Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mě asi ukamenujete, ale - moc ho nevídáš a děláš závěry - syn dělal v tomto věku totéž - jen to mluvení bylo na vyšší úrovni - je mu téměř 6 a vše ho přešlo - myslím, že maminka sama pozná zda mu něco je - jsem na tohle fakt alergická neb jsem sama poslouchala jak je možný, že je takový puntičkář atd
![]()
@šaka budu mirne OT, ale jakou mas zkusenost se zapojenim deti s AS do kolektivu bezne skoly? (maly je predskolak, zatim je doporucena „normalni“ zakladka…predevsim kvuli tomu, ze v matice je nekde na urovni 5.-6. tridy, na druhe strane propojeni oko-ruka, jemna motorika a pravoleva orientace je silena
, tak nevim, co s nim…)
@LN13 to je presne ono…starsi syn byl taky takovy „podivin“, ale vekem se to lepsi, mladsi je „jiny“ od zacatku a vekem se to spis horsi-hlavne prave v te socialni interakci- to, ze „divne“ pocita nesmyslna cisla a tak, na to by si clovek i zvyknul, to, ze neudrzi pohled, to taky, ale tech problemu je na to nabaleno mnohem vic…a parve- nase psycholozka- nez ho vysetrovala- rekla, ze AS se diagnostikuje radeji pozdeji- jenze Mates je opravdu „tabulkovy“…(jeste byl ve hre vysoce funkcni autismus, ale ten vyloucila)
Ahoj, ze školy si ohledně autismu vzpomínám na několik věcí:
Pokud se ale Tvůj synovec směje, tak je to dobré znamení
to autisti moc nedělají
@Valerie83 píše:
Pokud se ale Tvůj synovec směje, tak je to dobré znameníto autisti moc nedělají
Promiň, ale tohle je nesmysl. Autistů znám opravdu dost a zkušenost mám jinou. ![]()
@Zuziky píše:
Malinko by mohl pomoct tenhle dotaznik
http://auticekjenicek.blogspot.cz/…ty-dach.html
pozor, neni diagnosticky, spis „vyhledavaci“- muze poukazat na problem…ale- osobne bych se nemontovala do veci, ktere mi „neprislusi“- a tezko budes „vypracovavat“ dotaznik ty, kdyz s malym nejsi casto…
(Aspergera stejne neradi diagnostikuji driv nez v mladsim skolnim veku- tam hodne zavisi na vyhodnoceni socialnich vazeb…dg driv jen v pripade, ze je to dite „hodne citelne“- jedno takove mam doma)
tak podle tohohle dotazníku jsem asperger. a že mi to moje nejbližší okolí taky říká. hmm…ale žít se s tím dá ![]()
@Zuziky
no právě - syn má tuhle pořádkumilovnost po manželovi - ten po svém otci a tak můžu pokračovat
nevidím u některých důvod hledat v tom něco co není ![]()
@ANEBjája vsak jiste, zvyknes si ty- i okoli
(vypozorovano u meho aspika- ve „vychovnem“ prostredi- skola, skolka, krouzky se snazi chovat „normalne“, netvrdim, ze mu to jde, ale snaha je…podle vseho je to tim, ze si- uz ve svem veku- uvedomuje, ze jeho bezne chovani neni uplny standart…na druhou stranu, boooze, vzdyt mu je sest…vzdycky rikam, at se mi doma treba stavi na halvu )jasne, pak se tady vztekam
), ale at je v ramci svych moznosti spokojeny ve skolce/ skle a tak…at se zacleni tak, jak on bude chtit)
@LN13 prvni, co me napadlo, bylo „chuderko“- mysleno smerem k te poradkumilovnosti
starsi syn je taky vztekly, ze je neco jinde, nez by melo byt…proti tomu mladsi je uplne nepricetny, kdyz je neco proti JEHO radu veci- treba dostane talir s polivkou jako druhy, ne jako prvni…
ono to nevypada (a driv by me to nenapadlo), ale ty rozdily jsou fakt dost patrne- myslim mezi PAS a tim „podivinstvim“, poradkumilovnosti a puntickarstvim…
@Zuziky já se nezačleňuju, ale mě to vyhovuje
pokud nejde o společnost lidí které velmi dobře a dlouho znám, tak jsem totální asociál… ale komu to vadí?
tedaa krom manžela, který si musel zvyknout, ale na druhou stranu on spoustu mých vlastností, které s tím nejspíš souvisí, miluje. prý vždycky toužil po ženské podobě sheldona (big bang theory), tak musel počítat s tím, že je to i o nervy
ale jo, dělám to stejné jako tvůj syn - snažím se, i když mi to moc nejde (už od školky a přetrvává to i do dospělosti)
@ANEBjája jooo, Sheldon, to je presny obraz Matesa
(ja tu jeho „jinakost“ v podstate miluju- asi jako tvuj muz tvoji…co mi avdi je zrata pudu sebezachovy a tak, ale to pry se vekem zlepsi, tak doufam, no
)
@Zuziky v tomhle ti neporadím, přece jen mám spíš asp. prvky než komplet celou diagnózu… něco zvládám. zrovna pud sebezáchovy mám spíš absurdně vysoký ![]()
@Zuziky píše:
@šaka budu mirne OT, ale jakou mas zkusenost se zapojenim deti s AS do kolektivu bezne skoly? (maly je predskolak, zatim je doporucena „normalni“ zakladka…predevsim kvuli tomu, ze v matice je nekde na urovni 5.-6. tridy, na druhe strane propojeni oko-ruka, jemna motorika a pravoleva orientace je silena, tak nevim, co s nim…)@LN13 to je presne ono…starsi syn byl taky takovy „podivin“, ale vekem se to lepsi, mladsi je „jiny“ od zacatku a vekem se to spis horsi-hlavne prave v te socialni interakci- to, ze „divne“ pocita nesmyslna cisla a tak, na to by si clovek i zvyknul, to, ze neudrzi pohled, to taky, ale tech problemu je na to nabaleno mnohem vic…a parve- nase psycholozka- nez ho vysetrovala- rekla, ze AS se diagnostikuje radeji pozdeji- jenze Mates je opravdu „tabulkovy“…(jeste byl ve hre vysoce funkcni autismus, ale ten vyloucila)
Moje zkušenost je integrovat s asistentem. je to hodně o lidech, jaký je ředitel základky, učitelka, asistent.Zda jsou nakloněni integraci a ochotni pracovat s tou diagnózou, dělat něco navíc. Nezmiňuješ jak je na tom syn co se týče sociální interakce (jak funguje s ostatními dětmi ve školce, v dětském kolektivu) To je podle mě nejdůležitější aspekt a důvod, proč neitegrovat (pokud by to dítě nezvládalo po sociální stránce a trápilo se). Potom ale většinou musí na speciální školu a tam už nemají vzdělávací program základní školy. Je ale na zvážení, zda dítě trápit na základce nebo bude šťastné na speciálce. Znám ale děti s AS, které jsou spokojené na základce, chce to ale vynaložit energii navíc ze strany pedagogů i rodičů.
Co se týče staršího syna, že byl zvláštní a není AS, možné vysvětlení: u AS je bohužel možné často vypozorovat dědičnost. Ještě ale nebyl nalezen gen, který to způsobuje (pokud je to celý gen).U staršího syna mohl být „náběh“ na AS a on to ustál, protože to nebylo tak silné (hodně laicky řečeno, snad srozumitelně)
@šaka dekuju…hodila jsi „na papir/monitor“ to, co uz si myslim davno- podporeno tim, ze vim, ze PAS jsou dedicne…starsi syn se s tim dle meho vyrovnal proto, ze je primarne veeelmi racionalne uvazujici, maly je ta „citlivka“ (coz k te „klasicke“ diagnostice PAS moc nesedi, ale kdo kapku vi, je mu jasne, jak to u nas vypada)
co se tyce spoluzaku/kamaradu- maly to bere tak nejak „je vhodne mit kamarady, takze udelam vse, abych je mel“- predevsim u kluku (pujcovani hracek a tak), holky na nej leti samy ![]()
mne osobne- a i nasi psycholozce- prijde lepsi dat ho do „bezne“ skoly a cekat, co bude…muj maly osobni problem je v tom, ze kdyz on se snazi byt „normalni“ ve skolce, dela to problem doma- zatim se to da zvladnout, otazka je, co nastane s nastupem „tvrdsiho“ rezimu…
tohle nejsem schopna odhadnout…
a zasadni problem pak je, ze vetsina ZS u nas ve meste proste nema zkusenost s detma s AS- bud se tvarili, ze dg neexistuje a fungovalo se „tak- nejak“ a nebo dg existovala a pak dite mazalo do specialky (problem nemam se specialkou, ale s tim, ze se trida otvira tak nejak co dva roky…a chtit treba individual v matice, at ten jeho „talent“ nezahali- to uz je z kategorie sci-fi
)
a co musim ocenit, tvoje prispevky uplne „dychaji“ tou laskou k detem..fakt, klobouk dolu ![]()
@Zuziky Díky moc za pochvalu, taková krásná zpětná vazba zahřeje „úču“ u srdíčka
Kdybys něco potřebovala, klidně písni SZ.