Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
mám na Vás dotaz. Dcera dostala v pátek atb Augmentin. Doktorka jasně řekla, že s žádnými atb se nesmí na slunce. Kdežto v lékárně kopání sdělila, že tyto atb by nijak neměli škodit ( pálení kůže, nefunkčnost atb…) v kontaktu se sluncem. Víte, je samozřejmé, že dceru nechci nijak vystavovat riziku. Ale je ji rok a je to měsíc co začala chodit. Celé dny teď trávíme jen venku, doma prostě nechce být ani za nic. Maximálně večer než usne a ráno na snídani. Jinak mi přinese boty a stojí u dveří. Doma jinak strašně řve a neuklidní ji nic. No a ted bychom měli být podle dr do čtvrtka jen doma.. Lekarnice mi řekla, ze krátkodobý pobyt na slunci nevadi. Jen ji mam mazat kremem spf 50 a prpste nebyt cele odpoledne u vody, ale s mírou ven můžeme. Máte někdo s těmito atb zkušenosti? Popřípadě, kdy s ní mohu po poslední dávce bez obav i na slunce? Ve čtvrtek večer má brát poslední dávku, tak zda můžeme bez obav v pátek ven. Moc děkuji
Když jsme měli podlední atb, ptala jsem se na to. Dle lékárnice je jen málo atb která nesmí na slunce. Takže bych věřila v lékárně. Teď má být fakt hezly tak bych to úplně nepřeháněla (jít na celý den na koupáiště), ale ven ve stínu není problém.
Augmentin jsou celkem silná antibiotika a jejich účinek dobíhá ještě několik dní po dobrání, takže v pátek bych ještě na slunce nechodila, mají být velká vedra, což je zátěž pro organismus a ještě k tomu ty antibiotika…já bych byla doma a nebo nanejvýš šla odpo někam kde už bude stín.
Ven určitě můžete, ale spíše do stínu a polostínu. Neříkám, že by se stalo něco závažného, ale při větším slunění se může pacient osypat, přitom to nemusí odpovídat alergické reakci na ATB, ale zrovna u Augmentinu nám vypadne základní PNC, amoxicilin a potencovaný amoxicilin. ATB se podávají na bakteriální infekce, během infekce samotné není doporučeno slunění či větší fyzická zátěž.