Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Děvčata, potřebovala bych se poradit, pokud je tu nějaká zasloužilá mamina (či dokonce Mudr.), tak budu ráda za názor.
Ve čtvrtek měl syn večer horečku 38,8 (měřeno digitálem v konečníku, bez odečtu), v noci 38,9 (střídala jsem Panadol a Nurofen). V pátek ráno měl sice jen 37,5 (pokud bych odečetla 0,5 stupně tak byl vlastně bez teploty), ale stejně jsme šli k doktorce, protože jsem se bála, že kdyby se mu přitížilo, tak bychom museli v sobotu na pohotovost (děsná představa). Mudr. poslechala plíce (v pořádku), srdíčko (v pořádku), podívala se do krku a prý: nález v krku není jako u zdravého dítěte (má mírně zarudlý a zduřený), ale angína to taky ještě není. Za pár hodin prý může být všechno jinak..(výrazně hůř, ale i lépe). Váhala, nevěděla, chtělo by ho to vidět další den, ale to je víkend… Nakonec předepsala ATB s tím, že v pátek rozhodně nedávat, pokud budou i v sobotu teploty přetrvávat, tak buď dát a pokud si nebudeme jisti (budeme se bát rozhodnout), tak na pohotovost. Malý měl nejvyšší teplotu v pátek večer (39,8 bez odečtu), ale pak celou sobotu byl relativně bez teplot (nejvyšší v poledne 37,8 - 0,5 = 37,3). Teď večer (stále So) má ale 38,4 (-0,5 = 37,9). Do krku si podívat nenechá a stejně bych prd poznala (nejsem doktor), snad jen že to má zarudlé, ale jestli hodně nebo málo a zda angínově či nachlazeně, to fakt nepoznám. Kdyby neměl rýmu a nefrfňal se v jídle (což normálně nedělá), tak ani nepoznám, že je nemocný.
Tak teď nevím: ještě počkat nebo dát ATB a nebo jet na pohotovost?
Nezlob se na mě,ale docela se mi příčí na představa,že by mi pro dítě napsala naše dr.ATB s tím,že ještě neví,jestli je to angína nebo jestli je to vůbec potřeba,ať se další den rozhodnu sama
..Hnala bych ji a už by mě tam víc neviděla ![]()
Co přístroj na orientační změření CRP - zánětlivých parametrů v krvi? Nemá?
Tak může začínat i pátá nebo šestá dětská nemoc,je virového původu a ATB ji nevyléčí.
Já osobně bych šla na pohotovost - kdyby teploty přetrvávaly a zvyšovaly se nebo bych si nebyla čímkoliv jistá..
Adámek měl hnisavou angínu dvakrát.Měl hodně vysoké horečky,ale na nic si nestěžoval.Samu by mě to nenapadlo.
Ahoj, taky mě překvapuje jednání doktorky. Nechápu, jak může předepsat ATB, když neví, zda jsou nutná, či ne… Teploty má od čtvrtka, dnes je to tedy třetí den, tak bych asi počkala do zítřka a srážela teploty nurofen/paralen. Říká se, že teploty trvají tři dny, kdyby měl zítra vysoké teploty, tak bych jela na pohotovost a vyžadovala CRP…
OT
Mě by zas takováhle doktorka vyhovovala. Co měla dělat? Dát hned ATB? A CRP taky není vždycky směrodatné.
Stejně si nevybere. Kdyby ATB dala hned, tak se ozve velká skupina lidí, která se bude rozčilovat, že hned cpe ATB, a kdyby je nenabídla vůbec, tak se najde stejně velká skupina lidí, která nadává, že ani ATB nedala.
Naše doktorka ATB necpe hned!!Emička je poslední tři měsíce stále nemocná,měla třikrát po sobě zánět průdušek a teď oboustranný zánět středního ucha.Nikdy nenapsala ATB hned při prvním kašlíku,ale až malá měla horečky a nemohla dýchat.Zánět uší má potvrzený a ATB z ORL..
Tady nejde o to,jestli jsou nebo nejsou potřeba ATB,ale o to,že mi doktorka řekne:„sama nevím,ty léky Vám raději napíšu a podle vlastního uvážení si je naordinujte!“
To bych asi nevydýchala.Kdyby řekla,že to zatím na ATB není,musíme to nechat rozvinout,když tak o víkendu na pohotovost,je to o něčem jiném ![]()
Přítelova dcera,je starší,bude jí 15 měla taky nejistý nález v krku,odebrala jí krev a zatím,do výsledků jí žádné ATB nedávala,ať si je nechá doma a podle vlastního uvážení jí je maminka naordinuje ![]()
Kdyby to tak dělala každá dr.tak se můžou ozvat odpůrci plýtvání z léky,ta krabička by byla potřebná pro někoho jiného.
Jana206 píše:Kdyby to tak dělala každá dr.tak se můžou ozvat odpůrci plýtvání z léky,ta krabička by byla potřebná pro někoho jiného.
Recept na ATB platí 3 dny, přece si je nemusí vyzvednout hned. Aspoň já bych si je tedy vyzvedla jen pokud bych je potřebovala.
Je to o prioritach. Já bych takovou doktorku brala.
Nezlobte se, ale ja tedy ne. Nechapu, jak muze laik poznat, jestli jsou ATB potreba nebo ne. To, ze pretrvavaji horecky vubec neznamena, ze je nemoc bakterialniho puvodu a ATB jsou nutna. Podle me o nasazeni ATB musi rozhodnout Dr. a pokud je vikend, tak ten na pohotovosti… neschvaluji ATB pro jistotu, pak se lide divi, ze je na ATB cim dal vetsi rezistence…
Ja MUDr. jsem a ATB si muzu nasadit sama, presto chodim s detskymi nemocemi(a i svymi pokud nevim) k lekari, protoze jsem radiolog a tim padem v jejich oboru polovicni laik. A to si troufam tvrdit, ze jsem rozhodne povolanejsi nasadit ATB sama nez naprosty laik, nalez v krku pravdepodobne poznam lepe…
Ja tedy takove jednani nechapu…a radim jit na pohotovost…oni i ATB maji nezadouci ucinky a pokud je nemoc viroveho puvodu, spis uskodi nez pomuzou, protoze organismus dale zatizi, znici mikrobialni floru ve streve…
A skupina lidi, ktera breci, ze dr, nedava ATB hned, si podle me muze trhnout nohou, oni nestudovali, nemaji potuchy, jaky postup je spravny a tak do toho nemaji co mluvit…pravda, je to sice jejich dite, ale dr. je odpovedny za svoje rozhodnuti a za svuj postup…kdyby to tak nebylo, ATB a vsechny ostatni leky by se prodavaly v obchode…
k dotazu zakladatelky - teplota není až tak katastrofální, kor když je malej OK, tak bych dnešní noc zkusila přežít s paralenem/nurofenem, uvidíš zítra, pokud by se přehoupla přes 39, tak bych na pohotovost aspoň zavolala. Pokud by to šlo, vydržela bych do pondělí, ale to bych určitě začla k Dr., ať ho zkoukne a rozhodne se teda.
A jinak - osobně s přístupem téhleté doktorky taky nemám až takovej problém… je sice blbé nechat rozhodnutí na matce, měla by rozhodnout Dr., ale když v ten pátek to prostě nešlo, to je nám jasné všem. Mohla dát ATB hned a měla by pokoj, nechtěla je ale dávat zbytečně, v tom vidím její plus. Osobně bych si ATB v pátek vyzvedla a vyčkávala /jak dělá zakladatelka/, a pokud by byl víkend zlej, tak je nasadila, nebo spíš to řešila přes pohotovost. Jsem s malou sama, tak jsem spíš srabík a na vše připravená, ale zbytečně jí ATB nedávám, v pěti letech měla zatím dvakrát.
Tak ať je brzo líp.
A.
Hele, tady to odsuzování šmahem… Krom zakladatelky tam nikdo nebyl a ona sama píše, návštěva pohotovosti-děsná představa. Nemohlo to být tak, že doktorka nedříve nabídla tuto možnost, tedy pokud se nebude lepšit, ať zajedou na pohotovost, ale Wiolla ji ukecala, že by raději jinak, bez pohotovosti?
Jo, jinak ATB bych taky zatím nedávala. Teplota je večer vždycky vyšší než přes den. Zítra uvidíš. Třeba to bude už OK. ![]()
Děvčata, děkuji všem za reakce. Snad je na dovysvětlenou: v pátek to na ATB ještě nebylo (od první horečky to bylo teprve 12 hodin, ač nejsem lékař, tak si dovedu představit, že příznaky mohly být za dalších 12 hodin úplně jiné a rozhodovalo by se jí líp). Já si u ní spíš cením to, že mi je rovnou nenacpala (nesouhlasím s ATB při každé rýmičce). To, že mi nakonec napsala ten recept bylo asi proto, že jsem jí řikala, že mám strach, že budu muset o víkendu lítat po pohotovostech. Btw k tomu plýtvání, mám stále recept, nikoliv vyzvednutý lék - vyčkávám.
Baba - ano, vidím to stejně.
Anik - právě že ta sobota byla docela v klidu, jen zvýšené teploty, nikoliv horečky (teď naposledy 37,6 po odečtu). Nevím, jak bych vysvětlovala na pohotovosti, že jedu se zvýšenou teplotou a rýmou. A navíc bychom si mohli přivést ještě něco horšího od jiných nemocných. Jen jsem měla obavu, abych příliš pozdním podáním ATB (v případě že jsou potřeba) něco nezanedbala.
Nicméně souhlasím i s ostatními, že rozhodovat se mi o tom nechce, měl by to udělat MUDr. Asi to udělám tak, že když budou zítra horečky, pojedeme na pohotovost, když teploty, vydržíme do pondělí.
Když to tak čtu znova,možná jsem odsoudila šmahem
Taky nejsem pro dávání ATB hned a při každé rýmičce
Ale spíš mě překvapilo,že má maminka rozhodnout o nasazení ATB sama
.Laik to neposoudí.Za pár hodin může být stav úplně jiný..
A taky jsem si neuvědomila,že recept platí 3 dny..
Co se týče pohotovosti u nás,tam nasazují ATB jen,když to vyžaduje stav dítěte.Např.Adámkovi při prokázané angině.Jinak se tam střídají 2 dr.a ATB zbytečně nenasazují,protože jsou toho názoru,že dětská dr.dítě zná a ví,co např. bralo v nedávné době,jak bývalo nemocné,prostě souvislosti,které náhodnému lékaři unikají…Ale při prokázané angíně nasadí a vždy při horečce kontrolují meningitické jevy apod..
Přeju,ať je chlapeček brzy zdravý.
Ahoj holky,
zajímalo by mě, kolik z vás dostalo ATB na rýmičku, jak tady píšete
.
Podle mě šla zakladatelka k lékaři v době, kdy ještě nebylo jednoznačně poznat, o co jde. Tedy úplně v začátku nemoci. Sama jsem to zažila, dítě mělo celou noc horečku, ráno také, volala jsem k dr., jestli máme přijet a ona mi řekla, že ještě ne, protože by stejně nic nepoznala, protože se nemoc zatím nerozjela. Myslím, že proto není doktorka špatná.
Spíš nechápu, v čem je problém dojet s dítětem na pohotovost. Za 90,–Kč musí dítě prohlídnout, i kdyby mělo 37,0 teplotu.
Mojí kamarádce se stalo totéž, co zakladatelce, jen s tím rozdílem, že si pro ATB musela zajet podruhé. Bylo jí řečeno, že když bude mít kluk teplotu ještě další den, tak aby si pak přijela. Tak si přijela a bylo to.
Tak dneska je bez teplot. Ráno měl dokonce jen 36,3 a to jsem to měřila 2×, protože na poprvé to bylo 35,8 (obojí před odečtem!)
- jako modré studené děťátko mi ale fakt nepřišel, normální teploučké po vytažení s postýlky.
Tak já nevím, jestli jsou ty digitální teploměry fakt tak na levačku…
Rýma horší, přidal se kašel, ale to už vydržíme do pondělí k naší MUDr. Jen tak pro jistotu, stejně nám asi nic víc než Nasivin a Mucosolvan, co dle její rády dáváme už teď, nedá.
JaSe - máš pravdu, bylo to na začátku nemoci. Nebýt to před víkendem, tak k doktorce vůbec nejdu a ještě jeden den bych počkala. Na pohotovost se mi nechtělo ne kvůli penězům, ale kvůli těm story, co jsem o ní slyšela vykládat…
Já ještě připíšu,že mě kvalitní digitální teploměr Thrermoval rapid flex naměří taky trochu nižší teplotu než obyčejná rtuťová rychloběžka ![]()
Bezdotykový ušní teploměr nemám a ani kupovat nebudu.Sice tady byla nedávno diskuze,kde na něj byla většinou chvála,ale naše doktorka ho má v ordinaci,měří jím dětem teplotu před očkováním nebo přeměřuje nemocné,a říká,že neměří přesně,oproti rychloběžce má i o jeden stupeň méně a to nepatří zrovna k nejlevnějším..
A u nás na pohotovosti i v nemocnici používají obyčejné rychloběžky.Nic jiného..Já teda raději digitál,je to rychlejší ![]()