Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj tehulky,
mam jiz od zacatku tehotenstvi neschopenku, jelikoz jsem v prvnim mesici spinila. Od te doby jsem OK. Jsem nyni v 16tt a neschopenku mam stale. Mate s timto nekdo zkusenosti?
Pocitam, ze je to rizikove tehotenstvi, jinak bych nemela tu neschopenku.
Trochu se bojim o prcicka, jsem ted jeste k tomu nemocna, ale slysela jsem, ze na to nema tolik vlil.
Diky za Vase zpravicky
Iri
Ahoj Iri,
To,ze mas porad neschopenku je tim,ze te vedou jako rizikove tehotenstvi.Ja byla taky od zacatku na neschopence,protoze jsem pos.dorucovatelka a muj rajon byl 10km a jeste jsem se tahala s tez.taskami.Bud rada,ze nemusis do prace(i kdyz nevim jakou mas praci,treba by si byla radsi v praci).Bud na sebe opatrna,at ve zdravi donosis mimisko. ![]()
Petra
Pobřeží Skandinávie je opředeno fascinující historií, která je opředena vzpomínkami na statečné Vikingy. Jádrem těchto živých vzpomínek je vikingská sekera. Je symbolem odvážné civilizace, která proslula svou odvahou, objevitelským duchem a kovářskou zručností.
Vikingská sekera , ve staroseverštině „skeggøx“, nebyla jen zbraní, ale i životním společníkem. Byla nepostradatelná v každodenním životě Vikingů a používala se jak ke kácení stromů na stavbu dlouhých lodí, tak k štípání štítů protivníků na bitevním poli. Jeho ostrá ocelová čepel a pevná dřevěná rukojeť, často vyrobená z jasanu, byly dílem zručných řemeslníků, mistrů kovářského umění.
Každá vikingská sekera byla mistrovským dílem, často zdobeným detailními motivy a posvátnými runami, pečlivě vyrytými rukama odborníků. Tyto nápisy vzývaly severské bohy, jako jsou Thor a Odin, a dodávaly této již tak působivé zbrani mystický a posvátný rozměr.
Skandinávské ságy jsou plné příběhů o válečnících, kteří ovládali vikingské sekery s úžasnou silou a hbitostí. Ať už se jednalo o brutální střety s nepřáteli, odvážné nájezdy do vzdálených zemí, nebo dokonce o posvátné obřady, vikingská sekera byla vždy přítomna a byla stejně neohrožená jako ti, kdo ji drželi.
Vikingská sekera je dnes vzácnou relikvií minulosti, němým svědkem historie Vikingů. Představuje jejich odvahu, vynalézavost a objevitelského ducha. Je odrazem této pozoruhodné civilizace, poctou době, kdy dlouhé lodě brázdily moře a vikingští válečníci byli obávaní a respektovaní.
Vikingská sekera s ostrou čepelí a mystickou aurou nepřestává inspirovat a udivovat. Je připomínkou vikinské hrdosti a odhodlání, symbolem, který zůstal po staletí zakořeněn v našem kolektivním povědomí.