce nebo škole vlastního využít a až potom dávat PO stejného typu. Je možné, že to ředitelka školky nevěděla, neuvědomiloa si to nebo to prostě jen zkoušela, co kdyby to náhodou vyšlo. To se běžně stává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
26.2.24 21:16
@prejeta_zaba píše:
Nezlob se na mě, ale když vidíš, že se syn sám nenají, nemluví, neposlechne pokyn, ty oběháváš asistenty…proč v té školce vůbec je? Zajímaly by mě dvě věci 1) co jste doma dělali ty 3 roky, že se syn neumí najíst, nemluví, ani základní pokyny neudělá a pak najednou to má v cizím prostředí jít? 2) proč si ho radši nenecháš ten půlrok doma a nedoučíš ho to, než spoléhat na nějaké cizí asistenty nebo učitelky, kteří stejně mají na starost 20 dětí a ne jen to tvé. Evidentně syn nemá žádnou poruchu, když se to za půlrok školky stihl doručit, tak co to je za módu chtít ke každému druhému dítěti asistenta, protože se neumí najíst a nechce mluvit. 8o

To dítě má vývojovou dysfazii. Tu diagnózu nedostane tím, že na něj nebudeš doma mluvit, neučíš ho oblékat a nenajíst se.

Vývojovou dysfazii probůh může mít i bez asistenta pro sebe.

Příspěvek upraven 26.02.24 v 21:19

• Citovat
  • Upravit
74217
26.2.24 21:16

Nehledej za tím hned negaci ze strany ředitelky. Myslím si, že postupuje logicky vzhledem k dítěti i chodu školky. Teď dostane možná dítě asistenta na rok. Za rok se s AP bude muset rozloučit, protože bude škrtání. Ať raději dítě dají do třídy, kde asistent je. Zvyknou si na sebe. Než co rok a dělat dítěti zmatek v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
26.2.24 21:51
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba souhlasím s tím, nechávala jsem dceru jíst samotnou od necelého roka, krmila jsem tak leda na výletech, aby se moc neumazala. Mluvila od 2let ve větách a souvětích a bez problémů si vybrala oblečení a oblékla se časově dříve, než šla do školky před 3.narozeninami…ano třeba zipy umí zapnout až teď ve 4letech, ale u nás je ve třídě max 15dětí a s výpravou ven pomáhají chůva, asistentka, uklízečky, paní učitelky :)

Ano, já to taky tak vidím, mám více dětí a všechny se bez problémů v roce a půl najedly samy, protože prostě od prvních příkrmů dostaly do ruky lžíci nebo jídlo a učily se to. Beru v potaz, že každé dítě je jiné, nemusí mu to jít, může mít třeba i nějakou tu poruchu, ale pořád vidím jako hlavní tu úlohu rodiny, kdy to měli denně pilovat (přece jen 3 roky na tyto základní úkony jsou až až) a ne ve 3 letech lomit rukama, že není asistent. On to přece stejně nespasí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 22:01

Asi máte pravdu, jen jsem nepochopila proč se to řešit teď.
Paní prejeta žába;
Se synem denně pracují, jelikož jsem viděla menší posun v mluveni proto jsem si vyžádala před 3 rokem logopeda, není to určitě o tom že s ním nic nedělám. Tudíž mě přijde i nevhodne tohle někomu psát. Dělám pro své dítě maximu a snažím se mu pomoct jelikoz vidím nedostatky které má v kolektivu. A myslím, že na vaši danou odpověď jsem se neptala.
A ze strany doktorů nám bylo doporučeno začlenění do kolektivu. tak děkuji a přeji hezký den.

K ostatním odpovědim děkuji.
Každopádně si o tom ještě promluvim v poradne s paní říkala že by měl asistenta na rok a pak se dělá přešetření… Tak uvidíme určitě bych byla ráda kdyby to šlo i bez něj, ale pokud mu to pomůže jak tvrdí oni budu jen ráda.
Ve školce je u nás několik tříd a několik asistentů k dětem, v každé třídě vím je asi jeden asistent k nějakému děťátku co mu pomáhá. Ať už jde o adhd, autismus a pod.

Nechci plýtvat penězi, ve školství já si asistenta nevymyslela s tím došli paní ucitelky že to bude pro syna prospěšné. Tak uvidíme děkuji mockrát.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin