Asistent pedagoga - co je jeho prací?

Anonymní
20.6.16 20:56

Asistent pedagoga - co je jeho prací?

Ahoj lidi, konečně jsem si splnila svůj „tajný“ sen a od září budu pracovat s dětmi na prvním stupni ZŠ - hlavně prvňáčci a nultý ročník.
V první řadě prosím o zachování anonymu, rodina to ještě netuší a ráda bych si to nechala pro sebe co nejdéle. Děkuji :kytka:

Strašně moc se na tu práci těším, miluji práci s dětmi, a vážně to nedělám pro peníze, protože 4. platová třída - no uznejte sami, že něco okolo devíti tisíc čistého je v Praze fakt psina :lol: :mrgreen: :lol:

A teď oč mi jde. Já už mám podepsanou smlouvu, vyběhané veškeré papírování, ale úplně moc přesně netuším, co vlastně s těmi drobky budu dělat, k čemu budu potřebná. Paní učitelka, která si mě vyprosila na nejvíce hodin je totiž už delší dobu nemocná, a paní ředitelka je na dovolené.
Vlastně jsem se dozvěděla to, že se všechno dozvím na konci prázdnin :-D :-D :-D. Ale já bych se moc ráda připravovala už přes léto. Asi si nakoupím písanky a budu trénovat správné písmo. A co dál? Určitě budu k ruce paní učitelce, asi budu pomáhat dětem cizích národností - což tedy netuším jak, protože ovládám jen angličtinu :think:.
Co všechno bych si měla natrénovat, naučit se?
Ještě pro upřesnění, zatím jsem neabsolvovala kurz asistenta pedagoga, ani nemám pedagogické vzdělání, takže budu prostě vhozena do vody a budu se v tom asi trochu plácat. Do kurzu nastoupím začátkem školního roku, ale chci se nějak připravit předem, abych byla dětičkám i paní učitelkám k něčemu dobrá.

Máte prosím někdo zkušenosti? Podělte se prosím, moc a moc děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65674
20.6.16 21:06

To není asistent ke konkrétnímu dítěti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
20.6.16 21:09

Reditelka skoly je v cervnu na dovolene? 8o

a jinak nejvic asi fakt zalezi komu a proc budes asitovat. asistent kvuli fyzicky postizenemu ma jinou napln nez asistent deti s ADHD, autismem atd. a uplne jinou zas u deti ze socialne vyloucenych rodin nebo deti imigrantu atd. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
20.6.16 21:12

Většinou asi budete dohlížet na to, aby děti dělaly, co ostatní, případně to, co určí učitelka. Někteří nejsou schopni se orientovat v pracovním sešitě, klidně začnou počítat např. ve cvičení 3 a odpověď napíšou do cv. 6 a vůbec jim to nepřipadá divné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
20.6.16 21:31

Ja jsem asistentku pedagoga chvili delala, a velmi rada jsem toho nechala, tim te ale rozhodne nechci odrazazovat. Penize mizerne, fakt mizerne, mela jsem nejake minumim a obcas jsem treba i oducila vytvarku v prvni tride, kdyz bylo potreba…Konkretne jsem mela na starosti holcicku v prvni tride, ktera byla proste pomalejsi..Pomahala jsem ji se orientovat, upozornovala ji, ze si ma vsechno zkontrolovat, pripravovat se na dalsi hodinu..proste jsem tak nejak dohlizela aby delala to co ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
20.6.16 21:44

Tak co přesně budeš dělat by mělo být uvedené ve smlouvě a dá se to odhadnout z platové třídy http://www.asistentpedagoga.cz/…nta-pedagoga . Ono může totiž jít o samostatnou pedagogickou činnost (pokud má dítě hodně odlišný plán a učitel ti s ním zadá extra práci) až po utírání zadku (u hodně vážně fyzicky postižených dětí). Jinak pokud máš nějaké limity v nutné osobní dopomoci (třeba právě to přebalování), tak se to dá výslovně omezit v pracovní smlouvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7220
20.6.16 21:48

@kotyk To není pravda, asistent pedagoga nesmí v podstatě na to dítě fyzicky šáhnout. Prostě vzdělávací činnost, ostatní obsluhu zajišťuje osobní asistent. To je velký rozdíl.

Stejně si teď dopředu nic nenachystáš, dostaneš přidělené dítě a podle jeho dg. se zařídíš. Takže to může být cokoliv od smyslového až po mentální postižení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
20.6.16 22:28

Přijde jen mě zvláštní, že asistenta pedagoga bude dělat člověk bez jakéhokoliv příbuzného vzdělání, kurzu, školení, praxe, a hlavně!! bez absolutního tušení, co má vlastně dělat?
Mě osobně to přijde skandální :cert:
Podle mě by takový člověk měl ve škole tak maximálně rozdávat písanky a honit děti mýt si ruce po toaletě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 22:43

Děkuji za všechny reakce.
Mám asistovat učitelům, budu pomáhat pomalejším dětem, hlídat jestli dělají svou práci, jestli ji dělají správně, kontrolovat třeba diktáty a podobné věci a třeba rozdávat už zmíněné písanky. Nebudu přiřazena jednomu konkrétnímu dítěti, ale prostě „holka pro všechno“
Ve třídě nebudou děti nijak zdravotně postižené.

@Mar__tanka1983
Kurz si samozřejmě udělám, praxi získám časem. Tobě to přijde jako skandál, mně ne. Narozdíl od spousty učitelů umím pracovat s dětmi, umím komunikovat s rodiči, nedělám v lidech rozdíly, jsem trpělivá a ochotná. A po vlastní zkušenosti, kterou jsem zažila s dcerou si troufám říct, že jsou rodiče, kteří budou raději za vlídný přístup člověka bez titulu, než megeru s pěti vysokými školami. Jako skandální by mi připadalo, kdybych šla učit na druhý stupeň, ale já mám pomáhat v nultém a prvním ročníku. To bych snad zvládnout měla.

• Citovat
  • Upravit
29
20.6.16 22:51

Tak můžu říct, že ta nepotřeba vzdělání mít ho při uzavírání smlouvy mě trochu děsí…i z důvodu toho, že asistentů pedagoga bude přibývat a pokud i další nebudou mít vzdělání, popřípadě aspoň takový elán a chuť do práce s dětmi, jaký čiší z příspěvku paní, tak to bude docela průšvih.
Jinak já jsem tuto práci dělala rok a půl při dálkovém studiu na PdF, pro peníze se to doopravdy dělat nemá, nevím tedy pokud budete 4. platová třída, tak záleží na velikosti úvazku, ale pokud budete u maláčků, tak bych to viděla tak na 4 hodiny denně, což je poloviční úvazek, ten jsem měla já (tedy v Brně) a za 5 600 hrubého za měsíc(6. platová třída).
Co se týká práce, tak ta byla velmi různorodá. Ale jak již píše Aletheia, je to asistent pedagoga - tudíž na děti se nesahá, jako že třeba na záchod s nimi a tak, to je práce osobního asistenta.
Jinak bych si pro lepší představu práce našla školní vzdělávací program dané školy, podívala se do něj, zkusila pohledat nějaké učební osnovy a pokud by to bylo možné, tak se sešla s paní učitelkou a popovídala si o vzájemných představách spolupráce. Navíc, mnohdy se vše, obzvláště na velkých školách, dělá o prázdninách, takže kdo ví, jestli paní učitelka ví, jaké dítě s SVP bude mít ve třídě. Paní ředitelka by mohla být informovanější, popřípadě speciální pedagog, pokud na škole je.
A i pokud by jsi nezjistila u jakého dítěte budeš, tak mě by třeba jako učitelku potěšilo, kdyby si asistentka nachystala nějaké výtvarné nápady a nápady na praktické činnosti, hry do tělesné výchovy (jednoduché, žádné složitosti), atd., ale lepší se sejít přímo s učitelkou a popovídat si s ní.
Pokud budete chtít více info, napište mi e-mail, ozvu se vám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
20.6.16 22:56

No ale právě první třída je pro děti ta nejtěžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
20.6.16 23:00

Ještě si to tak čtu po sobě, u těch peněz mělo být, že se to pro ně doopravdy dělat nedá, je to spíše almužna. A nedala bych ruku do ohně za to, že tam žádné dítě nebude, vždy musíte být přidělena jako asistent k nějakému dítěti s postižením, znevýhodněním a až pak se z vás stává holka pro všechno. A s těmi rodiči taky ne, většina jich bazíruje na vzdělání, přeci jen si myslí, že vzdělání učitele a asitenta je důležité, minimálně, pokud ho daný člověk nemá, tak se dá po vedení dobře šlapat. A rozhodně nespoléhejte na to, že každý rodič ocení vstřícný přístup, to jsou spíše výjimky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
20.6.16 23:04

Taky můžeš mít na starosti romské děti. To se tu myslím ještě nezmínilo. Nemyslím to nějak zle, ale jen abys měla nějakou představu ke komu všemu může být AP přidělen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
20.6.16 23:09
@circus píše:
Taky můžeš mít na starosti romské děti. To se tu myslím ještě nezmínilo. Nemyslím to nějak zle, ale jen abys měla nějakou představu ke komu všemu může být AP přidělen.

To jsem byla já, na veskrze romské základní škole u kluka s ADHD, a je pravda, že chvílemi to byla jízda, už kvůli těm rodičům :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
20.6.16 23:20

@Mondu máš můj obdiv! Já si ten kurz udělala při MD, ale už při přednáškách jsem věděla, že to nikdy dělat nebudu. Nebo takhle… U tělesně nebo smyslove znevyhodnenych dětí si to představit dokážu. Ale tam kde „TO“ prostě neni…to by mě strašně ubijelo. K tomuhle povolání je potřeba povaha. Hlavně ta trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat