Autismus nebo přeháním

27.12.22 21:46

Autismus nebo přeháním.

Zdravím,
mám skoro 16měsíčního syna a takřka vůbec nemluví. Cca v 8 měsících začal říkat máma, následně táta, bába a ham, občas dokonce zamával. V roce začal chodit a pak jako by utnulo. Přestal totálně mluvit. Teď před cca 14ti dny řekl párkrát krásně máma, ale to bylo tak 2 dny, najednou zase nic. Má dny kdy krásně žvatlá, i to vypadá jako by mi něco vysvětloval a dny kdy neřekne pomalu nic. Už dlouho je oblíbený brrrrrrm a prdění pusou. Občas udělal paci paci když měl radost. Ale když jsem mu řekla ať to udělá tak ani ň. Teď už to taky nedělá. Jinak se docela usmívá, když se na něj směju, většinou se usměje zpět. Umí se i pěkně vztekat, když mu něco nedovolím. Nebo spíš když mu něco vezmu, když mu něco nedovolím, tak to rychle běží udělat. Ale děsí mě že vůbec nereaguje na jméno. Ať ho volám jak ho volám, tak ignor. Slyší, protože má rád leze leze mraveneček a zvuk včeličky. Když na něj udělám bzzz hned se otočí a směje se. Knížky ho nebaví i když se mu snažím číst a ukazovat obrázky. Jsou dvě knížky který se mu maličko líbí. V jedné se mu líbí kočka. Na tu ukáže a v druhé včelka a na tu taky párkrát ukázal. Jinak mi neukazuje na nic a ani mi nenosí věci. Totálně mi na to dlabe. Nejraději si hraje sám. Občas se i ke mě otočí zády když se snažím si s ním hrát. Dneska jsem si teda cca 5 minut posílali takovou plastovou Tatru tam a zpět. Rád si hraje z kuličkami, že je koulí a leze za nimi. Autíčka ho taky baví. Dělá u toho i brm, ale to teď na všechno. Ale četla jsem že autistické děti rádi pozorují věci z jiných úhlu pohledu. Syn právě, když si hraje s tou Tatrou tak si u toho lehne aby pozoroval ty kolečka. Občas si ji i otočí a jen točí kolečky jedním prstem a pozoruje to. Nesedí u toho 5 minut ale třeba ty 2 minuty to klidně dělá. Hraje si i dost s activityboard a tam otvírá a zavírá dokola dvířka. To prý autisti dělají také. Jí hezky, měkké kousky zvládá v pohodě i když mu dám kousek chleba ta uždibuje a jí to. Chápe i jak se jí lžičkou, ale záleží na náladě. Někdy se zvládne i trošku najíst a někdy mi ta to dlabe, ale ty dvě lžíce si dá asi vždycky. Spí hezky. Usíná cca v 20, dvakrát se vzbudí na mléko, kde si cucne a spí dál do cca 7-8. Přes odpoledne spí 1-2. Jinak je akční miminko. Všude šplhá leze, na gauč z gauče na postel a tak. Chodí normálně, ne po špičkách ale nesnese zatím boty. Měla jsem pro něj dlouho jen capáčky a ty mu nevadili, ale v botách mi moc nechce stále chodit. Jinak má moc rád Binga. Nepouštím ho často ale občas jo. Vždy když tam je pár scén tak se směje a když slyší úvodní znělku hned se usmívá od ucha k uchu a běží na gauč si rychle sednout.. Kontakt má myslím rád. Stále ho kojím a vždy mě u toho hladí. V noci si ke mě i přileze z postýlky a spí se mnou. Když pláče uklidní ho to že ho vezmu do náručí a hladím ho. Párkrát mě i partnerovi dal pusinku. Často chce nosit. Příjde, začne mě tahat a vztekat se že chce na ruku ale nic neřekne. K cizím lidem se úplně nehrne, ale s jeho tátou (partnerem) je ok, mazlí se atd. s babičkami i mojí sestrou. Je trochu nedůvěřivý k mužům. Jinak teď pár dní je oblíbené kdepak je… Vždy řeknu v posteli kdepak je a on se hned chovává pod peřinu a pod polštáře. Hrozně se pak směje když ho najdu a zase se letí znova schovat. Ale to jsem taky četla že dějí autisti. Že mají rádi jen škádlící hry. Do nedávna miloval vodu, ale teď asi 3 dny máme bojkot protože se partnerovi trochu loknul když ho tam hlídal a teď se bojí. Takže se sprchuji s ním na ruce a to je pro něj ok. Snad se brzy strachu zabaví a bude cákat jako dřív. Jinak vše hodně strká do pusy. Preferuje červenou barvu. Rád kramaří v šuplíkách nádobí, má rád světla hračky se zvuky všeho druhu. Ale taky nedělá žádné činnosti. Nedělá že telefonuje nebo že vaří, neukazuje kde má části těla i když se to s ním snažím trénovat. Já už fakt nevím jestli to přeháním nebo ne. Přijdu si už fakt psycho. Ale prostě tam jsou příznaky a já mám hrozný strach. Vím že s tím nic neudělám jestli to tak je, ale prostě mě ta představa děsí. Proto bych ráda slyšela názor jestli to někdo měl podobně a bylo to ok, nebo můj strach je oprávněný. Doufám, že ta první možnost. Děkuji za odpovedi a omlouvám se za chyby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101575
27.12.22 21:58

Ke to desne dlouhy, tak konec uz jsem cetla dost nepozorne, ale podle me popisujes naprosto normalni dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
27.12.22 22:07

Hele ja mam zdravy dite, pak tezkyho autistu a pak dysfatika. Autistovi jsme rikali knize Ignor..neukazoval, nesdilel, nereagoval na jmeno. Nenavazoval ocni kontakt. Na jmeno neslysel ale kdyz v tv bezela oblibena znelka Madarske pohadky, bezel hned.
Okolo dvou let rekl par jednoduchych slov, pak zmizely komplet. Ale neplet si to s tim kdyz deti od pul roku do roku zkusej co pusa umi, rikaj slabiky..az pak prijdou funkcni slova. Nejstarsu zdravej syn az po druhym roce zacal funkcne mluvit, ted je v druhaku na stredni 8)

Příspěvek upraven 27.12.22 v 22:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
27.12.22 22:10

Taky to nejsem schopná dočíst, ale proboha, co od toho dítěte chceš? Vždyť je normální!
Nedalo mi to, dočetla jsem…a myslím že hledáš něco tam, kde to rozhodně není! Syn je naprosto normální. Holka kdybych ti popsala svoje syny, tak si budeš ještě myslet, že ten tvůj je génius! Uklidni se a užívej si dítě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76350
27.12.22 22:11

@maminka1999 také jsem nedočetla, strašně dlouhý elaborát, ale - za 2 měsíce přece jdete na 18ti měsíční kontrolu, tam se děla „autistický“ dotazník, tak uvidíš, jak vyjdete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
27.12.22 22:11

Taky vidim normální dítě :). Proč si myslíš, že by mohl mít syn autismus? Že málo mluví? Nikdo není přesně podle tabulek. Někomu to trvá déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.22 22:12

@maminka1999 muj nazor: ano prehanis to, prestan cist. ;) Kdyz se ted rozhodnes, ze je synovi cokoli a zacnes hledat priznaky, najdes je. ;)
Mas na svuj vek velmi sikovneho 16 mesicniho syna, ktery s Tebou svym zpusobem komunikuje, reaguje na Tve podnety… a je taky trochu svehlavy a chytry, protoze kdyz po nem chces neco, co se mu nezda, tak dela, ze te neslysi a ignoruje…
Mam ctyrleteho a delal vse, co popisujes a hodne toho dela do dneska. Backory nesnasi a nenosi. Lehani a koukani na kolecka dela snad odjakziva, ignoraci a neslyseni tez, knizky nema rad do ted, ma 2 oblibene pred spanim a jine nechce, prohlizet si je ho nebavi. Basnicky a pisnicky, ztrata casu. Jakakoli pomala sedici aktivita ho nebavi, kreslit, vyrabet. Chce behat, blnout, skakat, vazne nekdy az”stavet se na hlavu”. U Binga se reze smichy, ale krome toho kouka na dokumenty pro dospele a pohadky pro desetilete. Ve skolce se otravuje, protoze ho jejich aktivity vubec nenaplnuji. Umi sam jist, oblekat se, ale casto to nechce delat, protoze to prece muze udelat za nej mama. Nesnasi hlasite zvuky. Mluvit zacal az ve 2 letech, ale jakoze temer z niceho najednou cele vety(zadnou mamu a tatu jsem nikdy neslysela, prvni a dlouho jedine slovo byli popelari a nasledne balon). Ale podle doktorky opravdu neni autista, ale jen hodne vycuranej. Protoze autista by se ke vsem choval skoro stejne a ten muj presne vi, co, kdy a ke komu si muze dovolit. Treba tatovi by nikdy pri oblekani na ven dvacetkrat neutekl, babicku by nikdy neignoroval. :lol: Proc? Sam mi to dneska rekne, protoze “ty jsi mamo hodna a me bavi te zlobit”. :lol:
Prosim anonym osobni info o diteti.

• Citovat
  • Upravit
3758
27.12.22 22:28

Jsi blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
27.12.22 22:30

Promiň, nedočítám, takový elaborat o ničem, to se nedá. Máš normalní dítě.
Jo, přestaň číst „co dělají autisti“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
27.12.22 22:34

Jediné, co je možná malinko „jinak“ je, že nereaguje na jméno, a nenosí ti nic ukázat, pochlubit se. Ale i na to je čas. Ale jinak tu hromadu věcí, které někdy mají děti s PAS (jako je točení koleček, otvírání dveří, hra jen se škádlením a mnoho dalšího), dělají i zdravé děti v tomto věku. Na prohlídce v 18m bude dotazník a taky pediatrička má určitě víc zkušeností a na dítě kouká jinak, než matka, co moc četla… já se ti nesměju, občas taky moc čtu, co by jak mělo být :lol: Jenže jsem zjistila, že ve strachu lze na dítěti vypozorovat vlastně snad jakákoliv diagnóza. Podle mě máš normálního chlapečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2376
27.12.22 22:38

Četla jsem to jen zběžně, ale působí to na mě, že se moc soustředíš na hledání symptomů. To je přirozené - jakmile má člověk u sebe nebo někoho jiného podezření na nějakou diagnózu, ve všem pak začne vidět příznaky, které ji potvrzují. U nás byla po porodu ve hře jakási diagnóza, kterou mi ovšem doktor raději neřekl - prý přesně z toho důvodu, abych pak pořád nehledala symptomy i tam, kde nejsou.

Jestli jsem to pochopila správně, máš doma batole, které moc nemluví, kramaří, směje se, vzteká, hraje si, má rádo nějakou barvu… Jako bys popisovala každé druhé dítě v tomhle věku. Kolečka nějakým způsobem fascinují snad všechny děti. V 16 měsících jich nemluví spousta. A hra „na něco“ může přijít později - moje dcera to třeba nedělala ani v roce a půl, ale někdy před druhými narozeninami už spolehlivě.

V každém případě bych to nehrotila. Za dva měsíce uvidíš u orientačního testu na prohlídce u pediatra. Do té doby by ses jen zbytečně stresovala a stejně nic nevyřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.22 23:03

Za mě popisuješ normální batolátko. :roll: Možná mamince by měli doma zatrhnout internet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22419
27.12.22 23:34

Za 2 mesice dostanete dotaznik. U tech prcku je kazdy mesic znat. Do te doby bych to uplne vypustila. Tim pitvanim a zkoumanim nicemu nepomuzes. Vetsina deti vykazuje neco, co pry delaji autisti a casem to opusti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.12.22 23:50

Ano, přeháníš, popisuješ normální dítě a příliš moc čteš na internetu.

Tím svoji nejistotu a úzkosti jen zhoršuješ, pokud se chceš naučit jim čelit, tak na to potřebuješ jít úplně opačně.

https://www.knihydobrovsky.cz/…ti-174256829

Čím úzkostnější budeš a čím méně svou úzkost budeš zvládat, tím úzkostnější vychováš dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
28.12.22 00:13

@maminka1999 Asi takhle, jsou věci, ve kterých je pozadu oproti normě. To ale nemusí nic znamenat. Nějaká ta slova už by měl umět říkat. Reagovat na jméno by taky asi měl (alespoň někdy), na ukazování už je také nejvyšší čas. Něco napodobovat by už také měl (ale možná napodobuje s tím autíčkem, moc jsi nepopsala, jak si s ním hraje). Jinak bych řekla, že vše ostatní je takové normální, děti v tomhle věku mají rády hry, které popisuješ. Přijde mi, že se až moc snažíš, aby se syn choval dle nějakých tvých představ. Ono se ale většinou spíš vyplatí najet na vlnu toho dítěte. Je větší šance, že se naučí něco nového, pokud budeš vycházet z toho, co zrovna teď zajímá jeho a co chce zrovna rozvíjet on. Buď se můžeš nervovat z toho, že nedělá paci paci a točí kolečky, nebo se můžeš přidat k jeho zábavě a povídat si a ním u toho, učit ho u toho nenásilně ukazovat, zkusit předvést s hračkou něco zajímavého, třeba to napodobí (on přece nemusí napodobovat jen telefonování a vaření, může napodobit i nějakou blbinku). Pokud má rád zvukové hračky a otvírání dveří, možná by ho spíš než klasické knížky zaujaly nějaké zvukové knížky a knížky s okénky. Nebo knížka s Bingem, když má rád toho Binga (existuje i leporelo, pokud by klasické listy ještě rychle ničil). Také existují postavičky s Bingem, domeček, obchod atd. Třeba by si s nimi vyhrál. Nebo by ho bavilo koukat se, jak mu s nimi hraješ divadlo a občas by se připojil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí