Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poradí mi někdo? Mé mimčo má 5 měsíců a pár dnů a ještě samo nesedí. Podle rad doktorky mu ani nepomáháme taháním ručiček do sedu. Čekáme, až se po:,–(í samo. Akorát při krmení, kdy papá přesnídávku nebo polívku, se mi zdá lepší dát dítě do židličky. Dám mu na zádíčka ještě i polštářek, ale stále si nejsem jista, zda ho takto můžu krmit, když ještě samo nesedí. Děkuji za odpovědi.
ahoj Rachel,
málokteré pětiměsíční dítě samo sedí. Rozhodně ho neposazuj, dokud si samo nesedne. Do té doby totiž nemá dostatečně silné zádové svaly a zbytečně si bude deformovat páteř. To hned samozřejmě nepoznáš, ale mohla by sis to pak vyčítat, až bude starší. A že problémy s páteří máme skoro všichni…Většina dětí začne napřed lézt a pak tepve sedět - po:,–(í se přetočením přes kolínka. Takže vydrž a při krmení můžeš použít buď autosedačku, lehátko a nebo mimi prostě držet v polosedu v náručí.
Sylva
Ahoj Rachel,
má dcera má skoro 7,5 měsíce a stále ji na krmení dávám do autosedačky a to už vydrží sedět sama, ale přesto se mi zdá, že to není takový ten jistý sed profíka.
Takže hodně času při hraní leží/vůbec se jí to sice nelíbí/ nebo sedí v autosedačce. Myslím si, že jí nic neuteče.
Mějte se krásně Quatro+Emily
Rachel, jednozačně NEPOSAZOVAT! Krmit můžeš v autosedačce, lehátku, na klíně
Většina dětí sedí až tak od 7 (8) do 11 měsíců.
Ahoj,
naše Lucinka se ještě sama nepo:,–(í, ale už docela dlouho umí sedět sama (žádné obkládání polštáři či něčím jiným). Ptala jsem se proto naší dětské doktorky, co s tím a ona mi řekla, že pokud umí sama sedět, má už vyvinuté zádové svaly a klidně sedět může. Samozřejmě se to nesmí přehánět, ale Lucka si sama „řekne“, že už se jí sedět nechce (a naopak:)
Jana+Lucka (8m)
Ahoj Jano,
to že Vaše Lucinka sama sedí ač si sama sednout neumí, znamená, že jste ji po:,–(ili předčasně. V tomto by se dítěti nemělo pomáhat. Jen vyčkat až to udělá samo. Takhle mu právě berete tu motivaci k tomu, aby to udělalo samo a i to může uškodit.
Rachel,
vyčkej s posazováním, pokud nemáš polohovací jídelní stoličku. Já krmila Lucinku v autosedačče skoro do 10ti měsíců a spokojenost byla na obou stranách.
Ahoj Rachel,
rozhodne souhlasim s ostatními maminkami, neposazuj. Bude se ti to zdát dlouhé, ale vydrz, vyplati se to - hlavne mimiskovi.
Peta si sam sedl v osmi mesicich (z lezeni se prevalil pres bok do sedu)
Ahoj Alca a Peta (9 mes.)
Ahojte holky,
můj známý fyzioterapeut je toho názoru,že co se uspěchá v prvním roce života,to se pak dříve nebo později vrátí.
Když se objeví problémy se zády už na základce,tak je to jasné co je příčinou…
Měli by jsme proto všechny myslet na to,že naše děti jsou individuality a proto je NIKDY NESROVNÁVEJME!!!
Vždyť cena zdraví je nevyčíslitelná…
Bibi
Ahoj holky,
jen tak na okraj…vzhledem k tomu, ze Rachel psala svuj dotaz 27.3.2004 tedy temer pred rokem, rekla bych, ze uz ma jine starosti nez jestli posazovat ci nikoli
![]()
Jinak samozrejme souhlasim s Bibi a jejim znamym fyzioterapeutem, tedy netlacit deti do neceho na co jeste nejsou pripravene!
Je dobre, ze se tato diskuze znovu otevrela, protoze „osvety“ neni nikdy dost a bohuzel je stale jeste spousta maminek, ktere sve deti posazuji, staveji, tahaji za rucicky a nuti k chuzi… Ta slava, ze jejich ditko neco „dela“ nejdrive ze vsech je velice prchava, ale nasledky z toho mohou byt nesmazatelne. Nerikam, ze musi, ale mohou a za ten risk to nestoji. Malemu 4 mesicnimu mimcu take nedate pomeranc s tim, ze se treba neosype ![]()
Spousta deti zacina behat treba az v 18 mesicich nebo i pozdeji, ale po mesici behani uz na pisku nepoznate ktere ditko zacalo treba o 8 mesicu drive.
Takze radeji se venujte miminkum jinak a pohybove schopnosti nechte na nich.
Monca a moncicaci 8m
Ahoj…čekám své první mimi,ale už dřív jsem byla alergická když 4až5měsíční dítě je v kočárku napolohováno do mírného sedu hlavně u kombinací z Polska.Sice mi kamarádky říkaj,že to někdy nejde,protože mrnousovi se už v kočáru ležet nelíbí,ale stejně se mi to zdá brzo.Co si o tom myslíte?
Sakryš, to jsem přehlídla.
Ale to nevadí, tohle téma je stále aktuální. ![]()
Nikkol, proč myslíš, že jsou na vině zrovna kombinace z Polska. Myslím, že je to spíš o rodičích. My máme Deltim. Lucinku jsme nechávali vleže i když se jí to nelíbilo. Prostě si musela počkat.
Spíš vídám děti v polosedě v tříkolkách nebo obložené polštáři v hlubokých kočárcích. Dokonce jsem viděla o víkendu v hypermarketu dítě, které opravdu ještě nemohlo samo sedět, posazené ve vozíku. Bylo hezky obložené bundou, ale bylo na něm vidět, že se sotva drží. Pokud se dítě jednou v kočárku po:,–(í, tak mu pak těžko vysvětlíš, že to bylo jen tak na vyzkoušení a že má teď zas na pár měsíců smůlu.
Moje známá vozila svoje dítko v pololeže asi od 5 měsíců. Kolem půlroku ho po:,–(ila. Když se neudrželo a sesunulo se ke straně, tak ho zas po:,–(ila a jelo se dál. Doma drandilo v chodítku od 5ti měsíců. Nerada se na to koukám, ale co jí můžu říct? Nic. Je to její dítě. Bohužel.
![]()