Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, syn ma pul roku a v druhem mesici se mu objevil atopicky ekzem. maleho jsem kojila a tak jsem si na radu doktora udelala na tri dny dietu, vyloucila jsem vsechny možný alergeny z jidla. malemu ekzem zmizel a ja jsem zacala testovat, ktere potraviny mu vadi. zistili jsme jahody, kakao, sladku papriku, skorici, vajicka. pak jsem testovat prestala, protoze ma uz nebavilo, jak byl malej flekatej od vseho.ted pomalu skousim dalsi potraviny. chci se vas zeptat, jestli mate nekdo uz starsi dite s ekzemem, jestli sa mu to zhorsilo casem, nebo zlepsilo. vim, ze kazde dite je ine a nikdo mi nepovi, jetli mu vajicka budou vadit i v dospelosti, ale zaujimali by ma skusenosti jinych maminek. to hlidani jidla je docela narocny, ani na navsteve si vacsinou nemuzu dat nic, co mi daji. maly ma ted oblicej moc hezky, nepouzivame zadnou lecivou mast, jen ho mazu indulonou, protoze ma trochu suchsi pokozku. ja jen doufam, ze kdyz bude vetsi, nebude mu vadit az tolik potravin. mate s tim skusenosti? ![]()
Klukovi to způsobují jogurty, moc mleka v roce se to projevilo.
Nic jiného jen mléčné vyrobky. Ale jen pokud sní velké množství nějakého jogurt, jeden šálek mléka denne mu nevadí, ale vypít moc bude flekaty na stehnech.
A mast nejvíc zabraly Mixa kremy běžně v drogerce k sehnání.
Měl od dětské i nějakou na předpis, ale to už je dávno.
Jdu zaklepat už nějakou dobu se fleky neobjevují vůbec.
Já jsem na to taky zvědavám, malý je teď v rámci možností ok, já držím bezvaječnou dietu a mléku se také vyhýbám. On samozřejmě vejce také nejí, má z krve potvrzenou alergii. Prý je možné, že z toho časem vyroste. Tak uvidíme. Na návštěvy nechodím, mamka mi na návštěvě peče bezvaječně
Zapomněla jsem napsat, že teď měl 3r. koncem dubna.
Od zari chodí denně do školky, jídelníček jsem mu tam nijak upravit nenechala. Vím, že tam ten hrnek mléka má, někdy jogurt, tak mu to doma uz nedavam. Zatím to má klidně.
Ona dětská říkala, že někdy to kolem 3r. zmizí úplně, nebo jen na oko. Že jak bude ve stresu třeba ve škole, že by se mohl zas ekzem objevit po nějaké době.
Nikdy mu to neudělalo po ovoci ani zelenine.
@Kelsey když jsem byla mala mela jsem hnusny atopický exem..máma tedy vysadila alergeny a bylo to OK…léta jsem byla v pohodě a atopický exzem se ukázal v pubertě a už meneopustil..ted je to lepší..začala jsem s whole 30 a zjistila jsem ze mi nedělá dobře mléčný a lepek a atopický se ukázal zase sklidnil..prostě ta intolerance je a asi vždy bude.