Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky!
KAmarádka mi právě psala, že její Terezce zjistili atopika. Potřebovala by poradit, jakou kosmetiku má koupit, v čem prát…
Mockrát děkuji za případné rady.
Lilinka
Kosmetiku asi zadnou at nepouziva, a myslim, ze doktorka ji napise neco specialniho na ten exem.......
my mame A-dermu exomegu, pak koupeme v Linole, a mazeme taky Excipialem U-lipolotio......
Pak jsem slysela, ze delaji neco od La roche possay nejaky krem
Katka
A v cem prat?
Ja peru v Arielu, nebo v Persilu, nekdy v Lovele......nastesti, malej uz problemy nema......jenom obcas
Za prvé doporučuji projít starší diskuse.
Za druhé, neexistuje univerzální rada. Myslím, že nejlepší je poradit se přímo s kožařkou, která AE diagnostikovala .Na každýho funguje něco jinýho a každý reaguje jinak. Navíc je víc typů AE.
Přeji, aby to moc netrápilo.
Krom kosmetiky (které bych dávala naprosté minimum - vhodnější většinou bývají masti dělané přímo na tělo) je vhodné taky zamyslet se nad jídelníčkem, nicméně se nemusí jednat o alergii na jídlo, bohužel dost často se AE objevuje i v závislosti na počasí, které je teď ideální.
Gabča a Bára
Urcite nic nepouzivat, dr. napise lecbu a pak neco na promazavani, vetsinou nejaky ten Excipial, prip. Ambiderman.
Do koupele Linolu, Menalind je dobra kosmetika pro atopiky, ale v klidovem stavu a urcite se poradit s dr.
My mame mazeme lecivou masti s Locoidem na loziska a zbytek tela promazavam bud Atopikderm olejem od Salusu, modrou Indulonou nebo mam od Orionpharmy krem Lipolan.
Manzel se promazava prave Ambidermanem.
Ahoj,
my s atop. ekzemem bojujume od 2 mesice.
Doporucuji pokud neni nevyhnutelne nepouzivat kortikoidni masti - doktori je mooooc radi predepisuji - rychle docasne pomohou, ale zase nici kuzi.
Take radi predepisuji Elidel - nevim jak je Terezka velka nicmene podle vyjadreni Statniho ustavu pro kontrolu leciv muze u deti do 3 let zvysit riziko vzniku nadorovych onemocneni.
Nam osobne doktorka predepsala hafo kremu - ale nic nepomohlo. Pak chtela, abych male dala mast s kortikoidy. No tak jsem hledala a nasla krem na atop. ekzem ADERMA Exomega krem na atop. kuzi. Ten sice pomohl na rozdil od kortikoidu az za 3 tydny, ale preci jen neni nad to najit neco prirodniho. Ta exomega obsahuje vytazky z ovesnych vlocek. My pouzivame na koupani rovnez olej od teto firmy.
Urcite je dobre take hodne suchou kuzi promazavat. Pokud Terezka neni alergicka na Indulonu - doporucuji obycejnou modrou indulonu - je hodne od kozaru doporucovana a opravdu vetsinou dobre snasena. Take kdyz ma mala cervena loziska tak ji hodne pomaha Infadolan (vitaminova mast - volne prodejna).
Je treba zkratka zkouset a zkouset kazdemu decku pomuze neco jineho.
Ono se doporucuje neprat ani v normalnich prascich - nasi male to ale napriklad nevadi.
Take se nema avivazovat pradlo. Je treba pouzivat obleceni ze 100% bavlny, ktere nedrazdi kuzi.
Deti je lepsi nekoupat, pouze sprchovat a je treba pouzivat spec. mydla ne ty obycejna. Do koupele se take doporucuje davat bud vyvar z ovesnych vlocek nebo doktori predepisuji Balmandol ojel, nema se decko koupat denne. Ja malou osobne sprchuji denne a nic ji to nedela - zkratka na kazdeho to funguje jinak.
Zkus si projit starsi diskuze tam najdes urcite jeste mnoho dalsich rad a uvidis, ze co decko to trochu jiny pristup - zkratka kazdemu na atop. ekzem zabere neco jineho.
Drizim palec at najdete neco co Terezce pomuze.
Ahoj Katka
Duckie (Katko)
Kolik stoji ta Exomega?
Elidel mi dnes na koznim rekli az od dvou let. Taky jsem proti kortikoidum, mesic jsem vydrzela, jenze malymu se to rozlezlo tak strasne, ze uz jsem nad nim brecela. Tak jsem ho tim Locoidem mazla, ale je to, jak rikas, na chvili pomuze a hned je to zpet.
mne stala kolem 330Kc, presne nevim…
je to sice drazsi, ale vyplati se a maji vice druhu......je to 200ml
Kdyby to nedelalo diteti dobre, tak se muzes mazat ty…
Katka
Díky moc za rady. Terezka má sedm měsíců. Může to být i z jídla, protože občas přikrmuje, jinak chce jen MM.
Psala mi, že mají s Terezkou speciální jídelníček a že dostala dvě mastičky dělané přímo v lékarně a na koupání mýdlo s olejem. Pokud to nepomůže, tak vyzkouší nějaké jiné mastičky co jste ji tady doporučili.
Tak snad se to brzo zlepší.
Ještě jednou díky!
Lilinka
Ahoj Lilinko,nejdulezitejsi u AE je stale pekne promazana pokozka.
Dale:pouzivat kosmetiku bez parfemu,zbytecne nevysusovat kuzi koupanim (koupat nebo jeste lepe jen sprchovat max.ob den a to jen malou chvilku-zadne pulhodinove cachtanicko,bohuzel),nepouzivat klasicka mydla a sampony-ani ty detske,nepouzivat avivaz…je toho opravdu hodne a hlavne na kazdeho atopika plati neco jineho.
Asi bych jeste doporucila tve kamaradce,aby nechala udelat dceri krevni testy na alergeny.Treba budou mit stesti a testy jim reknou, cemu se vyhnout. Testuji to v jednom roce ditete a doporuceni dostane od kozarky.
Jinak my pouzivame kosmetiku jen z lekarny - promazavaci krem Lipikar od La Roche (200ml za cca 380,–),stridame ho s kremem Lipobase,ktery muze predepsat i pediatr a doplatek je cca 40,–,na myti vlasu pouzivame Vitellu emollient gel (100,–) a na zaver koupani davame Oilatum,ktere je take mozne nechat napsat u Dr. a doplatek je neco pres 100,–.
Jeste nam Dr.predepisuje kapky Zyrtec,ktere bere dcera uz pres rok.
Tot asi vse.
Bubo a jeji vsemi mastmi mazana dcerka ![]()
Jo a pereme v Lovele
K Elidelu. Nám ho napsala dr Čapková, která je na ekzém snad nejlepší v ČR. Mám ho jako variantu, když nepomáhají normálni masti na flíčky a postižená místa, ale je před kortikoidy (ty když nezabere Elidel) a napsala ho holce, když jí bylo 6měsíců.
JInak je na něj nárok jednou za měsíc, psát smí jen kožař, dokonce muslea do papírů psát, že to má na obličeji, protože snad na tělíčko to pojišťovna neproplácí, ale kdyby bylo třeba, holt bych ho platila (myslím 700?).
A od tý doby, je to skoro rok, jsem na kortikoid ani nesáhla.
Gabča a Bára
Ahoj, uz tu bolo vsetko povedane, len dodam, ze nam tiez exomega velmi pomohla. Maly asi AE nemal ani ho to nesvrbelo, nemal typicke prejavy, len sucha kolieska a v zarezoch noziciek od dupaciek ako odretu kozu. No skusali sme rozne kremy a zabrala nam az A-derma exomega. Je pravda, ze sa to po nej akokeby docasne zhorsi, u nas to trvalo 3 dni ale potom mu to vsetko zmizlo a odvtedy mame pokoj. Tiez sme pouzivali olej do kupela bud exomegu, alebo la roche lipicare.
Ahoj,
jak uz psaala Ghotic male taky nejdriv loziska ekzemu vice zcervenala - malem jsem krem vy:,–(ila, ale pak se to najednou zacalo zlepsovat. To zcervenani patrne zpusobuje oves - uz jsem se setkala v nejakych diskuzich, ze po koupani s vyvarem z ovsa se ta loziska docasne zcervenala. Asi to chce zkusit a chvili vydrzet…
Exomegu prodavaji v lekarnach 300ml tuba kremu za cca 330,–Kc, olej cca 200,– Kc - no lacine to neni, ale co by clovek neudelal pro spokojene mimi. Nam dali v lekarne vzorek, az pak jsme si koupili krem.
Jinak jak ta Exomega vypa se da podivat na http://www.proalergiky.cz/katalog.php?…
Je dobre vedet jak to ma vypadat - obcas nevedi co to ma byt i kdyz to maji vystavene.
Jeste k Elidelu - to upozorneni Statniho ustavu pro kontrolu leciv je z roku 2005. (http://www.sukl.cz/…vjak2005.htm). Mylne jsem napsala ze je pro deti od 3 let - od 2 let. Vim, ze ho dr. Capkova predepisuje - nicmene ja bych jej pro dceru nepouzila. Ale to zalezi na kazdem. Samozrejme nemusi zpusobit zadne problemy..... My nasli kremy na bilinne bazi a tak radeji pouzivame ty.
Katka
Tak jsem, holky, koupila tu Exomegu, cena me az tak neprekvapila, jako lekarnik mam zkusenost, ze chudaci atopici a alergici musej vzdycky sahnout hloubejc do penezenky. Ten muj Lipolan stal 160 a je ho 100 ml, takze je to skoro stejny. Tak jsme dnes zacali, tak doufam, ze pomuze.
Ahojda, chtěla jsem se zeptat zkušenějších:
musíme s atop.ekzémem na kožní? A jen s akutními projevy, nebo i když se momentálně už neprojevuje? Nám se nedávno také udělala suchá olupující se místa pod kolínky, na rukách a na bříšku, dětský lékař to oklasifikoval jako ekzém, dostali jsem kortikoidovou mast (tu jsme použili a zafungovala) a doporučil mi nedávat alergizující potraviny: citrusy, vejce atd. Ale zapoměla jsem se zeptat, jestli se mám těm potravinám vyhýbat, i když na ně žádná reakce dřív nebyla? (Například na čokoládu, pomeranče, na mandarinky nebo na rajčata dítko nikdy žádnou reakci nemělo a tohle objevení ekzému s nimi myslím taky nic společného nemá, mám je i tak vy:,–(it „pro jistotu“?) ![]()