Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Chtěla bych se zeptat maminek, jejichž děti mají atop. ekzém, zda-li vám pomohlo moře? A na jak dlouho? Děkuju
@123Soňa Můj syn 6 mesicu ma AE. Mam v plánu k moři jet a byt tam cca 2 mesice.
Pomohlo, byli jsme tam 12 dní a měla to v pohodě asi půl roku. Ale prvních pár dní byl moře horor, protože to zrovna měla v takové rozdrápané fázi a všechno jí to pálilo, takže ječela, jenom se dotkla vody. Ale tak za 4 dny už to bylo ok a pak už se to jen lepšilo.
Děkuji za povzbuzující odpovědi. Jen jsem se ještě měla zeptat, jak silný ten atopák měli- spíš horší nebo lehčí fáze?
Mam AE a u more za par dnu uplne vymizel.. Mela jsem ten ekzem fakt dost. Ale po navratu se mi zase vratil, ale ne hned, myslim, ze za par tydnu..
Ano pomohlo. Syn atopák spíš lehčí. Taková sušší draplavá pokožka, vysloveně rozdrápané to měl na předloktích a v podkolenních jamkách. Pomohlo výborně, celý rok jen na mastných krémech. Tedy ne léčících. Teď v podstatě mažu jen ty záhyby, tělo jen po vykoupání.
Ale s rozdrápanou pokožkou bych se neodvážila jet k moři a nutit ji lézt do té slané vody. Nejdřív zaléčit, pak k moři. ![]()
Dítě na min. 14 dní u moře, ano, zleší se to, tak na 2-4 měsíce.
@Black Cat To bylo asi na mně
. Tak ono když se kupoval zájezd, tak to rozdrápané neměla. A zase rušit zájezd letecky all in… no nevím. Ale do vody jsem ji lézt rozhodně nenutila, chtěla tam sama, měla už 5 let, takže i svou hlavu. Hodně jsme ty první dny byly u bazénu, to jí nevadilo nebo si jen tak hrála na písku, ale pak jí to stejně nedalo a šla si hrát do moře. A samozřejmě jí to pálilo, ale zahojilo se to pak poměrně rychle. Násilím jsem jí tam fakt nervala.