Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, poprvé zakládám nějakou diskuzi, jelikož jsem už úplně bezradná. Mám 18m syna, od narození ho trápí (údajně) atopický ekzém v obličeji, někdy je to lepší, jindy horší. Teď ovšem to ma snad nejhorší za celou dobu. Už jsme vyzkoušeli nespočet mastí, olejů, včetně zinkovky a vysušování. Momentálně najizdim na bezlepek a bezlaktozu, ale po pár dnech zatim bez efektu. Od narození peru tzv. non toxic, tak ani pracimi prostředky by to nemělo být. Vážně už nevim, co zkusit. Nenajde se někdo s nějakou osobní osvědčenou radou? Dětský mi tvrdí, že na alergologii v tomto věku nic moc nezjistí, že je třeba zkoušet potraviny, jaké mu nesedí. Kožní predepsal kortikoidy, ty za mě ale neléčí příčinu. V listopadu jdem na imunologii. Prikladam jeste foto. Děkuji za cenné rady 🙏 EL
Zkus možná food detective, jinak bych dala pryč určitě komplet mléko, lepek, vejce, možná jestli máte ve stravě něco z histaminových alergenů…
Mne od ekzemu pomohl zeleny jecmen. Za me na nej nedam dopuatit, zkuste ho, nic tim nezkazite, je i celkove na imunitu a obsahuje mnoho prospesnych latek. Poradte se ale radeji s lekarem o davkovani u ditete. Ja brala lzicku denne.
@Eliška1816 za mě, v takovém stavu bych neuvažovala a dítěti ty kortikoidy normálně namazala, ať se mu uleví. Plus dlouhodobě xyzal (ten brala dcera). Pak můžete zkoušet další věci.
Dcera měla tedy už přes 2 roky, když je to řešili. Ekzém rozlezlý úplně všude a z odběrů ji nic nezjistili. Imunitní systém se vyvíjí. Jako povzbuzení, teď je jí 5 a kromě pár míst (opravdu jen pod koleny) nemá nic, bude tedy nejspíš alergická na pyly po manželovi, ale co už
na příčinu ekzému jsme nepřišli.
U syna dělali na alergo testy přesně v tomto věku, taky jsem si to musela u pediatra vydupat. Ono taky než seženeš alergologa, dostaneš termín, tak to taky potrvá. Z krve se u nás nic nezjistilo, ale z kožních testů mu odhalili vejce, mléko, pšenici, jablko, břízu atd. Takže jsme vysadili alergeny + jsem změnila prací gel. Postupně se to zlepšovalo a po druhém roce dobré. Pokud to má takhle rozjeté, tak bych se určitě kortikoidům nebránila. Pak jsme dávali sudokrém na fázi, kdy to měl rozjeté a v té klidnější Bepanthen sensiderm (přímo proti svědění). Ale základ bude zjistit příčinu, potraviny, alergie, prací gel, co z toho vadí…
Zkus striktní bezmléčnou dietu. Ale fakt striktní, číst složení u všech potravin, mléko je i tam, kde bys to nečekala, i v některém pečivu. U dětí je intolerance laktózy vzácná, mnohem častější je alergie na bílkovinu kravského mléka a ta se může projevit právě atopickým exemem.
Chudáček
já bych teda kortikoidy dala a klidně se objednala znovu a jinam na kožní. Urgovat, urgovat a urgovat.
A určitě vynechat mléko, vejce, sóju atp.
Dej kortikoidy, aby se dostal do lepšího stavu. Pak řešit testy a diety.
Moje dítě má atopák v jamkách pod koleny a u ohbí paže. Pomáhá nekoupat, nemazat, nejíst sladké. Když se to rozjíždí, tak namažu kortikoidy a druhý den je to výrazně lepší. V tomhle stavu jsme to neměli nikdy.
Takhle na obličeji to mělo sousedky dítě, taky mazala kortikoidy. Zjistila se alergie na vajíčko, tak to teď nejí a je ok. Měl to asi do roka a čtvrt pres celý obličej a hřbety rukou.