uložení miminka v bříšku

41
7.4.04 11:29

uložení miminka v bříšku

Ahoj holky,
tak jsem včera byla u doktorky a zjistily jsme, že se mi prcek v bříšku otočil do vodorovné polohy (dřív byl hlavičkou dolu, což bylo dobře), ale teď je na příč, takže ani hlavičkou ani zadečkem dolů.
Kdyby takhle zůstal, tak mi paní doktorka, říkala, že musím jít na císařský řez.
Máte s tím nějaká zkušenosti, že se mimi ještě obrátí a můžu tomu nějak pomoci ??
Jsem ve 33 týdnu a je to 1 dítě.

díky
Monča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
209
7.4.04 11:39

Ahoj Monco,

myslim, ze je docela zvlastni, ze je tve dite v takove poloze, nebot takhle ma min mista a je proto velmi pravdepodobne, ze se jeste otoci, nejlepe hlavickou opet dolu. Nicmene obcas k tomu ma dite duvod, proc zustava v „neprirozene“ poloze, napriklad pokud je pupecni snura zkracena tim, ze je omotana okolo telicka.

Nicmene je tu jeste jedna moznost, a to, ze doktor manualne uvede dite do spravne polohy. Toto se provadi pri pomoci utlrazvuku, aby videl, ze je miminko v poradku a zda mu nova poloha napr. nesnizuje srdecni rytmus - zda ma takto dosti kysliku. Pokud nova poloha miminku nevyhovuje, samo se opet prevrati.

Pokud by preci jenom miminko zustalo v pricne poloze, cisarsky rez je myslim nutny. Vsak nezoufej, miminko ma jeste dost casu a jak bude rust a silit, urcite nezustane v teto „stesnane“ poloze. V poslednich tydnech pribira okolo 150-200g tydne!

Hodne stesti Andrea 32tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
7.4.04 12:23

Ahoj Andreo,

taky doufám, že se prcek umoudří a otočí se zase na zpět. Taky mi přijde, že takhle má málo místa, tak ho to snad bude tlačit a přetočí se.

Jak si psala tu možnost, že ho doktor uvede do polohy, to se provádí jak ? Uvidíme, jak to bude vypadat při další kontrole a když tak bych se na to doktorky zeptala.

Monča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
7.4.04 13:56

Ahoj Mončo,

matně si pamatuji, že Johanka ve svém deníčku psala o babských radách, jak otočit miminko. Zkus se podívat do archívu, bude to Johanka, předpokládám tak prosinec 2002 nebo leden 2003.

Přeji ať se mimčo otočí, nejlépe hlavičkou dolů.

Jana a Karolínka 13 měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
7.4.04 15:01

Ahoj Monco,

to uvedeni do spravne polohy se provadi urcitym hmatem, kdy lekar nahmata jednou rukou hlavicku a druhou zadecek (samozrejme pres brisko) a za sledovani UTZ ho takto pretoci. Nekde jsem o tom cetla, ale bohuzel si nevzpominam kde. Take mi to potvrdil muj lekar, nebot moje beruska byla nedavno hlavickou nahoru, ale bydlim ve Francii, tak nevim, zda je to bezny postup i u nas. Ale kdyz se na to zeptas sveho doktora, urcite ti povi co a jak. Jinak muzes najit nektere informace na www.porodnice.com, kde se tusim pise o pricnych i sikmnych polohach.

Andrea 32tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
7.4.04 15:25

Ahoj Manasek,
manzelova sesternica mala dcerku tiez takto otocenu, nakoniec sa mala umudrila a otocila sa normalne. Bolo to vari 2 tyzdne pred porodom a mala sa narodila tusim v 37-38.TT.
Tie hmaty - v ucebnici pre stredne zdravotne skoly Gynekologia a porodnictvo pisu, ze tato poloha sa da opravit vonkajsimi hmatmi - tak ako pise Andrea. Tiez som tam vycitala, ze tato poloha byva zvacsa prechodna, ze casom sa moze upravit. Ak sa neupravi, rodi sa cisarskym, pretoze pri zanedbanej priecnej polohe hrozi prepadnutie malych casti - pupocnik, rucicka… a dalsie komplikacie. :x Rozhodne sa nenechaj odbit a lekara sa na tie vonkajsie hmaty opytaj - ked to pisu v knizkach pre zdrav.sestricky, tak lekar-hlava studovana - by o tom mal tiez nieco vediet, nie? :wink:
Drzim ti palce!
Jana + Pampusik z letnych miminiek (25.TT)

ps: :arrow: este je tu clanok od Ed: Cviky pro otočení miminka :! snad ti to pomoze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
7.4.04 15:35

Ahoj!
Já myslím, že můžeš být docela klidná. Můj chlapeček (2. těhotenství) byl v příčné poloze až do poloviny 39. týdne a potom se najednou rozhodl otočit. Také mi lékař říkal, že když se neotočí budu rodit císařským řezem, ale nakonec se malý umoudřil. K tomu otáčení - doktor se o to pokusil, ale malý začal kopat tak příšerně, že jsme toho zase nechali, protože dal jasně najevo, že nějaký důvod k takové poloze má (to bylo někdy okolo 35. týdne). Já bych počkala u uvidíš, jestli do takových dvou týdnů polohu nezmění možná by stálo za to pokusit se o přetočení, ale rozhodně to není nic moc příjemného. Budu držet palečky, ať se mimčo umoudří samo, ještě má čas.
Ahoj Jindra + Sofinka 2 roky + Mateo 7,5 měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
7.4.04 18:41

Ahoj Manasku,
naprosto sohlasim s holkama ze ma prcek jeste cas aby se otocil. Ja ziju v USA a sleduju porody v televizi, muzu ti rict ze vsechny zenske pokud meli mimco pricne nebo nohama na pred rodili cisarem. Uvedu ti dva priklady,ktere probihali jinak nez klasicky. Matka sla do nemocnice na planovany cisar.rez protoze mela mimco hlavou nahore. Bylo to planovane az na druhy den a tak se celou noc modlila (lidi jsou tady silene verici) a domlouvala mimcu a rano kdyz udelal doktor ultrazvuk - zazrak mimco bylo hlavou dole. Ale to je myslim pripad jeden z mala. No a taky jsem na vlastni oci videla to pretaceni mimca. Tak ti reknu ze bych do toho nesla ani nahodou. Proste kdyz to mimco se nechce otocit tak ma opravdu nejaky duvod k tomu jak uz to tady nekdo prede mnou psal. Popisu ti jak to probihalo. Matka mela jit na cisare ale ona ho za boha nechtela tak ji prave navrhli tuhltu metodu. Pichli epidural a doktor stal z jedne strany a drzel mimco za zadecek sestricka z druhe a pridrzovala mimco za hlavicku. Myslim ted z vrchu pres brisko maminky. Sledovali to pres ultrazvuk. Takovyma kroutivyma pohybama asi za 2 minuty dostali mimco do polohy hlavou dolu kam chteli. Potom ji pichli hormony na vyvolani kontrakci a otvirani porodnich cest. Dali ji na pokoj a cekalo se. Po 3 hodinach mimco bylo v naprostem stresu klesal tlak a srdecni ozvy miminka. Bylo jasne videt ze se to mimcu nelibilo co s nim provedli a tak se valilo na cisare. Po vytazeni za 5 minut 12 zjistili ze melo kolem krku 3× omotanou pupecni snuru a tim jak ho potocily se utahla. Bylo skoro bez kysliku. Tak doufam ze jsem te moc nepostrasila. Spis jsem ti chtela napsat abys ses pripadne nebala pokud pujdes na cisare je to pohoda za 10 minut je po vsem a hlavne mimco je zdrave a nezaziva tolik stresu jako pri nasilnem otaceni. Preju ti at se umoudri ale hlavne at je fit a ty taky!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
8.4.04 09:22

este jeden sposob

Ufff, holky, celkom ste ma vydesili s tym pretacanim zvonka! 8O :o
Ja som mala vcera poradnu a PA mi povedala, ze dobre na otocenie mimca hlavickou dole je aj to, ked sa dole na podbrusko prilozi nieco teple, pretoze miminka maju rady teplo. Takze mimi pojde za tym. Takze okrem inych trikov mozes vyskusat aj toto… :wink:
Drzim ti palce! :wink:
Jana + Pampusik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
8.4.04 10:06

Ahoj holky,
diky všem za odpovědi a rady. Taky doufám, že se mimi umoudří a ještě se otočí, třeba ho přemluvim…
tak zatím pa Monča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
8.4.04 16:35

Tak, bola som v meste a listovala som si k knihkupectve knizky o tehotenstve a porode a v jednej z nich som zhodou okolnosti nadabila aj na priecnu a sikmu polohu babatka. Pisali tam aj o vonkajsom otacani - vraj riziko je minimalne, statisticky 1% konci cisarskym rezom, pretoze sa zacnu stracat ozvy, pripadne sa zacne odlucovat placenta. Inak, pri tejto procedure sa vraj tep babatka spomaluje, takze je potrebne ho sledovat.
Tak neviem, ci som vas upokojila alebo co… asi si to treba velmi dobre zvazit, velmi dobre sledovat bejby pri otacani a treba asi aj lekara, co to skutocne vie a ma prax.
Drzim palce!
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
20.4.04 15:00

Ahoj holky,
tak jsem byla zase u doktora a mimi se „umoudřilo“ - hurá a je už hlavičkou dolů, takže všem děkuji za rady a tipy a hlavně za podporu.

Mějte se Monča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
20.4.04 15:12

Gratulujeme!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
20.4.04 19:18

Maňášku, tak to je super! Gratulujem! Od té doby co jsem si přečetla tvůj příspěvek tak naši bublinku každý večer ujišťuju, že hlavičkou dolů je ta nejlepší poloha :) a to ji mám v bříšku teprve 25 týden :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
24.5.04 04:36

šikmá poloha

My máme tohle otáčení za sebou:
Otík se neustále točil hlavičkou nahoru; zkušený lékař se ho celkem 3× pokusil přetočit (zvenku přes břicho, při UZ), jednou to bylo úspěšné na asi 8 dnů :( Stále se vracel zpátky a hlavičku neměl ani nahoře ani příčně, ale něco mezitím. Lékař to označoval jako „šikmý konec pánevní“.

Ve 42.týdnu jsem nastoupila do nemocnice na plánovaný císařský řez - malému se asi vůbec nechtělo na svět, na monitoru stále žádná reakce dělohy. Ani den před zákrokem se nic nezměnilo, akorát Otík stále vystrkoval zadeček, musel tam být uložen jako skoba, nožičky šikmo dolů. Nevím, co se mu na té poloze líbilo :lol:

Císařský řez proběhl naprosto klidně, se subdurální anestezií, Otík je krásné a zdravé dítě (3850g, 51cm). Hojení proběhlo rychle, rozkojili jsme se, jedinou komplikací byla žloutenka + infekce a nasazená antibiotika, ale to myslím nebylo způsobeno jeho polohou.

Chválím FN Bulovka. Martina

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí