Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky a tatínci ![]()
Chtěla bych vás poprosit o radu, mám syna 4 roky zjistily mu Dětský autismus a psychomotorickou retardaci středního stupně. Máme doporučení na osobního asistenta. Ale nikdo nám není schopný říci jak dlouho musí být veden na úřadě práce pro získání dotací. Prosím poraďte, už jsem byla všude ale všichni zavírají dveře, nikdo s tím nechce mít nic společného ![]()
Záleží, na který projekt se hlásíš. U mne to třeba bylo minimálně půl roku v evidenci, abych dostala dotace na pracovní místo.
@Abi2 píše:
PROJEKT? Blekota promin jsem v tomhle nováček
Tak jsi psala, že potřebuješ někoho na vyřízení dotací. Takže chceš zřídit pracovní místo, aby jsi mohla zaměstnat osobu, která se bude o autistu starat, je to tak?
Co to znamená, doporučení na osobního asistenta? Jakože toho asistenta bude dělat někdo z rodičů, anebo se zažádá o asistenta přes SPC?
@Andrejka81 osobní asistent většinou bývá z nějaké nadace, sociálních služeb. A rodič si ho platí.
@vokishka pokud na něj má dítě doporučení, tak si ho rodiče vážně neplatí…
Aha a ten asistent je tam jak dlouhou dobu a jaké musí být postižení, aby ho rodičové dostali? A kde se prosím žádá o toho asistenta?
@Janee19 to je pedagogický, na toho se dává doporučení a ten je pro dítě zdarma. Osobního si platí.
@Andrejka81 to bych řekla, že nebude tak o žádání, jako sehnat si ho.
@Andrejka81 nejlépe asi zadat do vyhledávače osobní asistent a název města, vyjedou vám organizace, které ho nabízejí. Asi by to mohl dělat i rodič.
Takže ten osobní se platí a pedagogický je hrazen třeba z dotací z krajského nebo městského úřadu?
@Andrejka81 píše:
Takže ten osobní se platí a pedagogický je hrazen třeba z dotací z krajského nebo městského úřadu?
Ano, ale osobniho lze financovat napr z prispevku na peci (tedy castecne, u peagogickeho je treba doporuceni SPC, pak skola posle na kraj zadost jednak o zrizeni mista ped. asistenta, jednak o finance na nej, pokud ji oboji schvali (taky zalezi, v jakem rozsahu uvazku), pak je zdarma. Pokud by kraj neschvalil ty finance, nektere skoly jsou schopny a ochotny vyclenit na nej z rozpoctu penize, jine ne.
Jo a pedagogicky samozrejme asistuje jen v ramci vyuky a v souhre s pedagogem. Neposkytuje sluzby mimo vyuku.