Asistent k 3 letému dítěti ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4341
26.2.24 22:02

Mam dite s vyvojovou dysfazii, asistent nebyl potreba, dceru si ucitelky nemohly vynachvalit, hodna, sikovna, poslusna (davala pozor aby se pak nemusela ptat :-D), deti ji maji rady, jen nemluvi no… casem jsme resili akorat prestup do logopedicke skolky, o asistentovi nepadlo ani slovo a ani zadne ze znamych deti s vyvojovou dysfazii asistenta nemelo (diky dceri jsme poznali par rodin spoluzaku se stejnou diagnozou)…
takze verim ze vase dite potrebovalo jen vic casu a zadny asistent nebude opravdu potreba, k postupu reditelky se nemuzu vyjadrit, neznam pravomoci, ale urcite bych se domluvila na schuzce aby mi to vysvetlila, a ja ji vysvetlila ze nechci aby dite menilo tridu kdyz si tak krasne zvyklo, nase reditelka byla mila a komunikativni, kez je vase podobna :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 22:12

@maminaAJ
Tak to ráda slyším, já v něm vidím také pokroky. Školka měla hodne do sebe. A hlavně je tam také rád. Tak snad to bude v pořádku, přece jen jen tam chviličku. Já bych také řešila třeba asistenta po roku kdyby nebylo žádného výsledku, ale takto no sama jsem zvědavá. Ale jsem ráda že slyším i pozitivní komentáře na děti s dysfaziii. Zeptám se ještě a dcera mluví?
Syn umí počítat do 10,pozná barvy zvířátka, členy rodiny, ale priste delší věty ne.. jen teď máme zlom že používá 2 az 3 slova. S jídlem je to spíše o nervy umí to ale nechce, on proste raději nebude jest celý den, ale když už polevku sní sám spíš je hrozně palicaty.
Opakuje veskere slova, trénujeme porozumění ty základy ví třeba kde se spí, co se dává na nohy, kde se jí atd..
Máme doma celkem hodně her, máte popřípadně nijaké tipy nebo vyzkoušené hry? Děkuji a přeji hezký večer

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
26.2.24 22:25
@Anonymní píše:
@maminaAJ
Tak to ráda slyším, já v něm vidím také pokroky. Školka měla hodne do sebe. A hlavně je tam také rád. Tak snad to bude v pořádku, přece jen jen tam chviličku. Já bych také řešila třeba asistenta po roku kdyby nebylo žádného výsledku, ale takto no sama jsem zvědavá. Ale jsem ráda že slyším i pozitivní komentáře na děti s dysfaziii. Zeptám se ještě a dcera mluví?
Syn umí počítat do 10,pozná barvy zvířátka, členy rodiny, ale priste delší věty ne.. jen teď máme zlom že používá 2 az 3 slova. S jídlem je to spíše o nervy umí to ale nechce, on proste raději nebude jest celý den, ale když už polevku sní sám spíš je hrozně palicaty.
Opakuje veskere slova, trénujeme porozumění ty základy ví třeba kde se spí, co se dává na nohy, kde se jí atd..
Máme doma celkem hodně her, máte popřípadně nijaké tipy nebo vyzkoušené hry? Děkuji a přeji hezký večer

Mám 2 již dospělé dysfatiky. Oba se smíšenou VD. 1 první rok ve školce šílený. 2 šel do soukromé MŠ a úplně v pohodě. Oba tedy bez AS.
Třetí syn ( aktuálně 3 roky), opět smíšená VD, chodí do soukromé školky o max 10. dětexh - tu zvládá ok, ale státní školku by bez AS nedal ( počet dětí, atd…). Každé dítě je jiné a každý dysfatik je jiný.
:kytka:
Pokud AS nebude potřeba, tak ho mít nebudete.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.24 22:35
@prejeta_zaba píše:
Nezlob se na mě, ale když vidíš, že se syn sám nenají, nemluví, neposlechne pokyn, ty oběháváš asistenty…proč v té školce vůbec je? Zajímaly by mě dvě věci 1) co jste doma dělali ty 3 roky, že se syn neumí najíst, nemluví, ani základní pokyny neudělá a pak najednou to má v cizím prostředí jít? 2) proč si ho radši nenecháš ten půlrok doma a nedoučíš ho to, než spoléhat na nějaké cizí asistenty nebo učitelky, kteří stejně mají na starost 20 dětí a ne jen to tvé. Evidentně syn nemá žádnou poruchu, když se to za půlrok školky stihl doručit, tak co to je za módu chtít ke každému druhému dítěti asistenta, protože se neumí najíst a nechce mluvit. 8o

Ja se synovi maximalne venovala a uderem 3. roku se neumel najist (o jidlo nemel zajem a zpocatku nejedl ani ve skolce), hur rozumel a skoro nemluvil. A nekdy holt matky museji do prace… A stejne jako zakladatelky syn ma muj syn VD, o ktere bych si netroufla nikdy rict, ze to neni zadna porucha, protoze porucha to je, a dalo mi to obrovskou s opravdu kazdodenni praci, abych ho posunula na uroven vrstevniku, uz chodi na ZS a rozdil je porad videt, i kdyz ma ve skole uz dost let same jedničky. Ve skolce mi ho ani nechteli dat do predskolaku, kdyz mel 5 let, a kdyz zjistili, ze zvlada předškolní dovednosti, divily se, jak jsem ho to naucila, kdyz ma ocividny deficit, dve ucitelky mi i naznacily, ze by mohl byt mentalne retardovany, coz neni.
Jen bych byla hodne opatrna s tim hodnocením matek a s tvrzenim, ze diteti se matka spatne venuje.

• Citovat
  • Upravit
30937
26.2.24 22:40
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba souhlasím s tím, nechávala jsem dceru jíst samotnou od necelého roka, krmila jsem tak leda na výletech, aby se moc neumazala. Mluvila od 2let ve větách a souvětích a bez problémů si vybrala oblečení a oblékla se časově dříve, než šla do školky před 3.narozeninami…ano třeba zipy umí zapnout až teď ve 4letech, ale u nás je ve třídě max 15dětí a s výpravou ven pomáhají chůva, asistentka, uklízečky, paní učitelky :)

Prosimte, a co jsi delala, ze zip zapne az ve ctyrech letech? Mela by ses stydet, chodit kanalama a nevychazet na svetlo bozi. :roll:
To je zase vyplod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 22:41
@kocourGarfield píše:
Mám 2 již dospělé dysfatiky. Oba se smíšenou VD. 1 první rok ve školce šílený. 2 šel do soukromé MŠ a úplně v pohodě. Oba tedy bez AS.
Třetí syn ( aktuálně 3 roky), opět smíšená VD, chodí do soukromé školky o max 10. dětexh - tu zvládá ok, ale státní školku by bez AS nedal ( počet dětí, atd…). Každé dítě je jiné a každý dysfatik je jiný. :kytka:

Muzu se zeptat, jestli starsi synove z VD „vyrostli“? Syn ma 10 a porad chodime na logopedii, ma spatny jazykovy cit v mluvene reci, pri psani, kdyz ma vic času vetu promyslet, je to lepsi. Taky je trochu svuj, ale nevim, jestli to souvisi s VD.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.24 22:46
@Hobitka píše:
Prosimte, a co jsi delala, ze zip zapne az ve ctyrech letech? Mela by ses stydet, chodit kanalama a nevychazet na svetlo bozi. :roll:
To je zase vyplod…

Presne tak, mam jeste holcicku a ta zip zapne uz ve 3 letech, at se jde prejeta zaba zahrabat. :lol: For je v tom, ze jsem ji to vubec neucila… Ucila jsem to vytrvale syna a ten to umel az v 6 letech, ve 3 letech si nepovesil ani rucnik na hacek, holt nemozna matka.

• Citovat
  • Upravit
30937
26.2.24 22:47

Zakladatelko, klid :hug:. Bohuzel tezko rici, zda s reditelkou neco vyresis, pravo na to preradit syna urcite ma, moji dceru take prerazovala v predskolacich - tehdy z organizacnich duvodu. Ale zkusila bych se nejak lidsky domluvit - ve smyslu jaky vidis posun v teto konkretni tride a ze mas obavy ohledne adaptace, aby se dite nevratilo zase zpet. Jinak nemluveni by nemel byt problem nejmene prvni rok MS, pokud se dite zapojuje, u nas se vzdy vice resila sebeobsluha. (Moje deti teda mluvily nadstandardne, ale mely vsechny prvni rok hodne spoluzaku, co spis znakovali nez pouzivali artikulovanou rec).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
26.2.24 22:50
@Anonymní píše:
Presne tak, mam jeste holcicku a ta zip zapne uz ve 3 letech, at se jde prejeta zaba zahrabat. :lol: For je v tom, ze jsem ji to vubec neucila… Ucila jsem to vytrvale syna a ten to umel az v 6 letech, ve 3 letech si nepovesil ani rucnik na hacek, holt nemozna matka.

Jojo, syn sice ve 14m recitoval basne, ale ve 3r se oblekal v poloze hvezdice vetsim nez velkym nasilim :mrgreen:. Starsi dcera si zip zapla ve 2.5r a do 7r neumela pozdravit a do 4r si odmitala dat sama cokoliv do pusy :nevim:. Nejmladsi v 18m rekla tak mozna HAM, ale zato se od 8m najedla sama. V souhrnu selhavam tez na vsech frontach. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
26.2.24 23:05
@Anonymní píše:
@maminaAJ
Máme doma celkem hodně her, máte popřípadně nijaké tipy nebo vyzkoušené hry? Děkuji a přeji hezký večer

dceri je ted 8 let a chodi do 2.tridy logopedicke skoly (mela 1rok odklad), na druhy stupen uz pujde na beznou ZS, takze ano, ted uz mluvi mnohem lip… my meli velke stesti pri vyberu logopedky (byvala logopedka z SPC), ke ktere dcera zacala po 3 roce chodit, sotva se ji holku podarilo trosku rozmluvit (jela par jednoduchych slov a slovnich spojeni, no zasekla se nekde po 1.roce a pak uz ty pokroky byly minimalni), tak velmi brzo poznala ze to nebude jen tak… a pak nas vedla celou cestu az tam kde jsme ted (tj. kolecko doktoru, posudky z SPC, logo skolka, logo skola)…

hry, no hry… pokud jde o dysfazii tak v tuhle chvili rozhodne lezeni po ctyrech (tunely, prolizacky), kdykoliv kdekoliv dokud dite nepujde do puberty, pokud je dite sikovne tak trebas skakaci panak (mame koberec do pokoje, stridat nohy), na ruce je vyborna knizka Wiggles od Zucchelli-Romer Claire (modra s ruzovou vlnkou a zlutou klikatici), coz je kniha s prolisovanymi tvary/liniemi… dite da ukazovak na jednu stranku, druhy na druhou stranku a pak temi prsty jede po tech prolisech (krouzi, vlnkuje,…), podporuje to propojeni mozku s rukama… ono cela dysfazie je o tom ze ta propojeni nefunguji tak jak by mela, jsou i problemy s pameti apod, samotne mluveni je jen tresnicka na dortu a prace s dysfatiky neni o pilovani reci, klasicke logopedicke biflovani na ne nefunguje, potrebuji u toho trebas neco delat rukama, hybat nohama… hodne jsme trenovali jazyk a tvare (burizony kolem pusy nalepit at jazycek sbira, foukani a sani brcky,…)…
casem doporucuji hru Topologix od Djeco, dysfatici naprosto nezvladaji predlozky, hrava forma jak dite ucit nad, pod, v… (akorat pro strom tam maji ze „v“, cestina spis rika na strome, tak staci rikat v korune, nebo ve vetvich a je to ok, je to snad spanelska firma? uz si nepamatuji)…
jinak cokoliv na rozvoj motoriky (ruzna tvoreni, koralky, jenze to je nebavi protoze je to pro ne tezke), dobre jsou i Albi tuzka knizky kdyz mysky septaji a roboti brebenti (naprosto vekove posunuto, č, š, ž jsme jeli vlastne doted, r, ř uz zacina naskakovat)

a spravny logoped je dulezity, dysfazie potrebuje komplexni pristup (dobre je i uzivat omega pripravky, deti se lepe soustredi na praci a vyvijejicimu detskemu mozecku to svedci)
a zapomente na cas, maminko jsem slysela nekdy v 6 letech? (trojslabicne slovo a sklonovani, zazrak se stal)

jidlo bude individualni problem, ne ze by dcera byla extra jedlik, ale tohle v nasem okoli resi jen 1rodina, takze to neni uplne bezne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
26.2.24 23:31
@kocourGarfield píše:
Třetí syn ( aktuálně 3 roky), opět smíšená VD, chodí do soukromé školky o max 10. dětexh - tu zvládá ok, ale státní školku by bez AS nedal ( počet dětí, atd…). Každé dítě je jiné a každý dysfatik je jiný. :kytka:

jj, to rozhodne, jsou deti s tezsi formou a s lehci, jen jsem chtela zakladatelku povzbudit ze to ze dyfatik ve 3 letech „nemluvi“ je naprosto bezne a o nicem to zatim nevypovida, a uz vubec ne o inteligenci ci jinych schopnostech jak obcas zazni… ty deti potrebuji spravnou peci a cas… a hodne toho muzou dohnat, naucit se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24272
27.2.24 05:34
@Hobitka píše:
Jojo, syn sice ve 14m recitoval basne, ale ve 3r se oblekal v poloze hvezdice vetsim nez velkym nasilim :mrgreen:. Starsi dcera si zip zapla ve 2.5r a do 7r neumela pozdravit a do 4r si odmitala dat sama cokoliv do pusy :nevim:. Nejmladsi v 18m rekla tak mozna HAM, ale zato se od 8m najedla sama. V souhrnu selhavam tez na vsech frontach. :mrgreen:

A můj tříletý umí v podstatě vše, ale ve školce schválně neumí nic :D jíst bude jen brambory a zeleninu. Doma umí jíst normálně příborem- lžíce, nůž, vidlička. Ve školce max lžíce. Mluvit ve školce nebude, protože je to jiné prostředí :mrgreen: zapojovat se nebude, protože nechce. Přitom v kolektivu nemá problém. Konečně od září se to teda vše lepší. Do školky si přál jít, tak šel. Má zlaté učitelky :D dělá naschvály :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9028
27.2.24 06:12
@Hobitka píše:
Jojo, syn sice ve 14m recitoval basne, ale ve 3r se oblekal v poloze hvezdice vetsim nez velkym nasilim :mrgreen:. Starsi dcera si zip zapla ve 2.5r a do 7r neumela pozdravit a do 4r si odmitala dat sama cokoliv do pusy :nevim:. Nejmladsi v 18m rekla tak mozna HAM, ale zato se od 8m najedla sama. V souhrnu selhavam tez na vsech frontach. :mrgreen:

Hezky popsané. Můj syn má ADHD, logo vadu, ortodysgrafii. Boty si obouval obráceně ještě v sedmi letech, trika si obléká obráceně ještě dnes v deseti letech. Oproti dceři mluvil pozdě a špatně. Je ve čtvrté třídě, je premiant. :mrgreen: Chodili jsme ke speciální logopedičce v PPP, kvůli té ortodis poruše, to mu moc pomohlo, skladba dlouhých slov byla problém, neuměl to v první třídě složit.
Neměl by vůbec psát diktáty, píše je za jedna. :mrgreen: nedělá pravopisné chyby, ale nepozná rozdíl slova s diakritikou a bez. Takže nepíše háčky a čárky. Nebo spíš nepsal, dnes chybuje málo. Našel si způsob jak se vizuálně slova naučit, aby věděl jak vypadají. Vadu má po otci a jen díky němu, který mi uměl popsat, co se mu v hlavě děje, když vidí text, jsem to celé pochopila.
Syn vyniká extrémně v matice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
27.2.24 06:29
@Anonymní píše:
Muzu se zeptat, jestli starsi synove z VD „vyrostli“? Syn ma 10 a porad chodime na logopedii, ma spatny jazykovy cit v mluvene reci, pri psani, kdyz ma vic času vetu promyslet, je to lepsi. Taky je trochu svuj, ale nevim, jestli to souvisi s VD.

To by mě taky zajímalo. Mám syna je mu 9 a zatím moc zlepšení nevidím. Navíc jak mu to v Čj nejde tak to nechce ani moc trénovat. Čtení je děs. Mladší má to samé děsím se až budou do školy chodit oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
27.2.24 07:10

1. O potřebě asistenta nerozhoduje škola, ale PPP/SPC. Takže to přidělení není na ředitelce.

2. Ředitelka má v kompetenci rozděleni děti do tříd dle vlastního uvážení a to včetně přeřazení v průběhu roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin