Autismus nebo přeháním

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3914
8.7.23 17:05
@maminka1999 píše:
@Havlova Kamarádka mi totiž řekla, že to ukazování není. Musí prý ukazovat i na dálku a aby mě upozornil na něco zajímavého. Doktorka mi řekla na 18 měsíční, že to jeho ukazování stačí, ale teď jsem byla zase nahlodaná. Pořád máme doktorku staršího ročníku, tak si věci raději ověřuji.

Kamarádka kecá a měla by se soustředit sama na sebe. Pro dítě je podstatné že ukazuje a sdílí pozornost. Kam a na co je už naprosto nepodstatný detail.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42205
8.7.23 17:16
@maminka1999 píše:
@Havlova Kamarádka mi totiž řekla, že to ukazování není. Musí prý ukazovat i na dálku a aby mě upozornil na něco zajímavého. Doktorka mi řekla na 18 měsíční, že to jeho ukazování stačí, ale teď jsem byla zase nahlodaná. Pořád máme doktorku staršího ročníku, tak si věci raději ověřuji.

Každého zajímá něco jiného - i dítě. Proč by ukazoval na něco, co ho nezajímá? Druhá věc - vidí na dálku dobře? Pozná třeba, že je někde dál táta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.23 17:29

@Havlova Ano pozná, pokud není zabrán do nějaké činnosti hned se směje a má radost. Pozná všechny členy rodiny s kterými se pravidelně vídá. Děkuji moc, já vím, že jsem blbá. Jen o tom občas potřebuji přesvědčit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42205
8.7.23 17:36
@maminka1999 píše:
@Havlova Ano pozná, pokud není zabrán do nějaké činnosti hned se směje a má radost. Pozná všechny členy rodiny s kterými se pravidelně vídá. Děkuji moc, já vím, že jsem blbá. Jen o tom občas potřebuji přesvědčit :D

No, když máš kamarádky, které ti moc nepomůžou. Já měla dlouho pocit, že mé dítě je pomalé - ostatní prý čtou, počítají, píšou…
Hm, v praxi poznali pár písmenek, napsali Ája a vyjmenovali číselnou řadu. :mrgreen:
Mě dítě šlo do první třídy, četlo knížky a psalo tiskace věty. A to jsme ho to neučili. Pak jsem si taky říkala, že jsem pěkně pitomá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.23 18:29

@LilyJane Máš pravdu a mooc děkuji za uklidnění opravdu si toho vážím. Vždycky si říkám, že je vše v pořádku a nemám porovnávat, ale občas takhle ujedu. Hlavně teď jsem se mu nevěnovala 100% přijde mi že to je znát. Snažím se číst, zpívat, ukazovat obrázky, popisovat činnosti. Snad se brzy rozmluví. Žvatlá hodně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
8.7.23 18:44
@maminka1999 píše:
@LilyJane Máš pravdu a mooc děkuji za uklidnění opravdu si toho vážím. Vždycky si říkám, že je vše v pořádku a nemám porovnávat, ale občas takhle ujedu. Hlavně teď jsem se mu nevěnovala 100% přijde mi že to je znát. Snažím se číst, zpívat, ukazovat obrázky, popisovat činnosti. Snad se brzy rozmluví. Žvatlá hodně :)

Maminko, trošku klidu to chce. Chápu tě, je těch různých diagnóz tolik, že člověk má pocit, že ho to nemůže minout. Pokud to není úplně ok, neunikneš tomu a pokud je v pořádku, budeš litovat, že sis ten čas neužila. Hrozně to letí. Myslím ale, že máš klučíka v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
8.7.23 18:46
@Havlova píše:
No, když máš kamarádky, které ti moc nepomůžou. Já měla dlouho pocit, že mé dítě je pomalé - ostatní prý čtou, počítají, píšou…
Hm, v praxi poznali pár písmenek, napsali Ája a vyjmenovali číselnou řadu. :mrgreen:
Mě dítě šlo do první třídy, četlo knížky a psalo tiskace věty. A to jsme ho to neučili. Pak jsem si taky říkala, že jsem pěkně pitomá.

No, od mé bývalé tchyně všechny 3 děti chodily na nočník od půl roku. Možná si i samy zavolaly :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42205
8.7.23 18:49
@Akinee píše:
No, od mé bývalé tchyně všechny 3 děti chodily na nočník od půl roku. Možná si i samy zavolaly :mrgreen:

A odnesli to po sobě na wc, kde to spláchli. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.23 22:55

Ahoj, z toho co pises, je fakt ze malicko “opozdeni” to je, mel by rozumet uz slozitym pokynum, treba dones mi z loznice polstar, to ukazovani bude asi v pohode, proste jen treba nema takovou potrebu sdileni, koukni na fb-nekdo sdili kazdy prd a nekdo vubec nic, v tom muzou byt rozdily..to ze prestal az na 3 slova mluvit muze byt obdobi, uz jsem o tom slysela, ale mel by se znovu rozebehnout, tak dej vedet, snad to bude ok!

• Citovat
  • Upravit
9.7.23 09:46
@Anonymní píše:
Ahoj, z toho co pises, je fakt ze malicko “opozdeni” to je, mel by rozumet uz slozitym pokynum, treba dones mi z loznice polstar, to ukazovani bude asi v pohode, proste jen treba nema takovou potrebu sdileni, koukni na fb-nekdo sdili kazdy prd a nekdo vubec nic, v tom muzou byt rozdily..to ze prestal az na 3 slova mluvit muze byt obdobi, uz jsem o tom slysela, ale mel by se znovu rozebehnout, tak dej vedet, snad to bude ok!

On právě začal rozumět tak cca od toho 1,5 jinak to byla bída. Jestli rozuměl hají, ná a dej. Teď se to zlepšilo, ale furt to není ono. Teď mě úplně vyděsilo, že by měl rozumět až na takové úrovni. To jsem myslela, že rozumí tak dítě k tomu 3 roku. Když mu samozřejmě řeknu pojď si umýt ručičky do koupelny tak jde, ale protože ví kam má jít, ne protože ví, že to je koupelna.
On hlavně zásadně nechce nosit věci. Přijde mi, že chápe co myslím, ale má mě na salámu. Když mu třeba řeknu podej mi tu tužku. Tak se podívá jak na mě tak na tužku a peče na to. Samozřejmě ně vždy, dokáže mě i ignorovat a někdy tu tužku i podá. V zásadě věci neopakuje. Když něco řekne, pochválím a chtěla bych to po něm znova tak je naštvaný. Takovým způsobem jako mámo já jsem to udělal znova to dělat nebudu.
Jako některé věci opakuje, snaží se mě napodobovat v domácích pracích a různých činnostech (když má náladu), ale ne všechno a vždy. Jen to co ho prostě zaujme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
9.7.23 10:19
@maminka1999 píše:
On právě začal rozumět tak cca od toho 1,5 jinak to byla bída. Jestli rozuměl hají, ná a dej. Teď se to zlepšilo, ale furt to není ono. Teď mě úplně vyděsilo, že by měl rozumět až na takové úrovni. To jsem myslela, že rozumí tak dítě k tomu 3 roku. Když mu samozřejmě řeknu pojď si umýt ručičky do koupelny tak jde, ale protože ví kam má jít, ne protože ví, že to je koupelna.
On hlavně zásadně nechce nosit věci. Přijde mi, že chápe co myslím, ale má mě na salámu. Když mu třeba řeknu podej mi tu tužku. Tak se podívá jak na mě tak na tužku a peče na to. Samozřejmě ně vždy, dokáže mě i ignorovat a někdy tu tužku i podá. V zásadě věci neopakuje. Když něco řekne, pochválím a chtěla bych to po něm znova tak je naštvaný. Takovým způsobem jako mámo já jsem to udělal znova to dělat nebudu.
Jako některé věci opakuje, snaží se mě napodobovat v domácích pracích a různých činnostech (když má náladu), ale ne všechno a vždy. Jen to co ho prostě zaujme.

Nech to dítě trochu dýchat. Můj syn neukazoval, nedělal paci paci ani jak si veliký, neříkal zvuky zvířat, totálně mě měl na párku, dělal si co chtěl. Mluvil začal až ve dvou a čtvrt. Nic ho nezajímalo, jen to co dělal jeho starší brácha. Nikdy si nehrál s miminkovskymi hračkami, rovnou autíčka a pastelky, ač netušil, co s nimi, ale protože je měl brácha, tak on chtěl taky. Teď má 4 roky a je naprosto zdravý, kreslit něco jiného než čmáranice začal až teď před tím čtvrtým rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.23 10:20

Na ty slozite pokyny se prave ptaji v 1,5 roce v tom dotazniku..zkus mu rict - zavri oci anebo usmej se, jestli to udela, jestli ma treba oblibenou hracku, zeptej se kde ji ma a pojmenuj ji, jestli si zacne hledat..muze to byt lehci VD, tam byva problem v porozumeni, pokud opravdu nerozumi slozitejsim pokynum, tak bych to resila, tady u techto veci vzdy plati, ze cim driv tim lip..to ze opakuje jen neco je v pohode, nemusi opakovat vse

• Citovat
  • Upravit
9.7.23 12:45
@Anonymní píše:
Na ty slozite pokyny se prave ptaji v 1,5 roce v tom dotazniku..zkus mu rict - zavri oci anebo usmej se, jestli to udela, jestli ma treba oblibenou hracku, zeptej se kde ji ma a pojmenuj ji, jestli si zacne hledat..muze to byt lehci VD, tam byva problem v porozumeni, pokud opravdu nerozumi slozitejsim pokynum, tak bych to resila, tady u techto veci vzdy plati, ze cim driv tim lip..to ze opakuje jen neco je v pohode, nemusi opakovat vse

Doktorka mi řekla, že stačí právě když rozumí tak jak jsem popsala výše. V roce a půl jí stačilo, že ví dej, ná apod. Nebo spíš mi řekla, rozumí když potřebuje? Žádnou oblíbenou hračku nemá, ale základní hračky ví co jsou. Ví auto, míč, postavičky z pohádky, fixy (základní barvy) atd. Když mu řeknu aby je podal, tak když má náladu, tak podá, ale rozhodně ne když mu řeknu, že je ta věc třeba v ložnici a my jsme v obýváku Musí na to vidět. Počkám na ten druhý rok jestli se to nějak zlepší a zavolám jí. Teď před druhým rokem by mě stejně žádný logoped nevzal. Budu ráda když seženu někoho kdo mi vezme dvouleťáka. Vy máte nějaké zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.23 12:47
@Meggiska píše:
Nech to dítě trochu dýchat. Můj syn neukazoval, nedělal paci paci ani jak si veliký, neříkal zvuky zvířat, totálně mě měl na párku, dělal si co chtěl. Mluvil začal až ve dvou a čtvrt. Nic ho nezajímalo, jen to co dělal jeho starší brácha. Nikdy si nehrál s miminkovskymi hračkami, rovnou autíčka a pastelky, ač netušil, co s nimi, ale protože je měl brácha, tak on chtěl taky. Teď má 4 roky a je naprosto zdravý, kreslit něco jiného než čmáranice začal až teď před tím čtvrtým rokem.

A jak to měl s porozuměním? Mluvit jako první slova, nebo opravdu mluvit ve větách? Třeba paní pod vámi mi píše jak to mám řešit. Tak já už fakt nevím. Myslela jsem si jak je porozumění u nás v normě a dozvěděla jsem se, že ani zdaleka ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1881
9.7.23 12:52
@maminka1999 píše:
Zdravím,
mám skoro 16měsíčního syna a takřka vůbec nemluví. Cca v 8 měsících začal říkat máma, následně táta, bába a ham, občas dokonce zamával. V roce začal chodit a pak jako by utnulo. Přestal totálně mluvit. Teď před cca 14ti dny řekl párkrát krásně máma, ale to bylo tak 2 dny, najednou zase nic. Má dny kdy krásně žvatlá, i to vypadá jako by mi něco vysvětloval a dny kdy neřekne pomalu nic. Už dlouho je oblíbený brrrrrrm a prdění pusou. Občas udělal paci paci když měl radost. Ale když jsem mu řekla ať to udělá tak ani ň. Teď už to taky nedělá. Jinak se docela usmívá, když se na něj směju, většinou se usměje zpět. Umí se i pěkně vztekat, když mu něco nedovolím. Nebo spíš když mu něco vezmu, když mu něco nedovolím, tak to rychle běží udělat. Ale děsí mě že vůbec nereaguje na jméno. Ať ho volám jak ho volám, tak ignor. Slyší, protože má rád leze leze mraveneček a zvuk včeličky. Když na něj udělám bzzz hned se otočí a směje se. Knížky ho nebaví i když se mu snažím číst a ukazovat obrázky. Jsou dvě knížky který se mu maličko líbí. V jedné se mu líbí kočka. Na tu ukáže a v druhé včelka a na tu taky párkrát ukázal. Jinak mi neukazuje na nic a ani mi nenosí věci. Totálně mi na to dlabe. Nejraději si hraje sám. Občas se i ke mě otočí zády když se snažím si s ním hrát. Dneska jsem si teda cca 5 minut posílali takovou plastovou Tatru tam a zpět. Rád si hraje z kuličkami, že je koulí a leze za nimi. Autíčka ho taky baví. Dělá u toho i brm, ale to teď na všechno. Ale četla jsem že autistické děti rádi pozorují věci z jiných úhlu pohledu. Syn právě, když si hraje s tou Tatrou tak si u toho lehne aby pozoroval ty kolečka. Občas si ji i otočí a jen točí kolečky jedním prstem a pozoruje to. Nesedí u toho 5 minut ale třeba ty 2 minuty to klidně dělá. Hraje si i dost s activityboard a tam otvírá a zavírá dokola dvířka. To prý autisti dělají také. Jí hezky, měkké kousky zvládá v pohodě i když mu dám kousek chleba ta uždibuje a jí to. Chápe i jak se jí lžičkou, ale záleží na náladě. Někdy se zvládne i trošku najíst a někdy mi ta to dlabe, ale ty dvě lžíce si dá asi vždycky. Spí hezky. Usíná cca v 20, dvakrát se vzbudí na mléko, kde si cucne a spí dál do cca 7-8. Přes odpoledne spí 1-2. Jinak je akční miminko. Všude šplhá leze, na gauč z gauče na postel a tak. Chodí normálně, ne po špičkách ale nesnese zatím boty. Měla jsem pro něj dlouho jen capáčky a ty mu nevadili, ale v botách mi moc nechce stále chodit. Jinak má moc rád Binga. Nepouštím ho často ale občas jo. Vždy když tam je pár scén tak se směje a když slyší úvodní znělku hned se usmívá od ucha k uchu a běží na gauč si rychle sednout.. Kontakt má myslím rád. Stále ho kojím a vždy mě u toho hladí. V noci si ke mě i přileze z postýlky a spí se mnou. Když pláče uklidní ho to že ho vezmu do náručí a hladím ho. Párkrát mě i partnerovi dal pusinku. Často chce nosit. Příjde, začne mě tahat a vztekat se že chce na ruku ale nic neřekne. K cizím lidem se úplně nehrne, ale s jeho tátou (partnerem) je ok, mazlí se atd. s babičkami i mojí sestrou. Je trochu nedůvěřivý k mužům. Jinak teď pár dní je oblíbené kdepak je… Vždy řeknu v posteli kdepak je a on se hned chovává pod peřinu a pod polštáře. Hrozně se pak směje když ho najdu a zase se letí znova schovat. Ale to jsem taky četla že dějí autisti. Že mají rádi jen škádlící hry. Do nedávna miloval vodu, ale teď asi 3 dny máme bojkot protože se partnerovi trochu loknul když ho tam hlídal a teď se bojí. Takže se sprchuji s ním na ruce a to je pro něj ok. Snad se brzy strachu zabaví a bude cákat jako dřív. Jinak vše hodně strká do pusy. Preferuje červenou barvu. Rád kramaří v šuplíkách nádobí, má rád světla hračky se zvuky všeho druhu. Ale taky nedělá žádné činnosti. Nedělá že telefonuje nebo že vaří, neukazuje kde má části těla i když se to s ním snažím trénovat. Já už fakt nevím jestli to přeháním nebo ne. Přijdu si už fakt psycho. Ale prostě tam jsou příznaky a já mám hrozný strach. Vím že s tím nic neudělám jestli to tak je, ale prostě mě ta představa děsí. Proto bych ráda slyšela názor jestli to někdo měl podobně a bylo to ok, nebo můj strach je oprávněný. Doufám, že ta první možnost. Děkuji za odpovedi a omlouvám se za chyby.

Co to je za dobu všem a všemu dávat diagnózu? 8o :roll: já u kluků nic neřešila, NECHALA vše na volným vývoji a světe div se…jsou normální :D to by se člověk posra. l z toho dnešního světa, plnej net OBRodborniku, koučů, psychologických keců apod :roll: MIMOCHODEM autistu poznáš už od mimina… zrovna tohle byl základ co nás učili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí