Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dáváte dětem kakao? Já jsem zatím nedala ani kakao ani čokoládu, chtěla bych vydržet aspoň do tří let. Dokonce když dostala Verunka (21 měsíců) nějakou sušenku s kakaem, tak to vyplivla, nechutnalo jí to. Podle mě je to dráždidlo a navíc návyková látka, v čokoládách je zbytečně moc tuku a cukru, o těch plněných ani nemluvím.
Čaje sladíme glukopurem nebo pije neslazené, když byla nemocná, dávala jsem 1× za den trochu medu.
Kupujeme zatím jenom cerelálie bez kakaa, piškoty a Bebe sušenky.
Jak to řešíte s kupovanými sladkostmi?
Alice
Ahojky Alice,
souhlasim s tebou a taky mam v planu vydrzet tak do 3 let s podavanim cokolad a kakaovych mnamek a snad to dodrzim a me okoli taky. Uz ted nosi Verunce kamaradky a pribuzni cokolady a ja jim vzdycky sice podekuju, ale narovinu reknu, ze tohle Verunka nesmi … pravda vetsinou se hoooodne podivi ze jako proc, ale me vysvetleni celkem berou a napriklad bracha a svagrova ji nosi radsi ovoce a jeste se zeptaji jake, nakonec taky maji doma malou, o pul roku starsi princeznu, tak vedi co a jak, i kdyz ta jejich princezna vlivem starsich sourozencu uz cokoladku i nejakou kakaovou susenku spolkla, ovsem cilene ji to necpou.
TAky stale sladim glukopurem nebo frukto cukrem a minim ho pouzivat co nejdele, alespon do 2 let a pak se rozhodnu co dal, pravda neslazeny caj u nas neprojde ani za nic, nicmene voda od maminky ze sklenicky chutna skvele:-)
S medem se ma dle nasi MUDr. taky pockat co nejdele kvuli moznym alergiim, minimalne do 3 let a pak radsi z proverenych zdroju, domaci!
Ze sladkosti taky povoluju piskotky, Bebe susenky, obcas nejakou vanocku ci kolac bez kremu. Jednou po mne zebrala susenku s citronovou naplni, tak jsem ji dala hryznout a ona to vyplivla, tak nema strach:-)))
Sulanek
Ahoj holky,
taky plánuju vydržet co nejdéle, protože ve sladkostech není nic přínosného. Ani my bychom si je neměli moc dopřávat.
Ovoce je lepší. Ale myslím, že s babičkami bude problém. No, snad to překousnou jako to, že Lucinka nemá náušničky. ![]()
Neslazený čaj ani vodu do ní nedostanu, takže ředím Kubíky nebo jiné šťáviny a sladím glukop. nebo frukt.
Kolegyně, po které jsem nastoupila, protože šla na MD, byla také dost zá:,–(ová. Teda u prvního dítěte. Ještě ve 3 letech neznal vůbec žádné sladkosti. A když se jí narodil druhý kluk a později viděl, jak ten starší baští kokíno, tak šly zá:,–(y dopryč a mrňous sladké baští.
Takže je to na nás a naší vůli. ![]()
Ještě jedna historka. Švagrovi jeli na dovolenou na chatu ke kamarádovi a byla tam celkem velká parta. Mimo jiné i rodinka s pětiletým chlapečkem, který ve svém věku neznal máslo ani nic podobného. Rodiče mu nedávali vůbec žádné tuky. No a chlapi si jednou ráno, když chlapeček vstal dřív než rodiče, udělali srandu a dali mu rohlík s máslem.
Chlapečkovi to móóóc chutnalo. A rodiče se pak strašně divili z čehopak to má ta jejich ratolest tak příšerný průjem.
![]()
Takže všeho s mírou a zdar našim zá:,–(ám.
Pa Ariana ![]()
Mě dostala moje obvoďačka, když při kontrole nabídla Verunce „koko“! Ani ne dvouletýmu dítěti tvrdý bonbón!! A doktorka! Když jsem jí řekla, že nic takového nejíme, tak se hrozně divila proč! Já na to, že na sladkosti je dost času, na co zadělávat dítěti na obezitu?! Paní doktor opáčila, že by musela být většina národa obézní a já na to: „Však taky je!“ Asi vyměním doktorku…
)
Co se týče vlivu starších sourozenců, říkám si, že to možná protáhnu do pěti let, aby to měl mladší synek aspoň do těch tří… Babičky nám do toho nezasahují, tchýni bohužel nemám, umřela pět let před svatbou. Občas dostane Verunka nějaké lentilky nebo oplatek od dědečka nebo od švagrové, ale do její pusinky to rozhodně neputuje…
)
Med jsem vyzkoušela poměrně nedávno a neosypala se, jinak ho pro ni nepoužívám. Kromě možných alergií hrozí leptaní zubní skloviny - teda při pravidelném a hojném užívání.
Alice
Ahoj Alice,
taky souhlasím s tím, že čokoládu a kakaové sladkosti pro hodně malé dětičky nejsou. Karolínje je zatím pouze 13 měsíců, ale zatím nic takového neochutnala. A chtěla bych vydržet hodně dlouho už proto, že já jsem atopik a manžel alergik. Moje sestřenice to se svou dcerkou taky vydržela asi do 3 let (včetně uzenin, ty byly taky tabu). Problém byl, že to doopravdy bylo hodně zakázané a malá se na to sápala hned, jak ji nikdo neviděl a ládovala to do sebe horem dolem. Asi je důležité, aby to neviděly u dospělých. Aspoň budu mít důvod přestat se sladkostmi.
Jana
Holky, určitě vydržte bez sladkostí, co nejdéle. S jedním dítkem to jde, babičky se dají uhlídat, konec je ale ve školce, tak se to bonbónky hemží. S dalšími dětmi už je problém - straší sourozenci jsou dobrá inspirace
Kakao jako nápoj nemusí pít děti vůbec (většinou jim ani nechutná). Ale zase na duhou stranu mi přijde pro tříleté dítě lepší sušenka (i čokoládová), než párek v rohlíku nebo hamburger ![]()
Ahojky,
Leničce je 19 měs. Kakao ani čokoládu nikdy neměla a ani neplánuju, že by to v nejbližší době dostala. Je atopik a už proto nechceme nic riskovat.
Pije hodně ředěné šťávy a čaj slazený cukrem, ale docela málo sladký. Já bych to teda nepila ![]()
Jinak děti v okolí baští čokoládky docela hojně. Naštěstí Lenička neprotestuje. Řeknu jí že ne, že nesmí a jak by ju bolelo bříško a dám ji cokoliv jiného. Snad to vydrží a bude to snášet i nadále dobře.
Jsem ráda, že je vás tu tolik, které kakao a čokoládu nedávají. Už jsem si přišla jako exot.
Ajka+Lenička 19 měs + Krtčátko 20 tt
Mám strašně ráda sladkosti. Najde se tu taky někdo takový? Co máte nejradši a jak často si dáte? Poslední dobou mi už skoro nic nechutná. Mám na něco chuť, dojdu si k velké krabici sladkostí, které tu máme od Velikonoc a nic si z toho nevyberu. Přijde mi, že to, co tam zbylo, jsou hnusný věci. Proč mi spousta věcí, co mi kdysi chutnalo, už nechutná? Ani v obchodě si už moc nevyberu. Změnily se mi chutě nebo změnili složení? Co ze sladkostí je zdraví škodlivé?
@Sára 1 miluji od lindt čokoládu excellence intense orange
sním ji v klidu na posezení. Jako malá jsem byla na slané, tak porovnání moc nemám. Ale obecně mi prijde, ze jsou dnes sladkosti příliš sladké a není v nich poradne cítit jiná chuť.
Ja teda na sladky extra nejsem, ale miluju ledovy kastany, nejlip extra horky a horke Lindtky..jo a jeste mandle v medu z Lidlu.
@Eemii Já dělám čokoládovou polevu z čokolády na vaření z Lidlu (jiná už mi nechutná) a z ledových kaštanů.
Samotné ledové kaštany si nedám.
@Sára 1 píše:
Mám strašně ráda sladkosti. Najde se tu taky někdo takový? Co máte nejradši a jak často si dáte? Poslední dobou mi už skoro nic nechutná. Mám na něco chuť, dojdu si k velké krabici sladkostí, které tu máme od Velikonoc a nic si z toho nevyberu. Přijde mi, že to, co tam zbylo, jsou hnusný věci. Proč mi spousta věcí, co mi kdysi chutnalo, už nechutná? Ani v obchodě si už moc nevyberu. Změnily se mi chutě nebo změnili složení? Co ze sladkostí je zdraví škodlivé?
protože všechno je to ošizené, změnila se výroba, nevím co máš ráda, ale my máme vyzkoušené, že stejné jako dřív je čokoláda Kofila a Merci bonboniery, oplatek Mila, no není toho moc, pak ještě Rafaelo, prostě ty dražší varianty, Figaro a Milka vůbec ty jsou úplně zmršené, též Studentská směs čokoláda je patlanina
a když to máš doma od velikonoc, tak si myslím, že na to chuť už mít nebudeš, to už bych asi vyhodila
zdraví škodlivé bude asi všechno ze sladkostí ![]()
Na mlsání domů kupujeme hořké čokolády, to stačí kousek a jsem spokojená.
U marks & spencer jsme objevili sušenky v čokoládě, ale té čokolády je fakt moc.
Mám ráda i Geishu, ale to je už nějak moc sladká, tak jen pomálu.
Ale asi se Ti mění chutě, škodlivé jestli něco je netuším, ale tloustne se po tom ![]()
Jezis tak tim bych se nezivila. Dam si jednu sladkost jednou za tyden, zbytek uz je nebezpecny tak na cukrovku.
Radeji si dam lavor drahyho ovoce nez lavor cukru. Ale pokud si dam tak kvalitni cokoladu aspon 80procentni.
@Ghanaian Princess prosim te, mnozstvi snezeneho sladkeho, opravdu nema vliv na to, zda budes nebo nebudes mit cukrovku.