Asperger nebo autismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2331
4.11.12 08:29

Tak mě asi ukamenujete, ale - moc ho nevídáš a děláš závěry - syn dělal v tomto věku totéž - jen to mluvení bylo na vyšší úrovni - je mu téměř 6 a vše ho přešlo - myslím, že maminka sama pozná zda mu něco je - jsem na tohle fakt alergická neb jsem sama poslouchala jak je možný, že je takový puntičkář atd :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
4.11.12 08:38

@šaka budu mirne OT, ale jakou mas zkusenost se zapojenim deti s AS do kolektivu bezne skoly? (maly je predskolak, zatim je doporucena „normalni“ zakladka…predevsim kvuli tomu, ze v matice je nekde na urovni 5.-6. tridy, na druhe strane propojeni oko-ruka, jemna motorika a pravoleva orientace je silena :zed:, tak nevim, co s nim…)

@LN13 to je presne ono…starsi syn byl taky takovy „podivin“, ale vekem se to lepsi, mladsi je „jiny“ od zacatku a vekem se to spis horsi-hlavne prave v te socialni interakci- to, ze „divne“ pocita nesmyslna cisla a tak, na to by si clovek i zvyknul, to, ze neudrzi pohled, to taky, ale tech problemu je na to nabaleno mnohem vic…a parve- nase psycholozka- nez ho vysetrovala- rekla, ze AS se diagnostikuje radeji pozdeji- jenze Mates je opravdu „tabulkovy“…(jeste byl ve hre vysoce funkcni autismus, ale ten vyloucila)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
4.11.12 09:03

Ahoj, ze školy si ohledně autismu vzpomínám na několik věcí:

• když dítě okolo 2 let věku nezačíná mluvit, nemusí to ještě znamenat, že je autista. Důležité je, jestli KOMUNIKUJE - např. pokud si s maminkou sednou naproti sobě na zem a máma mu po zemi kutálí míček, pošle jí ho zpátky?
  • verbální komunikaci předchází UKAZOVÁNÍ - např. na věci, které dítě zajímají. Pokud maminka na něco ukáže, podívá se dítě tím směrem, kam máma ukazuje? Autista ukazování nechápe a spíš se podívá na její ruku.

Pokud se ale Tvůj synovec směje, tak je to dobré znamení :D to autisti moc nedělají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
4.11.12 09:09
@Valerie83 píše:
Pokud se ale Tvůj synovec směje, tak je to dobré znamení :D to autisti moc nedělají

Promiň, ale tohle je nesmysl. Autistů znám opravdu dost a zkušenost mám jinou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
4.11.12 09:13
@Zuziky píše:
Malinko by mohl pomoct tenhle dotaznik
http://auticekjenicek.blogspot.cz/…ty-dach.html
pozor, neni diagnosticky, spis „vyhledavaci“- muze poukazat na problem…

ale- osobne bych se nemontovala do veci, ktere mi „neprislusi“- a tezko budes „vypracovavat“ dotaznik ty, kdyz s malym nejsi casto…

(Aspergera stejne neradi diagnostikuji driv nez v mladsim skolnim veku- tam hodne zavisi na vyhodnoceni socialnich vazeb…dg driv jen v pripade, ze je to dite „hodne citelne“- jedno takove mam doma :) )

tak podle tohohle dotazníku jsem asperger. a že mi to moje nejbližší okolí taky říká. hmm…ale žít se s tím dá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
4.11.12 09:14

@Nelisa OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
4.11.12 09:17

@Zuziky :) no právě - syn má tuhle pořádkumilovnost po manželovi - ten po svém otci a tak můžu pokračovat :) nevidím u některých důvod hledat v tom něco co není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
4.11.12 09:17

@ANEBjája vsak jiste, zvyknes si ty- i okoli :lol: (vypozorovano u meho aspika- ve „vychovnem“ prostredi- skola, skolka, krouzky se snazi chovat „normalne“, netvrdim, ze mu to jde, ale snaha je…podle vseho je to tim, ze si- uz ve svem veku- uvedomuje, ze jeho bezne chovani neni uplny standart…na druhou stranu, boooze, vzdyt mu je sest…vzdycky rikam, at se mi doma treba stavi na halvu )jasne, pak se tady vztekam :mrgreen: ), ale at je v ramci svych moznosti spokojeny ve skolce/ skle a tak…at se zacleni tak, jak on bude chtit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
4.11.12 09:20

@LN13 prvni, co me napadlo, bylo „chuderko“- mysleno smerem k te poradkumilovnosti :lol: starsi syn je taky vztekly, ze je neco jinde, nez by melo byt…proti tomu mladsi je uplne nepricetny, kdyz je neco proti JEHO radu veci- treba dostane talir s polivkou jako druhy, ne jako prvni…

ono to nevypada (a driv by me to nenapadlo), ale ty rozdily jsou fakt dost patrne- myslim mezi PAS a tim „podivinstvim“, poradkumilovnosti a puntickarstvim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
4.11.12 09:22

@Zuziky já se nezačleňuju, ale mě to vyhovuje :D pokud nejde o společnost lidí které velmi dobře a dlouho znám, tak jsem totální asociál… ale komu to vadí? :nevim: tedaa krom manžela, který si musel zvyknout, ale na druhou stranu on spoustu mých vlastností, které s tím nejspíš souvisí, miluje. prý vždycky toužil po ženské podobě sheldona (big bang theory), tak musel počítat s tím, že je to i o nervy :mrgreen: ale jo, dělám to stejné jako tvůj syn - snažím se, i když mi to moc nejde (už od školky a přetrvává to i do dospělosti)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
4.11.12 09:30

@ANEBjája jooo, Sheldon, to je presny obraz Matesa :lol: (ja tu jeho „jinakost“ v podstate miluju- asi jako tvuj muz tvoji…co mi avdi je zrata pudu sebezachovy a tak, ale to pry se vekem zlepsi, tak doufam, no :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
4.11.12 09:45

@Zuziky v tomhle ti neporadím, přece jen mám spíš asp. prvky než komplet celou diagnózu… něco zvládám. zrovna pud sebezáchovy mám spíš absurdně vysoký :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
4.11.12 10:00
@Zuziky píše:
@šaka budu mirne OT, ale jakou mas zkusenost se zapojenim deti s AS do kolektivu bezne skoly? (maly je predskolak, zatim je doporucena „normalni“ zakladka…predevsim kvuli tomu, ze v matice je nekde na urovni 5.-6. tridy, na druhe strane propojeni oko-ruka, jemna motorika a pravoleva orientace je silena :zed:, tak nevim, co s nim…)@LN13 to je presne ono…starsi syn byl taky takovy „podivin“, ale vekem se to lepsi, mladsi je „jiny“ od zacatku a vekem se to spis horsi-hlavne prave v te socialni interakci- to, ze „divne“ pocita nesmyslna cisla a tak, na to by si clovek i zvyknul, to, ze neudrzi pohled, to taky, ale tech problemu je na to nabaleno mnohem vic…a parve- nase psycholozka- nez ho vysetrovala- rekla, ze AS se diagnostikuje radeji pozdeji- jenze Mates je opravdu „tabulkovy“…(jeste byl ve hre vysoce funkcni autismus, ale ten vyloucila)

Moje zkušenost je integrovat s asistentem. je to hodně o lidech, jaký je ředitel základky, učitelka, asistent.Zda jsou nakloněni integraci a ochotni pracovat s tou diagnózou, dělat něco navíc. Nezmiňuješ jak je na tom syn co se týče sociální interakce (jak funguje s ostatními dětmi ve školce, v dětském kolektivu) To je podle mě nejdůležitější aspekt a důvod, proč neitegrovat (pokud by to dítě nezvládalo po sociální stránce a trápilo se). Potom ale většinou musí na speciální školu a tam už nemají vzdělávací program základní školy. Je ale na zvážení, zda dítě trápit na základce nebo bude šťastné na speciálce. Znám ale děti s AS, které jsou spokojené na základce, chce to ale vynaložit energii navíc ze strany pedagogů i rodičů.
Co se týče staršího syna, že byl zvláštní a není AS, možné vysvětlení: u AS je bohužel možné často vypozorovat dědičnost. Ještě ale nebyl nalezen gen, který to způsobuje (pokud je to celý gen).U staršího syna mohl být „náběh“ na AS a on to ustál, protože to nebylo tak silné (hodně laicky řečeno, snad srozumitelně)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
4.11.12 10:13

@šaka dekuju…hodila jsi „na papir/monitor“ to, co uz si myslim davno- podporeno tim, ze vim, ze PAS jsou dedicne…starsi syn se s tim dle meho vyrovnal proto, ze je primarne veeelmi racionalne uvazujici, maly je ta „citlivka“ (coz k te „klasicke“ diagnostice PAS moc nesedi, ale kdo kapku vi, je mu jasne, jak to u nas vypada)

co se tyce spoluzaku/kamaradu- maly to bere tak nejak „je vhodne mit kamarady, takze udelam vse, abych je mel“- predevsim u kluku (pujcovani hracek a tak), holky na nej leti samy :mrgreen:

mne osobne- a i nasi psycholozce- prijde lepsi dat ho do „bezne“ skoly a cekat, co bude…muj maly osobni problem je v tom, ze kdyz on se snazi byt „normalni“ ve skolce, dela to problem doma- zatim se to da zvladnout, otazka je, co nastane s nastupem „tvrdsiho“ rezimu… :nevim: tohle nejsem schopna odhadnout…
a zasadni problem pak je, ze vetsina ZS u nas ve meste proste nema zkusenost s detma s AS- bud se tvarili, ze dg neexistuje a fungovalo se „tak- nejak“ a nebo dg existovala a pak dite mazalo do specialky (problem nemam se specialkou, ale s tim, ze se trida otvira tak nejak co dva roky…a chtit treba individual v matice, at ten jeho „talent“ nezahali- to uz je z kategorie sci-fi :zed: )

a co musim ocenit, tvoje prispevky uplne „dychaji“ tou laskou k detem..fakt, klobouk dolu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
4.11.12 10:26

@Zuziky Díky moc za pochvalu, taková krásná zpětná vazba zahřeje „úču“ u srdíčka :dance: Kdybys něco potřebovala, klidně písni SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí