Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj uz od mała jsem mela problem ze me svedila hlava i telo.
Ted po nekolika letech jsem sla do dermatologa a on mi povedel ze mam atopickou dermatitidu.
Povedel mi ze jsou 3 leceni.
1 uz moc nepamatuji jak to znelo.
2 ze chemioterapię.
3 laserova lecba kterou pojistovna neplati a sama bych si to musela zaplatit.
Chtela jsem se zeptat mel nekdo podobny problem? I jak se to vyresilo..Uz jsem z toho na prasky.. ![]()
A projevuje se ti to jenom svedenim? Jakou kosmetiku pouzivas a jake praci prasky? Ja treba muzu jenom prirodni sprchove oleje, jeden typ prirodniho tuheho mydla a na vlasy mi zatim sedly tri prirodni sampony. Vsechno musi byt prirodni, nesmi to obsahovat parabeny, SLS, phenoxyethanol, parafinovy olej, vazelinu a veskere dalsi ropne derivaty, ale vadi mi i spousta prirodnich penicich slozek. Na prani pouzivam jenom Perwoll nebo Jelena, protoze po vsem ostatnim bych se udrbala a ve finale by se mi objevily ekzemy. A zasadne bez avivaze.
Svedeni mam casem a pak prestane a pak znova na ruznych mistech. U hlavy je to nonstop. Jsem i alergicka na nykl, praci prasky, kobalt, pryskyrice.
Ale to svedeni hlavy mi zacalo tak 10-11 let zpatky teprve ted jsem si zasla do dermatologa.
Prave proto se ptam jestli ma nekdo zkusenost s nejakou lecbou..
Ja pouzivam detsky sampon Bambino.
@Dominika1555 Co ti napsal do zprávy jako léčebné doporučení? To první, co si nepamatuješ, budou nejspíš kortikoidy a promazávání.
Laser nevím, vzhledem k tomu, že atopická dermatitida je autoimunitní onemocnění pochybuju, že by na to měl laser nějaký vliv.
No a chemoterapie už vůbec ne, natož chemioterapie, nic takového neexistuje.
Jak už jsem psala výše, atopický ekzém se léčí zpravidla emolienčními prostředky (jinak řečeno krémy všeho možného druhu, každému sedne něco jiného), omezení dráždivých potravin, drogerie, domácí chemie apod a v akutní fázi kortikoidy. Pomáhá i zinek, jak zevně, tak vnitřně.
@Hoa Mai píše: Více
No povedel mi że to mam rozjete. Me tez prijde blbost iit hnedka na laserovou lecbu. A ano kortokoidy i mast. A chemioterapii mi povedel ze kdyz uz to opravdu bude źle. Ale ted zacinam brat ty kortikoidy a je lepe. Zkusim si zajit do lekarny aby mi doporucili nejaky sampon na hlavu. A ja ted se snazim vyloucit takove ty potraviny co by mohlo vadit
. Do drogerie si chodim pro detsky sampon maximalne. No uvidime myslim tez ze bych se objednala na kozni aby mi udelali testy jestli nemam alergii na potraviny. Dekuji
@Hoa Mai píše: Více
Mluvila jsem pak s jednou pani ktera od doktora vysla a ptala jsem se ji jestli ji ta laserova lecba pomohla a ona povedela ze na rok a ted se ji to zpatky vratilo.