Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes nám lékař potvrdil, že naše osmiměsíční holčička má atopický ekzém (vyrážku má kolem krčku a na ručičkách - nejvíc v loketních jamkách). Protože jsme se zatím s tímto onemocněním vůbec nesetkali, obracím se na ty z vás, kteří mají s kojeneckým ekzémem zkušenosti, s prosbou o radu, jak naší malé pomoci. Předem všem děkuji. Zdeňka
Ahojky,
naše dcera trpí taky atop. ekzémem. Poprvé se objevil po 2 měsíci, poté okolo 5 a už se neztratil. Navštívili jsme asi 4 nebo 5 kožních oddělení včetně brněnské kliniky. Všude jsme skončili na horm. mastech, které jsem tvrdě odmítala (Elocom, Locoid, dělané mastičky). Ekzém se stal neúnosným. Postýlka plná krve, probdělé noci, střídání v noci - držení ručiček a nožiček. Dcera psychicky na nervy, okolo roku bušila hlavou do zdi. Obrátili jsme se na strýce, který je homeopat. Lenku z toho dostal a už jsme několik měsíců v klidu. Dokonce v noci bez antihistam.
Peru v Lovele, aviváž Lenor Sensitive. Co se týče jídla tak jí vše co my, kromě čokolády, kakaa, citrusů, jahod a krav. mléka. Jogurty a tvarohy jsou v pohodě, ale omáčky a tak, prostě co je z mlíka nesnese. Možná později. Lenička měla hodně těžký průběh, takže tě nechci strašit, že vás to čeká. Každopádně nedoporučuju horm. masti (kortikoidy). Ekzém ti nevyléčíš, jen nachvilku zmizí. Po vysazení se znovu objevuje a stupňuje se. Navíc má vedlejší účinky. Toto je moje zkušennost.
Ajka+Lenička 19 měs. + Krtčátko 21 tt
P.S.: Kdybys cokoliv potřebovala napiš mi třeba mailíka apopelkova@seznam.cz
Ahoj,
atopický exzém mám já i moje dcerka. Mně se prý objevil kolem 3 měsíce, v dětství to nebylo nijak tragické, ale v pubertě se mi to zhoršovalo a trvá to s malými přestávkami do teď. Souhlasím s Ajkou, kortikoidy mají pouze krátkodobý účinek a používala bych je jen v případě nejvyšší nouze. Nevím, kde Ajka přesně v Brně byla, ale já pro sebe mám nejlepší zkušenosti s dětskou nemocnicí v Brně. Hodně mi pomohli a když jsem řekla, že kortikoidy ne, snažili se mi pomoc jinak. Minimálně psali masti na recept, nemusela jsem si je kupovat a to jsem jako studentka velice ocenila. Dcerka má zatím exézem slabý, neškrabe to a za to jsem moc ráda.
Mně osobně pomáhá modrá indulona, tělové mléko Nivea na suchou pokožku, klid, psychická pohoda, chladnější (či přímo studený vzduch v ložnici). Příměřená dieta a bavlněné obleční je nezbytností.
Malou v žádném případě nekoupu jen ve vodě, obvykle v odvaru z řepíku lékařského, občas přídám olejovou lázeň, zkoušela jsem i kozí mléko, ale to moc nepomáhalo. Koupu ji ve vaně 1-2 týdně, jinak sprchuji.
Já mám dobrou zkušenost s pobytem u moře, měla jsem 4 měsíce pokoj.
Holky, jestli máte ještě nějaký dotaz, klidně se ptejte. Pošlete mi třeba osobní zprávičku a já pošlu mojí e-mailovou adresu.
Jana a Karolínka (13 měsíců)
Ahoj holky, moje sestra měla u syna též atopický ekzém. Dnes je klukovi 18 let, takže se ho zbavovali ještě v totalitní době. Musim, ale říci, že se jim to povedlo a to tak, že mu vždy do vany na koupání sypala bramborový škrob (solamyl). Potom mu po každé hodně promastila tělíčko a šel spát. Vím, že úplně vyloučili mléko ze stravy. To je vše. Žádné léky. Atop. ekzém zmizel. Kluk dneska pije mléko na litry a nemá vůbec problémy. Snad jsem pomohla.
Ahoj Štěpánka
O atopickém ekzému vím strašně málo, ale to, co napsala Ajka mě opravdu až vyděsilo. Pokud můžu, přispěju svojí troškou do mlýna. Vím, že i chlor dělá dětem s atop. ekzémem na kůži paseku a tak ti navrhuji, aby ses mrknula na stránky firmy Dionela (nástavec na sprchu). Znám také jednoho človíčka, který všem v tomto ohledu moc rád pomůže, je z Dobrušky, takže pokud to nemáte daleko, kontakt na něj bych ti poradila. Ale je ochoten přijet kamkoliv po vzájemné dohodě. Zabývá se výživou a speciálními masážemi a musím říct, že já s ním mám jen ty nejlepší zkušenosti… Kdyžtak se ozvi, kontakt ti předám třeba na mail.
Radka
Ahoj, děkuji ještě jednou za všechny odpovědi. Postupně získáváme stále více informací, ale přesto mám nějaké dotazy. Víme, co patří mezi alergizující potraviny. Stále kojím, umělé mléko Pavlínka nepila. Po zavedení příkrmů po ukončeném šestém měsíci jsme se postupně dostali až na kašičky. Jedinou, která jí chutnala byla rýžová s kukuřicí. Ta se sice rozdělává s vodou, ale je mléčná. Teď jsem hledala takovou, která by byla nemléčná - našla jsem, ale ta se zase rozdělává s mlékem. Tak mám dotaz - jaké děláte kašičky?
Pak mám další otázku: většinou se v literatuře, kterou jsme četli, nebo v diskuzích na poradně na Rodině uvádělo, že atopický ekzém je svědivý, že si vyrážku děti škrábou. Svědí je to, jsou pak plačtivé, v noci nemůžou spát, pak jsou mrzuté. Naše malá je ale veselá, v noci celkem dobře spí, akorát se budí na kojení, přes den spí každý den také docela v pravidelnou dobu. Ani jsme si nikdy nevšimli, že by si přes den chtěla někdy vyrážku na ručičkách nebo pod krčkem škrábat. Podle nás jí to nesvědí. Je to možné?
Také se psalo, že většinou kojenecký ekzém začíná na hlavičce. Dcerka ale nikdy nic na ní neměla. Poprvé jsme si všimli narůžovělé vyrážky v ohybu lokýtků na ručičkách, když jí byly necelé 4 měsíce. Pak ji to postupně zčervenalo. Na obvodě nám řekli, že má zřejmě suchou kůži, že to vypadá na ten ekzém. Doporučili nám krém Menalind a olej do koupele. Začali jsme dle rad mazat a koupat. Ale postupně se jí malé drobné načervenalé flíčky objevili i na nožičkách (po kotníky), na celých ručičkách (zase mimo dlaň), na zádíčkách, bříšku a krčku. Kde měla úplně nádhernou kůžičku byla celá hlavička a zadeček. To už se nám zdálo moc a tak jsme chtěli na kožní. Tam nám p.doktorka řekla, že má na sobě plíseň a že tím mastným krémem se ještě víc vyživovala, koupáním ve vaničce se roznesla právě na zbylé postižené části tělíčka. Ať začneme jen krátce sprchovat pouze vodou a celou ji 10 dní jednou denně namažeme Imazolem. Po tomto krému jí flíčky zmizely na bříšku, zádíčkách (až na místa okolo krčku) a na nožičkách. Akorát kůžičku na zádíčkách a na lítkách měla jakoby hrubou. Na další kontrole jsme dostali právě na to Lipobazi. Namazali jsme ji jen jednou - druhý den jsme si všimli, že jí zase začínají vyskakovat na některých místech ty flíčky. Tak jsme ji tím přestali mazat. Dál jsme ji akorát sprchovali pouze vodou. Každý den se nám to zdálo lepší a lepší, až ta hrubost vymizela sama. Jenže nám se pořád nezdálo to, že u těch lokýtků červená skvrna nemizí a také drobné načervenalé flíčky kolem krčku. Další kontrola na kožním - na ručičkách má prý infekci, a ty flíčky? Prý jestli neměla na sobě rolák - má to z toho. Na tu infekci na ručičky jsme dostali Prednisolon. Měli jsme mazat pouze 3 dny dvakrát denně. Mazali jsme a zlepšilo se to. Uprostřed té červené skvrny se objevil flíček barvy zdravé kůže. Po přestání mazání ale opět zčervenal. Stávalo se, že se jí na ty skvrny na ručičkách v noci ve spaní, nebo i přes den přilepil noční obleček nebo i bodýčko. Na oděvech zůstávaly nažloutlé fleky. Ty skvrny na ručičkách byly někdy pouze červené, někdy jakoby malinko namokvalé, že když se na ně šáhlo, byly vlhké. Rozjeli jsme se do vedlejšího města za jiným lékařem na kožní odd. Ten nám řekl, že se jedná jednoznačně o atopický ekzém. A to bylo právě včera, kdy jsem psala prosbu o první radu. Než jsme se to vlastně dozvěděli, tak uběhly 4 měsíce od prvních flíčků. Jsem ale po všech těch zkušenostech na kontrolách nejistá, zda je to opravdu už správná diagnóza. Zvlášť, když čtu o projevech ekzému ostatních dětí. V rodinách nikdo nic podobného nikdy neměl. Ještě vlastně jsem nenapsala, že teď jsme dostali mastičku Dermatop - zatím jsme jí namazali třikrát - načervenalé flíčky kolem krčku vybledly, ale z blízka je znát, že tam jsou. Skvrny na ručičkách jsou méně červené a je vidět, že jsou suché.
Myslíte si s vašimi zkušenostmi s ekzémem, že se u nás jedná opravdu o atopický ekzém?
Zdeňka a Pavlínka (8m)
Ještě jsem se mohla zmínit, že se nám doma Pavlínka plazí a leze po kobercích, máme dlouhosrstého jezevčíka, kterého se s nadšením dotýká.
Zdeňka
Ahoj Zdeni,
typickými místy, kde se atopický ekzém (dále budu psát pouze AE) vyskytuje jsou místa ohybů kůže. To jsou loketní jamky, jamky pod koleny, zápěstí, kotníky, pod krkem, u nás je to i v oblasti loketního kloubu. Já sama jsem měla AE snad všude, ale nikdy ne na dlaních nebo chodidlech, na obličeji pouze na víčkách. Podle toho, co popisuješ, to pravděpodobně AE bude. Může to být suché, mokvavé. Místa, na kterých to malá má jsou jasná. Já už mám dlouho suchou verzi, ale když mi AE mokval, dostávala jsem na to antibiotikum v masti na první zmírnění potíží, pak masti s velkým obsahem zinku (co vysušují), hodně mi pomáhal i tekutý pudr a pokud to je suché, musí se to promazávat. Bohužel nemůžeš očekávat zlepšení po 2-3 namazáních. Léčba je dlouhodobá, je třeba vyzkoušet, co malé bude dělat nejlépe, co bude snášet, zkuste třeba sprchovat pouze jednou za dva dny. Periodické vracení se AE u mě taky probíhalo, bylo to asi po 5 dnech. Vždy se to zlepšilo, vyloupalo (mohla jsem tehdy provádět umělé zasněžování sjezdovek), znovu se to zkoršilo a stále dokola. Skutečné zlepšení nastalo třeba až za měsíc.
AE doopravdy svědí a dost. Pokud se malá neškrábe a je v pohodě, buď ráda. O to bude léčba jednodušší.
Alergizující potraviny. V první řadě je důležité kojit co nejdéle. Určitě bych kupovala nemléčné kaše a připravovala je z HA mléka. Já používám Sunar. Nemléčné kaše jsou většinou pouze rýžové bez příchuti. Já používám rýžovou krupici od Nestlé, míchám to s kukuřičnou kaší z prodejny zdravé výživy a ochucuji banánem, strohaným jablíčkem nebo přesnídávkou.
Alergizující potravniny jsou: ostrá hodně kořeněná jídla (těm se vyhýbej i Ty, pokud kojíš), citrusy, čokoláda, jahody, maliny, špenát, rajčata, kiwi, mohou to být i broskve a meruňky. Všeobecně platí, že lepší je danou potravinu povařit, pak má alergizujících látek méňě. Já jsem nejdříve dávala jahody převařené, a stále pouze v jogurtu. Malá je snáší. Novou potravinu zaváděj s odstupem 3 dnů, aby jsi mohla pozorovat případné agergické reakce.
Snad jsem to nenapsala moc zmatěně, klidně se ptej.
Jana a Karolínka
Ahoj Ilio,
s atopickým ekzémem zkušenosti máme, a to velice dobré. Otec synka je astmatik, který má ekzém, já v dětství trpěla atopickým (dětským) ekzémem, který se mi dodnes, když je „inverze“ na určitých místech těla objevuje, ale záhy zase zmizí. Syn se tomu samozřejmě také nevyhnul. Sice to nemá pořád, ale čas od času se mu objeví. Nejčastěji malý „flíček“ pod očičkem. Když byl miminko - dnes jsou mu 4 roky - tak jsem ho koupala v přesličce. To mi poradila moje babička, prý mne také jako miminko díky ekzému v ní koupali. Docela to pomáhalo. Od kožní lékařky jsme dostávali samé mastičky, olejíčky do vody, ale nepřišlo by mi, že mu z toho něco pomáhalo.
Myslím si, že to bude mít celý život, jen doufám, že se mu to „nerozleze“ po celém tělíčku, ale že mu to zůstane jen někde.
Přeji Ti hodně štěstí a „uzdravování“.
Zdravím,
máme šestiměsíčního chlapečka, také se mu z ničeho nic udělal ekzém, má to skoro po celém tělíčku je to ta suchá verze, neškrábe se. Doktorka nám dala míchanou mastičku ale po ní to bylo o 100% horší
zčervenalo to a jakoby vystouplo z kůže..chudinka hned jsem tu mast vyhodila..tak prý máme zkoušet modrou indulonu nebo sudocrem. Zatím nic nezabírá jsem zoufalá
akorát se mu to zvětšuje a není nikdo kdo by si věděl rady. Ještě musím říct že když mu to mažu krémem nivea SOS sensitiv tak to má stabilní ale nemizí to. Koupeme v olejíčku Balmandol z lékárny je vážně dobrý. Ta nivea taky ať jsem mu s ní mazala jakékoliv červené skvrnky na těle i opruzeniny vše se hojí, je na vícero pouzití.
Milé maminky objevila jsem malý zázrak na atopický ekzém, zkoušela jsem několik mastiček a nic mému dítku nezabíralo pak jsem objevila na internetu krém Cannaderm robátko (dětský krém),je to přírodní krém s léčivým konopím, stojí v lékárně okolo 200Kč, lze objednat i přes internet ale je opravdu výborný za tu investici to stojí!!Už po třetím namazání jsem viděla zlepšení. Dostane se koupit i Cannaderm robátko atopický ekzém - ten je speciálně nato dělaný ale nám zabral i tento dětský krém takže maximální spokojenost
musím podotknout že jsme mazali tak pětkrát denně a výsledek?..zkuste třeba to zabere i vašemu dítku ![]()
Ahojky všem, neustále bojuji s atopákem, včera jsem byla kožním a dostala Protopic, tak jsem se hned večer namazala a celá natěšená na zlepšení šla spát:) Místo toho se mi dostavil nežádoucí účinek pocit horkosti v obličeji, který trvá do teď, přesto že jsem se mázla jednou včera večer. No tak jsem začala studovat leták a zjistila, že tam píšou, že se to nemá užívat v těhotenství (jsem 14.tt), tak jsem se celkem zděsila, pač kožní mi říkala, že se to může v těhu normálně mazat.. Tak jsem googlila a vygooglila kosmetiku Cannaderm: http://www.cannaderm.cz/o-nas, máte někdo zkušenost, prosím? ekzém (nebo co to vůbec je) mám nyní v okolí očí.. Chtěla bych to zkusit tímto směrem, ale zajímají mě nějaké pozitivní recenze:) zda to má vůbec cenu..děkuji
@Lejaa Ahoj,mám u syna zkušenosti s Cannabiox E konopnou mastí a tu mužou i miminka, je to podle mě stejné, jen jiná značka, u syna přes noc ekzém zmizel o 50procent, fungovalo to jako kortikoidy, rychlé, ale muže se s tím mazat pořád, nevím jestli mužou těhotný, musela by jsi se zeptat v lékárně, malej měl krásnou kuži asi 3 měsíce, pak jsme se stěhovali, nevím jestli to mělo souvislost
a začaly mu rust hodně zubu najednou a konopná mast přestala zabírat, ale byla jsem s tou mastí spokojená
@Lejaa: mam zkusenost takovou, ze to nepomohlo vubec, jako ostatne vsechno. Jedine co pomohlo mne v hodne akutni fazi byl ten akut krem od eucerinu, aspon na 2 hodiny to prestalo palit a svedit ![]()
To chápu.. mě to svědí, ale není to nijak nesnesitelné.. Ostatně svědění mě provází od narození, takže mě to až tak už nerozčiluje
spíš mi teď nejvíc vadí, že je to dost vidět, prostě mám zarudlé okolí očí a je to fakt nic moc:(