Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Promiň, ale to se fakt nedá číst
Ale podle toho co sem z toho zmatku pochopila nevidím důvod proč by měl být tvůj syn autista ![]()
To je snad jedno velký dlouhý souvětí ne? Promiň, ale ani já to pořádně nemůžu rozluštit čtu čtu čekám nějakou pointu a a najednou jedeš úplně jiné téma.. ![]()
Děti jsou různé a kluci bývají pomalejší podle mně nutne neznamená, že musí být autista. Spíš bude pomalejší a asocialni a potřebuje socializovat.
Já to přečetla a podle mě máš úplně normální dítě. Mám o 3 měsíce staršího kluka a jsme na tom ve spoustě věcí dost podobně, mluvit začal krátce před třetím rokem, vzteká se tak, ať je mi blbě id žaludku a hrát si taky moc neumí. Přesto mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad tím, že by nebyl normální.
@Anonymní píše:
Ahoj, tento čtvrtek se synem v březnu bude mit 3 roky mě čeká psycholog.. Vím, že mi vše řekne on jen bych ráda vaše zkušenosti, aby věděla na co se tak zhruba připravit (verdikt) a co třeba vypichnout.. A teď k tomu jaky je můj syn.. mluvení sem tam spoji dvě slova dohromady např. to chci, jinak říka základní slova máma, táta, mňam, haf, chci, aufo(auto) sáša (šalina).. je teda potreba řict, že za posledni půl roku se opravdu zlepšil teprve az od těch 2,5 let začal par slov a hlavně ukazovat prstem a opakovat slova po nás (když se mu chce) co me, ale trapi furt je hrani zase knihu pred pul rokem jen zaviral, ted mi treba rekne tři obrazky a pak zavira.. nechce se moc hrát s náma, ale občas se nachvili zdaří dost se vzteká, když mu do toho zasahuju nebo ho chci něco naučit nebo když nam zbyde jedna kolej od vlaku, ktera nepasuje, rad treba strka papirky do aut a pak otvira a zavirá dveře a kouka, jak to tam pasuje, ale kdyz si hrajem sami, tak treba udělá, že si panáčci dávaji pusinky nebo je dá do vany, že dělaji cáky..jezdi s autama a děla brm brm, ale nechce stavět žadné puzzle, komín jak kdy vzteka se když mu spadne.. když zapnu vysavač nebo robot na těsto rád se u toho točí na hudbu rad tancuje semnou i sam.. je hodne živý posedi jen zridka, jidlo je u nas hrůza, ale ma reflux bere na to helicid, ji vidlickou, když mu chutna, ale lzicku ani hrnecek odmita, nema rád když se zašpiní, ale čim je starší tím už je s tim vic ok, co se tyče sociálniho kontaktu diva se do ocí všem dětem na ulici říka ahoj snaži se zapojit do hry jak kdy..mladsiho brachu přijal dobře nebije ho jen občas křičí když mu bere hračky což beru ok, kdyz mladsimu cistim nos a breči pomalu breči s nim a pak jde hned po tyčinky, aby je vyhodil do koše a ja už nemohla štourat, rád se mazli dava pusy, vesele vita tatu, kdyz přijde z prace a breči, kdyz odchazi on nevo navštěva, obcas pomaha ochotne vyskladavat mycku i pracku, kořeni jidlo, micha..nočnik čurani zvlada uz ok, kadi do plenky, ale to je spis psychika ma s tim problem od te doby co dostal z logo nejakou střevni virozu, vzdy nahlasi kakat i tlaci na nocniku jen to tam proste nedokaze udelat jen ve stoje do pliny.. na noc plenu ma taky, vyslekat se umí sám jen triko mu moc nejde, oblikat se nechce tudiz neumi, celkove bych rekla, ze je trochu precitlively, vybusny, divoky a nesoustredeny na to co ho nezajima, ale jak rikam dela pokroky, ale je ro vzdy velka drina a jde to pomalu, kdyz mu neco reknu treba pojd chyt me za riku vyhod to do kose, napij se chape.. ale kdyz uz mu reknu podej tamto a vem i tohle, tak to ne..taky děla že neslysi rekla bych, protoze kdyz jd eo kokina najendou slysi..obcas venku když treba uvidi hriste nebo se chce jit divat na saliny a ja reknu ne lehne si na zem a lezi a trucuje uz se ale nevzteka driv delal i dost velke sceny, teď co se tyče mě těhu jsem mela težke tachykardie atd.. ale on mel vzdy vše ok, kdyz se narodil mel 10 10 10, ale ve 3m dostal težky zapal plic pravě z toho refluxu, jak vdechl jidlo, kdyz jsem to bohuzel jeste nevedelabyl dost uplakany prvni rok prave nez konecne zjistili ten blby reflux jsme furt litali po doktorech a ty se mi jen bohuzel vysmivali
Potom byl az moc sikovny na vse, ale kolem toho 18m se to hodne zlomilo zacal byt vztekly a tvrdohlavy to trva do dnes, taky jsem otehotnela a bylo mi dost zle, takze jsem si snim tolik nehrala to zpetne vidim jako svoje selhani, ze mozna proto ma ted ty svoje hry a me kolikrat nechce tolik pustit k sobe.. taky vim, ze delam chybu v tom, ze se nevydame s ostatnimi detmi nema zadne kamarady, chci to zmenit, jak se situace covidu aspon trochu zlepsi a uvolni se misto u nas v miniškolce, ja bohuzel zadne maminky okolo sebe nemam jsem dost mlada a žadna ma kamaradka nema ditě a taky jsem se dost bala jit do hernicek nez byl v roce poprve naockovany prave kvuli jeho zdravotnim potizim jinak změny snaší dobře rad jezdi na vylety, kdyz preskladam doma nabytek nebo zmenim system v jeho hrackach je to ok, nove obleceni vubec nezaregistruje to stejne boty atd..tot asi vse omlouvam se za roman
Tak co myslite autista, normalni dite, nebo jen dysfazie? Diky
Jinak k psychologovi nas poslala z logo moc tam nespolupracoval
Je to moc dlouhý to číst nebudu ![]()
Sice jsem půlku přeskákala, ale připadá mi, že máš normální běžné dítě. Prostě syn obecný. Žádná specialita. Dej mu pusu a nech ho žít
@Anonymní píše:
Ahoj, tento čtvrtek se synem v březnu bude mit 3 roky mě čeká psycholog.. Vím, že mi vše řekne on jen bych ráda vaše zkušenosti, aby věděla na co se tak zhruba připravit (verdikt) a co třeba vypichnout.. A teď k tomu jaky je můj syn.. mluvení sem tam spoji dvě slova dohromady např. to chci, jinak říka základní slova máma, táta, mňam, haf, chci, aufo(auto) sáša (šalina).. je teda potreba řict, že za posledni půl roku se opravdu zlepšil teprve az od těch 2,5 let začal par slov a hlavně ukazovat prstem a opakovat slova po nás (když se mu chce) co me, ale trapi furt je hrani zase knihu pred pul rokem jen zaviral, ted mi treba rekne tři obrazky a pak zavira.. nechce se moc hrát s náma, ale občas se nachvili zdaří dost se vzteká, když mu do toho zasahuju nebo ho chci něco naučit nebo když nam zbyde jedna kolej od vlaku, ktera nepasuje, rad treba strka papirky do aut a pak otvira a zavirá dveře a kouka, jak to tam pasuje, ale kdyz si hrajem sami, tak treba udělá, že si panáčci dávaji pusinky nebo je dá do vany, že dělaji cáky..jezdi s autama a děla brm brm, ale nechce stavět žadné puzzle, komín jak kdy vzteka se když mu spadne.. když zapnu vysavač nebo robot na těsto rád se u toho točí na hudbu rad tancuje semnou i sam.. je hodne živý posedi jen zridka, jidlo je u nas hrůza, ale ma reflux bere na to helicid, ji vidlickou, když mu chutna, ale lzicku ani hrnecek odmita, nema rád když se zašpiní, ale čim je starší tím už je s tim vic ok, co se tyče sociálniho kontaktu diva se do ocí všem dětem na ulici říka ahoj snaži se zapojit do hry jak kdy..mladsiho brachu přijal dobře nebije ho jen občas křičí když mu bere hračky což beru ok, kdyz mladsimu cistim nos a breči pomalu breči s nim a pak jde hned po tyčinky, aby je vyhodil do koše a ja už nemohla štourat, rád se mazli dava pusy, vesele vita tatu, kdyz přijde z prace a breči, kdyz odchazi on nevo navštěva, obcas pomaha ochotne vyskladavat mycku i pracku, kořeni jidlo, micha..nočnik čurani zvlada uz ok, kadi do plenky, ale to je spis psychika ma s tim problem od te doby co dostal z logo nejakou střevni virozu, vzdy nahlasi kakat i tlaci na nocniku jen to tam proste nedokaze udelat jen ve stoje do pliny.. na noc plenu ma taky, vyslekat se umí sám jen triko mu moc nejde, oblikat se nechce tudiz neumi, celkove bych rekla, ze je trochu precitlively, vybusny, divoky a nesoustredeny na to co ho nezajima, ale jak rikam dela pokroky, ale je ro vzdy velka drina a jde to pomalu, kdyz mu neco reknu treba pojd chyt me za riku vyhod to do kose, napij se chape.. ale kdyz uz mu reknu podej tamto a vem i tohle, tak to ne..taky děla že neslysi rekla bych, protoze kdyz jd eo kokina najendou slysi..obcas venku když treba uvidi hriste nebo se chce jit divat na saliny a ja reknu ne lehne si na zem a lezi a trucuje uz se ale nevzteka driv delal i dost velke sceny, teď co se tyče mě těhu jsem mela težke tachykardie atd.. ale on mel vzdy vše ok, kdyz se narodil mel 10 10 10, ale ve 3m dostal težky zapal plic pravě z toho refluxu, jak vdechl jidlo, kdyz jsem to bohuzel jeste nevedelabyl dost uplakany prvni rok prave nez konecne zjistili ten blby reflux jsme furt litali po doktorech a ty se mi jen bohuzel vysmivali
Potom byl az moc sikovny na vse, ale kolem toho 18m se to hodne zlomilo zacal byt vztekly a tvrdohlavy to trva do dnes, taky jsem otehotnela a bylo mi dost zle, takze jsem si snim tolik nehrala to zpetne vidim jako svoje selhani, ze mozna proto ma ted ty svoje hry a me kolikrat nechce tolik pustit k sobe.. taky vim, ze delam chybu v tom, ze se nevydame s ostatnimi detmi nema zadne kamarady, chci to zmenit, jak se situace covidu aspon trochu zlepsi a uvolni se misto u nas v miniškolce, ja bohuzel zadne maminky okolo sebe nemam jsem dost mlada a žadna ma kamaradka nema ditě a taky jsem se dost bala jit do hernicek nez byl v roce poprve naockovany prave kvuli jeho zdravotnim potizim jinak změny snaší dobře rad jezdi na vylety, kdyz preskladam doma nabytek nebo zmenim system v jeho hrackach je to ok, nove obleceni vubec nezaregistruje to stejne boty atd..tot asi vse omlouvam se za roman
Jako dítě s autismem mi nepřijde, možná dysfázie ![]()
@Anonymní píše:
Podle popisu bych to neviděla ani na PAS ani na dysfazii. Čí je to podezření, tvé, logopedky, doktorky, kamarádky? Z toho, co píšeš mi spíš trochu přijde, že někdy plaveš v tom, jak se dítě v určitém věku chová. Co konkrétně tě z toho, co jsi vyjmenovala, vede k tomu, že by mohl mít autismus?
V tom popisu mi docela dost chybí popis motorickeho vývoje. A to je docela zásadní. Ony ty „potize“, které popisujes, také mohou souviset i s ním. Kdy se začal přetáčet na bříško? Lezl a odkdy? Bouchal o sebe kostkami? Kdy začal sedět, chodit? Jakým způsobem se naučil sedět? Co umí teď? Jak chodí do schodů, se schodů? Umí skákat, přeskočí vymezený prostor? Umí stát na jedné noze? Napodobovat jednoduché pohyby, gesta? Vyleze po žebříku? Kreslí? stavěl někdy ty komíny? Kdy začal jako miminko brát do ruky předměty, předávat si ne z ruky do ruky? Umí vzít nyní do ruky více předmětů? Když je špatná jemná motorika, zpravidla to jde hůře i s mluvením. A může to mít vliv i na to, jakým způsobem si dítě hraje. Zavírání/otevírání knížky, vkládání a urovnavani papírku do autíčka, zavírání a otvírání krabice, dveří autíčka atd… ono tím to dítě právě rozvíjí tu jemnou motoriku, akorát to dělají děti o něco mladší. Možná těmi nemocemi mohlo dojít k nějakému zbrzdění. A ještě, pokud měl reflux, to asi nechtěl ani moc jíst, viď? Ono to žvýkani a kousání jídla také pomáhá s mluvením. Myslím si, že se ten psycholog asi bude ptát i na tyto otázky, nezažila jsem teda takové vyšetření, ale myslím si, že ten motoricky vývoj je takový základ, takže bych čekala, že i otázky na něj padnout.
@PeBa12 @Deneriss @K92 @dedrichov díky za názory a omlouvám se nějak to upravim, psala jsem to z mobilu a s dětmi za zády nestíhám ![]()
Ja teda nevidim nic patologicke. Dcera zacala poriadne mluvit po 3,5 roku, dost nezrozumitelne. Jela ale pantomimu a ukazovala
Teraz chodi do 1.tridy a je sikovna, jedine jej nejde R a flaka L. A to mala Apgara 1-7-9 takze sme cakali vselico
@Hlaholice podezření má logopedka, a ja právě k ní šla s tím, že si semnou téměř nechtěl noc hrát tudiž ani neopakoval, doufala jsem, že mi řekne jak na něj, ale s ní moc nechtěl taky spolupracovat
z autismu mam strach kvůli tomu, že si moc nechce hrát společne různě zkouma to otviráni a zavirani..a prave nechce vubec kreslit tvořit a když se bavim s ostatnima maminkama na hřišti tak jejich děti se ve třech umí představit, sedm barev, počítat do 10 a hrajou s nima pexeso
přezačet na břicho začal později i hračky později bylo to potom zapalu, ale plazit se začal v 7 mesicich a pak si z toho stoupl sedl lezl, a v roce chodil, on co se týče lezt na neco, tak zvladal prolizky v roce co lezli i starši deti, ale nechce chytat balon, skakat po jedne noze kopat do balonu, jak říkam je hodne tvrdohlavy, ale pravě vklada občas jen tvary, ale treba puzzle nemam šanci a ty kominy mi dali strasnou praci začal je stavet az okolo 2 roku, no on se pokouskach davil i ted to neni furt ok, takze hodně krajíme, me proste znervózňuje to, že nechce nic moc dělat, když to pro něj neni zajímavý a že najit něco co ho zaujme da občas fakt práci a ja se tak snažila, koupila puzzle, omalovánky, jak se zabarvi vodou nic proste těžkého, spousty knih a zájem minimalní ![]()
@dagmarkaa Díky za názor logopedka mi právě řekla, že děti s dysfazii spolupracuji a on moc ne.. ![]()
Tak má klučík něco jiného, co ho zajímá… fakt nevidím nic divného na tom. Tedy beru podle našeho syna - používal asi 10 slov do 3 let, pak najednou mluvil plynule a v souvětích. Nechtěl jíst sám (nechal se krmit), ale krmil mě. Źádné malování a kreativní činnost ho nezajímala, ale líbila se mu čísla, tedy budík, metr, kalkulačka atd, takže se naučil napočítat do 500, když mu bylo asi 3 a půl. Pexeso až později, puzzle také.
@Anonymní píše:
@Hlaholice podezření má logopedka, a ja právě k ní šla s tím, že si semnou téměř nechtěl noc hrát tudiž ani neopakoval, doufala jsem, že mi řekne jak na něj, ale s ní moc nechtěl taky spolupracovatz autismu mam strach kvůli tomu, že si moc nechce hrát společne různě zkouma to otviráni a zavirani..a prave nechce vubec kreslit tvořit a když se bavim s ostatnima maminkama na hřišti tak jejich děti se ve třech umí představit, sedm barev, počítat do 10 a hrajou s nima pexeso
![]()
přezačet na břicho začal později i hračky později bylo to potom zapalu, ale plazit se začal v 7 mesicich a pak si z toho stoupl sedl lezl, a v roce chodil, on co se týče lezt na neco, tak zvladal prolizky v roce co lezli i starši deti, ale nechce chytat balon, skakat po jedne noze kopat do balonu, jak říkam je hodne tvrdohlavy, ale pravě vklada občas jen tvary, ale treba puzzle nemam šanci a ty kominy mi dali strasnou praci začal je stavet az okolo 2 roku, no on se pokouskach davil i ted to neni furt ok, takze hodně krajíme, me proste znervózňuje to, že nechce nic moc dělat, když to pro něj neni zajímavý a že najit něco co ho zaujme da občas fakt práci a ja se tak snažila, koupila puzzle, omalovánky, jak se zabarvi vodou nic proste těžkého, spousty knih a zájem minimalní
Mně se to takhle z toho popisu na autismus moc nezdá, spíš mi přijde, že má problémy s motorikou, hlavně s tou jemnou motorikou. Co mi přijde strašně moc důležitý je to, že dělá pokroky a to, že spojuje slova do vět a rozumí ti. Dále to, že se dostal k hrám na něco (panenka, jezdění s autíčkem). A projevování soucitu ke mladšímu sourozenci. Co znamená, že si s tebou nechtěl moc hrát? Já mám o něco mladšího syna a teď si taky hraje dost sám, nevidím v tom problém. Občas chce s něčím pomoci, občas mě do něčeho zapojí (přinese mi ochutnat, co „uvařil“), ale spíš si teď už hraje sám, já u některých činností jen dohlížím nebo pomáhám. Podle mne je to naprosto normální, že si hraje sám, je fajn, naopak si myslím, že je dobře, že se umí zabavit sám. A to, jak si hraje, to mi také nepřijde divé, takto si batolata hrají. Ano, může to vypadat trochu zvláštně, ale není na tom nic špatného. Patří to k tomu věku. Podle aktivit, co píšeš, co dělá - vkládání papírku, sušička, myčka, vkládání tvarů, to mi přijde, že ho zrovna teď prostě baví něco někam vkládat a možná i něco otvírat a zavírat. Pokud hledáš něco dalšího, čím by se zabavil, tak by ho mohly zaujmout aktivity, které se na tohle zaměřují - z hraček třeba zatloukačka (asi spíš kuličkovou, válečková pro něj asi ještě nebude), hmatové puzzle bez úchytek (nevím, jaké puzzle jsi měla na mysli, jestli tento typ nebo jiný), z knížek možná takové ty knížky s otvíracími okénky. Ale klidně se můžeš na hračky vykašlat a dát mu třeba různé krabice, skříňky, staré obaly od krémů, past a nechat ho to otevírat a zavírat, ať si zkouší různé mechanismy, procvičí si s tím tu jemnou motoriku a navíc se naučí něco, co se mu bude hodit. Taky mu můžeš dát různé nádoby a on si může do nich dávat kousky papírků, fazole, těstoviny… cokoli, co uznáš za vhodné. Kdyby mu to šlo a bavilo ho to, tak by bylo vhodné, aby to byla nádoba s užším hrdlem a něco drobného, co tam může házet. Že ho nebaví kreslit, to v necelých třech letech zase až tak nevadí, ona je to docela náročná činnost a hodně dětí k ní dospěje až později. Ale teď je venku sníh, tak můžete zkusit třeba kreslit do sněhu, klidně i nohama nebo celýma rukama. Kreslit lze i třeba do písku, do pekáče vymazaného máslem/vysypaného moukou. Je to jednodušší a některé děti to baví víc než klasické kreslení. Taky existují prstové barvy, ale jestli není rád špinavý, tak ty by asi neprošly. A pokud ho baví různě někam lézt atd, tak doma zkoušet dělat různé opičí dráhy, pokud na to máte prostor. Já vím, že některým maminkách se to různé lezení po něčem moc nelíbí a snaží se to spíše utlumit, ale ony to ty děti z vývojového hlediska potřebují. Když ho baví pomáhat s myčkou a sušičkou, tak by ho možná bavilo i pomáhat i při jiných činnosti - vyndávaní a úklid nákupu, pomoc při přenášení „těžkých“ věcí, aby se cítil jako kus chlapa. S dětma ostatních maminek bych ho zase až tak neporovnávala, máš kolem sebe zřejmě takové ty šikovnější děti. Ale hlavně děti orientované na trochu jiné věci. Hádám, že to budou holčičky. Co znamená, že nespolupracuje s logopedkou? A co s ním dělá? To jen tak pro zajímavost. No a k tomu vztekání, to si myslím, že je v tomhle věku normální. Některé děti se prostě vztekají více a některé méně. Ty máš to, které se vzteká více. Vyroste z toho.
Mužů se přidat??.. mám dceru 31m. Do teď jsem si ničeho nevsimala, brala jsem ji takovou jaká je. Všechno ji trvá mnohem déle, otáčení na břicho, po 4 lezla později, chodila v 18m. Řekne par slov, hlavně se mnou, pokud je s ni někdo jiný, tak moc nemluví, spis vůbec a nebo má svůj jazyk. Teď mi vadí reakce okolí, ze malá nezdravi, ze si hraje sama a ne s jejich detma, ze nechce mávat, ze si neřekne co chce a je toho víc… řešila jsem to s mamkou a trochu četla na netu. Nechci ji hned dělat diagnózu, každý ji říká, ze je proste salamista, ale pak nezapomenou něco dodat.. třeba ze se ani malá k nim nejde pomazlit a vadí ji pusinky. Já si taky vždy myslela, ze je proste pomalejší a ze to časem vše přijde. Teď se trochu zlepšila co se všeho tyče. Jinak o ni od malička skoro nevíme, je sikovna, hezky si hraje, staví puzzle, je bezproblémová. Jen moc nerozumí co ji říkám a tak se často vzteka. Četla jsem tu, ze to stačí probrat s pediatrema ten nás kdyžtak někam pošle. Je pravda ze malou neviděl od 18m a žádný test v tu dobu jsme nedělali. Je to asi dost spatlane, ale mám nějak moc myšlenek v hlavě. ![]()
Ahoj, tento čtvrtek se synem v březnu bude mit 3 roky mě čeká psycholog.. Vím, že mi vše řekne on jen bych ráda vaše zkušenosti, aby věděla na co se tak zhruba připravit (verdikt) a co třeba vypichnout.. A teď k tomu jaky je můj syn.. mluvení sem tam spoji dvě slova dohromady např. to chci, jinak říka základní slova máma, táta, mňam, haf, chci, aufo(auto) sáša (šalina).. je teda potreba řict, že za posledni půl roku se opravdu zlepšil teprve az od těch 2,5 let začal par slov a hlavně ukazovat prstem a opakovat slova po nás (když se mu chce) co me, ale trapi furt je hrani zase knihu pred pul rokem jen zaviral, ted mi treba rekne tři obrazky a pak zavira.. nechce se moc hrát s náma, ale občas se nachvili zdaří dost se vzteká, když mu do toho zasahuju nebo ho chci něco naučit nebo když nam zbyde jedna kolej od vlaku, ktera nepasuje, rad treba strka papirky do aut a pak otvira a zavirá dveře a kouka, jak to tam pasuje, ale kdyz si hrajem sami, tak treba udělá, že si panáčci dávaji pusinky nebo je dá do vany, že dělaji cáky..jezdi s autama a děla brm brm, ale nechce stavět žadné puzzle, komín jak kdy vzteka se když mu spadne.. když zapnu vysavač nebo robot na těsto rád se u toho točí na hudbu rad tancuje semnou i sam.. je hodne živý posedi jen zridka, jidlo je u nas hrůza, ale ma reflux bere na to helicid, ji vidlickou, když mu chutna, ale lzicku ani hrnecek odmita, nema rád když se zašpiní, ale čim je starší tím už je s tim vic ok, co se tyče sociálniho kontaktu diva se do ocí všem dětem na ulici říka ahoj snaži se zapojit do hry jak kdy..mladsiho brachu přijal dobře nebije ho jen občas křičí když mu bere hračky což beru ok, kdyz mladsimu cistim nos a breči pomalu breči s nim a pak jde hned po tyčinky, aby je vyhodil do koše a ja už nemohla štourat, rád se mazli dava pusy, vesele vita tatu, kdyz přijde z prace a breči, kdyz odchazi on nevo navštěva, obcas pomaha ochotne vyskladavat mycku i pracku, kořeni jidlo, micha..nočnik čurani zvlada uz ok, kadi do plenky, ale to je spis psychika ma s tim problem od te doby co dostal z logo nejakou střevni virozu, vzdy nahlasi kakat i tlaci na nocniku jen to tam proste nedokaze udelat jen ve stoje do pliny.. na noc plenu ma taky, vyslekat se umí sám jen triko mu moc nejde, oblikat se nechce tudiz neumi, celkove bych rekla, ze je trochu precitlively, vybusny, divoky a nesoustredeny na to co ho nezajima, ale jak rikam dela pokroky, ale je ro vzdy velka drina a jde to pomalu, kdyz mu neco reknu treba pojd chyt me za riku vyhod to do kose, napij se chape.. ale kdyz uz mu reknu podej tamto a vem i tohle, tak to ne..taky děla že neslysi rekla bych, protoze kdyz jd eo kokina najendou slysi..obcas venku když treba uvidi hriste nebo se chce jit divat na saliny a ja reknu ne lehne si na zem a lezi a trucuje uz se ale nevzteka driv delal i dost velke sceny, teď co se tyče mě těhu jsem mela težke tachykardie atd.. ale on mel vzdy vše ok, kdyz se narodil mel 10 10 10, ale ve 3m dostal težky zapal plic pravě z toho refluxu, jak vdechl jidlo, kdyz jsem to bohuzel jeste nevedela
byl dost uplakany prvni rok prave nez konecne zjistili ten blby reflux jsme furt litali po doktorech a ty se mi jen bohuzel vysmivali