Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
ráda bych se zeptala zda máte někdo mimčo s alergií na kravské mléko. Můj syn 17m. má neustále problémy s průduškama a velý náběh na astma. Doktorka říkala, že takhle se může projevovat alergie na mléko a tak nám ho na měsíc vy:,–(ila. Poctivě jsme to dodržovali a připadá mi, že se malý dost zlepšil. Teď nám doporučila zkusit ještě jeden bezmléčný měsíc. Už mi ale dochází inspirace co na svačinky. Ráno a večer dáváme sójové mléko, přes den ovoce a zeleninu. Občas sójový jogurt. Nevím ale co mu dát třeba místo chleba se sýrem. Myslíte že by mohl třeba Tofu?
Dík za rady.
Masi
Ahoj,
tofu muze urcite ja ho davam malemu od roka!!! Muzes delat na chleba ruzne pomazanky treba fazolovou, nebo prave z tofu + nejaka umixovana zelenina, nebo rybi pomazanka se zelenou cibulkou, cesnekova pomazanka atd...................
Muj klucina sice neni alergicky na KM ale ja vim ze by se nemelo moc pit ..........zahlenuje organismus a tak ho davam vyjimecne, stejne tak jako syry................misto nej davam sojove mleko, ryzove mleko nebo mandlove..............co se tyce vapniku je ho tam stejne jako v kravskem pouze tam je malo proteinu coz nahrazujeme jinym jidlem pres den. Mliko ma byt stejne napoj a ne jidlo. Muzu rict ze maly nemel nikdy zadnou usni infekci, ktera je spojena se zahlenenim organismu a ani zadnou rymu jako jine stejne stare deti. Ted je mu 18 mesicu.
Urcite vydrz bez mlika a syru................uvidis ze se malemu zlepsi celkova imunita!!!!!
Ahojky, potřebovala bych poradit. Malému (22měsíců) dr. zjistila alergii na kravské mléko. Projevuje se to u něho průjmem a taky hlenem a krví ve stolici. Zjistili jsme to, jak jsem přestala kojit a zkusila dát kravské mléko. Na testech mu vyšly skoro všechny parametry pozitivní. Místo MM mu dávám sunar nutradefence, akorát nevím, jestli je to správná volba? A co třeba místo toho? On má rád takovou tu ranní pohodičku, mlíčko do postele a kdybych mu nedávala ten sunar, tak řeším, co? Může třeba kozí mléko, nevíte? Malý právě taky trpí na časté záněty dýchacích cest a rýmu, tak proto bych nejraději i ten sunar vysadila. ![]()
Nas ma taky ABKM…jeste to neodeznelo. My davame nutradefence HA a je to dobry, ale vim, ze jsou i jina mlika, ktera jsou vylozene pro silnou ABKM. Ty jsou ale myslim na predpis.
Jinak mu muzes koupit v lekarne mleko Zajic. Ja to davam malymu do flasky nekdy i jen tak, kdyz malo pije. Miluje cokoli, co pripomina mliko
. Maji pohankovy, jahlovy, sojovy…
Nebo potom ryzovy mliko, ktery prodavaji v drogerii…
Proste neco takoveho
Da se z toho i varit a pect…na to jsem ale jeste nemela odvahu ![]()
@kkkristynka Díky za tip, ty mlíka ovesné a rýžové vím, že jsou, akorát jsem myslím na jednom četla, že je od 3 let. Mne by ale zajímalo třeba to kozí mlíko, jestli může?
Ja jsem se po tom taky pidila a bohuzel se informace dost rozchazeji…ja jsem to radsi nezkousela. Furt doufam, ze tk ted nejakou dobu jeste vydrzime bez mlika a pak uz to nebudu resit.
Kdyby ses na to tema nakonec treba bavila s alergologem, tak mi dej prosim vedet, co Ti rekl.
Ahoj, naší malé kozí mléko při alergii na BKM dr zakázal, prý je bílkovina kozího mléka podobná té kravské…
No, já to teď asi řešit nebudu, na alergologii nás zatím neposlala, ale myslím, že k tomu časem dojde, když je malý tak často nemocný. Dám ti pak vědět.
@Adullkaprávě se mi to taky nezdá, ale kámoška mi tvrdila, že dává kozí, tak nevím. Asi taky podle toho na co je v tom kravském alergický a náš teda skoro na všechno. ![]()
@Jančik píše:
Ahojky, potřebovala bych poradit. Malému (22měsíců) dr. zjistila alergii na kravské mléko. Projevuje se to u něho průjmem a taky hlenem a krví ve stolici. Zjistili jsme to, jak jsem přestala kojit a zkusila dát kravské mléko. Na testech mu vyšly skoro všechny parametry pozitivní. Místo MM mu dávám sunar nutradefence, akorát nevím, jestli je to správná volba? A co třeba místo toho? On má rád takovou tu ranní pohodičku, mlíčko do postele a kdybych mu nedávala ten sunar, tak řeším, co? Může třeba kozí mléko, nevíte? Malý právě taky trpí na časté záněty dýchacích cest a rýmu, tak proto bych nejraději i ten sunar vysadila.
Pokud ma ABKM tak Sunar nutradefence nee, ani HA. Pro alergiky je treba Nutrilon Alergy care, lze koupit volne v lekarne ale na predpis je levnejsi. Predpis muze psat detska i alergolog. Vlastni zkusenost-davali jsme HA tri mesice OK a po te se mu to rozjelo nanovo a stejne jsme skoncili na tom alergy care. Pokud se chcete alergie zbavit, chce to opravdu prisnou dietu a sledovat i stopove mnozstvi mleka v potravinach.
@Ainy Díky moc za info. A myslíš teda, že vadí i jogurty a tak? Myslíš vyloučit všechny mléčné výrobky?
Vadi vse z mleka, i jogurty, meli byste sledovat i slozeni peciva a vseho, byva tam syrovatka, susene mleko. Proste cist, cist…Dokonce ani hovezi maso by nemel. Nevim na co mate udelane testy ale pri teto alergii byva dost casto i soja, tak taky bacha. Jinak na recept na ten alergy care mate narok do tri let. A taky vam pojistovna bude vracet co zaplatite nad limit, takze nevyjde tak draho, jak to prvne vypada
. Ta dieta je pakarna ale u nas stacilo pul roku a byl OK. Jinak o te strave je tady par diskusi, urcite najdes i tipy co kupovat a cemu se vyhnout.
Tak to jsem teda nevěděla. I hovězí maso?
Budu to muset po dovolené pořešit s dr. On je totiž malý pravidelně co 2 týdny nemocný, tak si myslím, že to bude mít asi s tím souvislost. Díky moc za info.
V tom mase je podobna bilkovina. Ono jde o to ze to telo na ten alergen potrebuje jakoby zapomenout, takze i kdyz treba primo na jogurt nereaguje tak stejne nedavat, protoze ta bilkovina tam je. Meli byste na alergologii a urcite si projdi ty diskuse tady. Tak at jste brzo fit.