Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Ráda bych se obrátila na maminky dětí kdy jeden z rodičů má astma a alergie. Když to shrnu přítel je "odrostlý " astmatik alergik ( léky i inhalátor preventivně užívá, ale žádné záchvaty ( jen v dětství) ani omezení na sport nemá, sem tam ňáka reakce na zvířata, pyl, l atd. nic zásadního). Jsem ve 20tt a dost jsem uvažovala nad dědičností, na internetu jsem nic moc nenašla, proto bych ráda zjistila jestli je tady někdo, kdo byl v podobné situaci a podělí se semnou o zkušenost, děkuji.
Příspěvek upraven 18.07.13 v 15:47
Já to napíšu u nás, ju? Moje mamka, těžký alergik, astmatik, má 2 děti, ségru - astmatička (zjištěno v 15cti, ale při inhalátoru a občas zirteku zvládá), navíc má dost alergií (prach, roztoči, víno, ořechy, mléko), pak jsem já, já nemám vůbec nic. Já mám syna, je v pohodě, až na ABMK, tuhle alergii u nás, ani u jeho otce v rodině nikdo nemá.. takže těžko říct, ségra nejspíš astma podědila, ale třeba u mě není. možná je zvýšené riziko, ale nebude to tak horké, zvlášť, když je jeden z rodičů bez alergií ![]()
Přítel astmatik (bez záchvatů, inhalátor má a používá jen při akutních potížích), alergik (pyly a podobně), já alergik (jen jarní stromy) a atopický ekzém (mírná forma).
Máme dvojvaječná dvojčata 9 měsíců (přirozeně počata) dcera je OK (nebo zatím OK) syn má ekzém (asi atopický, ale to se uvidí až časem), ale jinak zatím OK.
Kdysi jsem vyčetla, že pokdu jeden z rodičů, tak dítě má pravděpodobnost 40%, pokud oba rodiče pak 70%.
Ahojky, já sama jsem těžký alergik a astmatik. Dcera je sice ještě malá, takže se dá těžko říct, zda něco podědila, ale nemá ani atopický ekzém, ani jiné projevy alergie, snad jen se mi zdálo, že více venku pšiká, ale to může být náhoda. Rýmu ani kašel z toho nemá. Hlavní je co nejdéle kojit, já kojila do jejích 18 měsíců
, teď se sama nějak odstavila. Ale pokud je jeden z rodičů alergik, šance, že bude i vaše dítě je 50%. Může mít alergii třeba od narození nebo až bude větší. Já tu horší variantu dostala až ve svých 15 letech. Dnes je alergie i trochu věcí životního stylu rodiny a kde bydlí.
Tak snad se vám alergie vyhnou a přeji pohodové těhotenství a zdravé miminko ![]()
Já nic, manžel jen alergii na pyl. V rodině nic. Moje dcerka atopik, astmatik od 4 měsíců…můj syn atopik.
U nás v rodině se alergie neřešila. Rodiče a prarodiče v určitých obdobích roku kašlali a kýchali, občas měli zánět v očích- prostě normálka. První, u koho diagnostikovali alergii, jsem byla já asi před 15 lety, před rokem došlo na mou sestru a její dceru. U nás- starší syn atopik, mladší otoky očí, silná senná rýma (na alergologii jsme zatím nebyli, ale bude to nevyhnutelné). Alergolog mi potvrdil 75 procentní šanci, že mé děti budou alergici. Vyšlo to u obou.
Tak manžel alergik - hlavně pyly; já mám kontaktní alergii na nikl. dcera má pylovou alergii a k tomu křížovou potravinovou a ekzém, u syna byla ABKM, ale ta už odezněla s věkem, a bílek, který taky mizí. je u něj velká pravděpodobnost, že se ještě něco objeví… procenta už byla psaná výš - 40% s jedním rodičem, 70% s oběma
Všem moc děkuji za info, tak snad vše bude ok a malej v tom to bude po mě
pořádně ani nevím co je chřipka a doktor mě na preventivky musí nahánět aby mě aspoň občas viděl, ještě jednou dík.
Jsem alergik, asmatik, a lékař mi říkal že u mě se muže z 50% alergie ztratit. JInak mám od mámi na konzervační látky, od táty na merunky, plísně, prach a pyl, a od nějakýho strejdy na vitamín C. a všechno mám já! takže asi je to dědičný…