Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já sem závislák na čokoláde
není problém sníst tabulku čokolády najednou
včera třeba padlo 5 mini zakusku, 4 kopecky zmrzliny
pro mě je to droga, ale když mám nějaké období, začnu hubnout, tak zmenim komplet jídelníček a na čokoládu a sladkosti si ani nevzpomenu ![]()
A úplně nejradši mám červené Lind bonbony, mléčné čokolády a zakusky ![]()
Já se občas dostanu k čokoládám Milka z Německa a ty jsou snad o 300% lepší než identicky vypadající Milka koupená u nás. Navíc je tam levnější. Pak nemám chuť jíst skoro nic tady. Kupuju spíš jen bílé čokolády, protože tam ten rozdíl není tak znát.
Připadá mi teď všechno sladké nějak moc sladké. Čokoláda na vaření z Lidlu je dobrá do polevy, ale na jídlo mám radši ořechovou hořkou, raději dražší než za deset z Kauflandu. Mila a gumové medvídky od Haribo mi chutnají. A točená zmrzlina u nás v cukrárně (není z Opočna). Ta chutná jako „tenkrát“.
@Emimin7
Tak to schválně vyzkouším. Milka mi tady připadá mazlavá.
@Kikkinka
Pro mě taky není problém zblajznout celou čokoládu, ale už se krotím, rychlé spalování nemám. Zjistila jsem, že pokud jím pravidelně a neošidím snídani a oběd, nehoní mě mlsná a stačí mi třeba kousek domácího koláče s rozumným množstvím cukru.
Mila nebo Horalky (Sedita), to snad má chuť, jako dříve. Ostatní má naprosto jiné složení, palmový olej a gluk. frukt. sirup… hnusky to jsou.
Dětem pochopitelně stále cpou - prarodiče čokoládu, říkám, že to nee, tak přinesou příště znovu… od velikonoc je netknutá miska s kuřátky, zajíčky a pod (1 jsem ochutnala, přijde mi to blee, takže vyhodím). Čokolády se stohují, takže poputují též.
Děti naštěstí jen s radostí převezmou a ochotně mi odevzdají a ani si nevzpomenou
![]()
@kaja00 píše:
Miluju čokoládové trubičky z lidlu
Zkus je dát do mrazáku a vyndat tak akorát když náplň uvnitř ztuhne. Jakoby se chuťově kvalita ztrojnásobila. ![]()
Alespoň u vanilkových.
Vzpomněla jsem si, že mi pořád chutnají mořské plody - ty z Lidlu. Měla jsem už i jinou značku a ty mi nechutnaly vůbec. A Toffifee - mňam. ![]()
@Sára 1 Já taky miluju sladké. Ale současná nechutná kvalita potravin mi nahrává k odvykací kůře. Už není skoro nic v obchodě, co by mi chutnalo. A nebo je to nehorázně drahé. Mám ráda Kofilu, Snickers a podobné tyčinky. Dobrou čokoládu jsem nejedla už strašně dlouho, hořké mi nechutnají, ty nepočítám. Vždycky jednou za čas neodolám a něco si koupím, třeba oplatek, nebo naposledy Studenskou pečet z nové luxusní edice. Zjistím, že je to fakt hnus a zase mám dlouho pokoj. Stejně to mám i s brambůrkama, žádné mi už nechutnají.
Jinak co se zdraví týče, tak jsou na tom sladkosti zhruba na stejno, zdravé to prostě není. Na zuby jsou špatné lepivé karamely a bonbony, všechno co je různě barevné je taky ještě větší svinstvo. A o oplatkách nacpaných ztuženým tukem a fruktozovym sirupem nemluvě. To je fakt zlo.