Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám jen pozitivní zkušenost, syn takè narozen předčasně ve 33tt dneska je mu 5let, dávala jsem eye Q od roka do 3let pravidelně, vzdy když jsem ho nasadila viděla jsem pokrok v řeči také nám pomáhal na vztekací období a na soustředění, jako bys popsala mého syna když byl ve věku tvého. A dávám ho dodneška(i kdyz uz v tabletách) a synovi to opravdu pálí je velice chytrý a bystrý. Také z mého okolí mám pozitivní zkušenost-neteř dyslektik, také po nasazení velké zlepšení. Takže za mě ![]()
Rybim tukem určitě nic nezkazíš, ale synek se mi zda v normě. Klíčové je porozumění a jestli slyší, řeč přijde ![]()
@Ba-stet On rozumí když řeknu přines konkrétní hračku, nebo když řeknu at magnetky klidí zpátky na lednici, takový to jdeme ven, jdeme jíst, sundej si boty, čepici, ukaž kde máš oči, vlásky, pupík, nebo pojd sem, nechod tam, podej, otevři, zavři, zvedni, otoč se…sám se češe, jakž-takž umí sám jíst lžicí, kopeme si míček, posíláme si autíčko, hrajeme si na schovku, pomáhá mi když ho oblékám..
Můj uměl ve 24 měs přesně jedno slovo. A nic k tomu, žádné mama, tata, brm,… prostě nic. Takže ten tvůj mi přijde úplně super. Také jsem zvažovala sirup eye q, ale neprošel - vůbec jsem to do něho nedostala (je to fakt olej). Klidně přenechám. Přesedlala jsem na rybičky (mollers) a ty miluje. Že bych v souvislosti s tím pozorovala nějaký lepší vývoj, tak to nepozoruju. Ale nezatracuju a dávám ![]()
Nic tím nezkazíš, ale potřeba to není. Máš normální dítě, tak ho nepozoruj, nesrovnavej a neděs se. Normálně si s ním hrej, mluv, chod ven, prohlizek knížky… na mluvení ma casu dost. Mimochodem toho namluví víc než naše o 2 měsíce starší dcera.. a nenapadlo me to nějak řešit. Mluví a rozumí mnohem víc, než starší syn v tom věku, takže jsem v klidu. Ty buď taky.
@Anonymní píše:
@Ba-stet On rozumí když řeknu přines konkrétní hračku, nebo když řeknu at magnetky klidí zpátky na lednici, takový to jdeme ven, jdeme jíst, sundej si boty, čepici, ukaž kde máš oči, vlásky, pupík, nebo pojd sem, nechod tam, podej, otevři, zavři, zvedni, otoč se…sám se češe, jakž-takž umí sám jíst lžicí, kopeme si míček, posíláme si autíčko, hrajeme si na schovku, pomáhá mi když ho oblékám..
Jak říkám, nic tím nezkazíš, ale můj názor je, že vývoj je nějak naprogramovaný a není třeba ho nějak urychlovat
A myslím, že klouček toho umí fakt hodně! Dceři je 17 měsíců a jsem zvědavá, jak dopadnem na prohlídce, naše doktorka je děsně na tabulky. Žertem říkám, že dcerka pokaždý rupne u testu. Ona kolem roku uměla snad deset slov, ale jak začala chodit, úplně se jí to vykouřilo z hlavy. Myslela jsem, že se to zase rychle vrátí, ale zatím to nevypadá. Zato začala znakovat, ale jak k tomu nemám klíč, stejně jí nerozumím. Začali jsme ale bezděčně znakovat nějaká zvířátka, která nevydávají nějaký jednoduchý zvuk a potkáváme je venku nebo v knížkách. A když vidím, jak rychle se to učí a jak je nadšená, když nějaký znak udělá a já správně zareaguju, tak si říkám, že možná zkusím zavést nějaké znaky na běžné dorozumívání ![]()
@Ba-stet dcera si takhle zas na všechno vymysli zvuky. Pes je dýchání s vypláceny jazykem. Pak má dva různé foukací zvuky pro bublifuk a autobus. Kočka je ná, kůň á, myš í… prostě mluvení jí nejde, ale komunikovat evidentně chce, tak si to sa takto přizpůsobuje. Mě to fascinuje a moc baví. Jen mi občas chvíli trvá, než rozluštim, co daný zvuk znamená ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat, máte některá zkušenost s užíváním sirupu Eye Q u malého batolete? Synovi je 20měs, je předčasně narozen v 35tt, moc nemluví, umí jen máma, táta, deda, brm, toto, nene, papa, haha, baba, ještě teda k tomu pár zvuků a tou svoji batolecí mluvou žvatlá, ale žádné spojování slov..Přijde mi takový nesoustředěný, často když mu řeknu at něco ukáže, tak odchází pryč a směje se a řekne nene a kroutí hlavou. Jinak rozumí, nosí mi hračky, umí vkládačky a puzzle kde má vložit příslušný obrázek, s hračkami si hraje normálně funkčně..Četla jsem, že po tom sirupu se dost dětí po čase rozmluvilo hezky a i se celkově zklidnily.
Doporučuji konzultovat neurolog a nechat předepsat sirup Nootropil. ![]()
@Midaku U nás byl pes do roka hau hau, od roka chro chro. Máme psa, potkáváme mraky psů, hafám do umdlení, ale chro chro zůstavá
![]()
Souhlas, že touha dorozumět se je fascinující. A je super, že to nakonec rozklíčuješ. Já mám s tím znakováním problém, že jak je malá, podám nebo řeknu něco jiného, než myslí, ale stejně se mi podaří odvést pozornost a pak vlastně neumím rozluštit, co opravdu chtěla. Třeba když má špinavé ruce/chce umýt ruce/je čas umýt ruce, tak je tře o sebe, jako když je mydlí. To je jasný. Ale třeba lísteček ukazuje mnutím ukazováčku a palce (jako když dospělý naznačuje peníze), protože v látko knížce mý listm který šustí. No a takovýchhle - jistě logických znaků - máme celou řadu ![]()
@Ba-stet já taky hafam každý den cely den a nic. Prostě pořád dycha s jazykem venku. No aspoň je to jasný, co chce říct. Pár zvuku, na který jsem zatím nepřišla, by se totiž našlo. Rozlišení očekávám po druhém roce, tak jako u prostrdniho. Ten ovšem do té doby žádnou snahu o komunikaci neměl, takže toto je pro me vítána změna.
@Whitedog píše:
Můj uměl ve 24 měs přesně jedno slovo. A nic k tomu, žádné mama, tata, brm,… prostě nic. Takže ten tvůj mi přijde úplně super. Také jsem zvažovala sirup eye q, ale neprošel - vůbec jsem to do něho nedostala (je to fakt olej). Klidně přenechám. Přesedlala jsem na rybičky (mollers) a ty miluje. Že bych v souvislosti s tím pozorovala nějaký lepší vývoj, tak to nepozoruju. Ale nezatracuju a dávám
Ty jo, diky za tip, hned jsem objednala
pridam to k rakytnickum
nepotrebuji asi, aby to melo nejake ocividne vysledky, ale vypada to, jako prijemny zpusob, jak do ditete dostat rybi tuk prijemnou formou ![]()
@Midaku Ja si právě myslím, ze se tohle nedá úplně vydřít, když hlava neni připravena. Některý věci delame fakt denně a nic. A na druhou stranu, delalo mi trochu starosti, ze dcera ignoruje takovou tu tyč na navlékání kroužků. Nemela o ni zajem a když jsem jí to obcas podstrčila, tak evidentně nechápala, jak to udělat. A pak jednou přišla a strcila mi kabel do notebooku - hladce, přesně a ze vsech otvorů do toho správného. Přitom k němu nema přístup a bezne na nem pred ní nepracuju…
@Ba-stet souhlasím, ono nemá smysl na ty deti tlačit v něčem, na co hlava zatím nemá. To já teď řeší s nocnikem. Synové oba ve věku dcery už byli bez plinek, ale ona prostě nic. Víc snahy už vyvinout nemůžu, spíš bych ji to zprotivila. Tak prostě čekám, až ji to je hlavě sepne, prubezne nabízím a ono to jednou půjde. Ale rodina tento přístup poněkud nechápe… jsem vyvrhel ![]()
Asi mu to neublíží, nejspíš je to zdravý, ale to dítě je podle popisu úplně normální batole.
Ahoj holky, chci se zeptat, máte některá zkušenost s užíváním sirupu Eye Q u malého batolete? Synovi je 20měs, je předčasně narozen v 35tt, moc nemluví, umí jen máma, táta, deda, brm, toto, nene, papa, haha, baba, ještě teda k tomu pár zvuků a tou svoji batolecí mluvou žvatlá, ale žádné spojování slov..Přijde mi takový nesoustředěný, často když mu řeknu at něco ukáže, tak odchází pryč a směje se a řekne nene a kroutí hlavou. Jinak rozumí, nosí mi hračky, umí vkládačky a puzzle kde má vložit příslušný obrázek, s hračkami si hraje normálně funkčně..Četla jsem, že po tom sirupu se dost dětí po čase rozmluvilo hezky a i se celkově zklidnily.