Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dollorres Opravdu jste mě uklidnila, já jsi už byla jistá ze vtom bude autismus. Teď aspoň vím ze to tak byt opravdu nemusí.
Hele klid, fakt je brzo. Já jako dítě nikdy neukazovala, nikdy nepochopila hry na něco. Mluvila jsem brzo. Mám lehké PAS a kromě toho že jsem to neměla lehké na základce to nic strašného neznamená, mám VŠ, práci pro mě dobrou, manžela, dítě, fajn život. Možná některým lidem přijdu divná, ale mě spokojenosti to nebrání. U syna řešíme vývoj od začátku. V necelých 2 letech mluví trošku, rozumět začíná, zavírá otvírá do zblbnuti, točí se, trepe rukama. Vzteka se naprosto šíleně. Spani je od mimina horor. Knizky si. prohlizi tak akorat vzhuru nohama. Na te opožděný vývoj řeči máme nějaká cvičení, mj máme hodně zpívat, točit se na kolotoči a houpat na houpačce pro dozrávání te NS. Autista prý není ani náhodou. Kamarádka dceru aspergerku má a v tomhle věku byla naopak moc společenská a šikovná, až později se zhoršila. To co popisuješ mi žádné drama neprijde, nemusí z toho být nic nebo to třeba nebude vážné. Nebo se zhorší, ale to může i dítě naprosto normální v tomhle věku. Ale chápu tě že to čekání jak to bude je děs, znám to. Je potřeba si nějak srovnat v hlavě že děláš co můžeš a je k ničemu to řešit dopředu.
Anonymní
Tak krásně jsi to napsala, že se mi opravdu ulevilo..
Máš úplnou pravdu 🙂 Dekuju ![]()
@krecik.dzungarsky píše: Více
Nezna hrstku, nevim jak si na to prisla, je klinická logopedka a psycholožka, pracuje s nimi, nikomu nic necpu, takze nechapu tvuj podrazdeny komentar, předala jsem odborný názor, sama pisu, ze si nepamatuju presne vse, co rikala, ze je dukezite, nikde netvrdím, že neexistuje výjimka a ani nikomu nedělám diagnostiku přes emimino, kdo ji chce at jde k odborníkovi, takže nevím kde jsi vzala, že dělám závěry, popsala jsem typické znaky, nic víc nic min
Můj syn měl pátou nemoc a teď a neměl teploty představ si, pritom ti šířící mýtů všude píšou, že TYPICKY ma dítě teploty, taky jsem se nehadala s dr ať nesiri mýty, když publikuje, že děti mají teplotu a vyrazku
prostě jsou i odchylky, ale staticky ty máš jedno dite které dítě milovalo knihy a ma PAS, ona jich zna 1000 které ne a 5 které jo, takže je to prostě statisticty ukazatel ![]()
V tomto věku jsou ty rozdíly mezi dětmi obrovské a rozdíly mezi diagnozami malé… náš syn byl v tom věku jasnej autista, dotazník hrůza, splňoval snad všechno, co splňovat mohl…postupně se to tak nějak vyvíjelo, ve dvou letech dotazník dopadl už líp, ve 3 jsme šli na logo, ve 4 na neuro, mezitím psychologie, foniatrie a já nevím, co všechno ještě. Výsledkem je VD, ADHD, spousta dalších věcí, ale PAS ne. Druhý syn se choval do cca 3 let úplně „normalne“, žádné podezření na nic, pak se to postupne začalo projevovat, teď v 9 jasný PAS, sice lehká forma, je „v pohode“, ale je to tam..
Takže já bych v ani ne 2 letech nedělala vůbec žádné závěry. Věnujte se mu, jak nejlíp umíte, trénujte, co nejde, podporujte, co jde. A uvidíte.
@Midaku Děkuji vám jsem nakonec rada ze jsem tuhle diskuzi založila. Všechny jste mě dali do takové pohody.
Určitě budu syna sledovat, ale už to nebudu tak hrotit, počkám do těch 2 let a uvidí se ☺️
@krecik.dzungarsky píše: Více
Nezáleží spíše na tom, jestli jde jenom o pas, nebo je tam toho víc?
My měli diagnostiku už před třetím rokem, v nějakých 2,5+. ![]()
@Alexandria Nixia píše: Více
Ty 4 roky me zarazily. Deti s PAS v mem okoli byly diagnostikovany okolo 3 let. A rodice hned mohli zacit s terapiemi a s hledanim vhodne skolky.
@Alexandria Nixia Mužů de zeptat jaký mělo příznaky vaše dítě?
@Lucie449 píše: Více
Moje dítě, kromě autismu, má ADHD a MR.
Když to zjednoduším, tak moje dítě první roky života vesměs prořvalo. Chyběl zájem, napodobování. Trvání si na věcech, které byly často hlouposti. Neustále záchvaty. Nedělalo žádné věci jako paci pacičky. Ani ukaž, jak jsi velký/á. Říkanky šly mimo. Knihy do ignorace. U nás do čtyř roku chyběla řeč. Takže komunikace byla vesměs skrze různé pazvuky. Naprostá blokace nočníku. Pleny byly i ve školce.
@Alexandria Nixia Malej mi moc nebreci, nevadi mu ani žádné změny, je jinak v pohode.
A když bude mít PAS, tak co? Přestaneš ho mít rada? To asi ne. Stejně jako s jakoukoli jinou komplikací to zvládneš/zvladnete a naučíte se s tím žít. ![]()
@MámDítěNoAco píše: Více
My se s tím srovnávali velmi dlouho. Hlavně, jak nám každý říkal něco jiné. Je autista, není autista, jen to VD, jen hyperaktivita. Už víme, že je to smíšená forma autistmu, VD a ADHD, pestrý koktejl. Víme, že vyléčit se to nedá, ale tá se s tím pracovat, může se to správnou péčí zmírnit. Ale prvotní šok to byl, to jo. Syn šel na všech lékařských kontrolách přesně podle tabulek (i když tomu já nepřikládala až takou váhu), doktorka sršela chválou a spokojeností, a najednou BUM! Ale nevadí, mohlo by být hůř. Už jsem viděla i opravdu těžké autistické případy, to jsem ráda za to, co máme doma.