Autismus - znaky

24
23.7.24 20:13

Autismus - znaky

Dobrý den, prosím vás, chtěla bych se vás zeptat na znaky autismus - ano, vím, že na internetu je toho mraky, ale nejdřív se dočtu, že tohle je pro autismus typické, poté to vyvrátí nebo řeknou, že jejich dítě, to dělalo/nedělalo a je v pořádku.
Mám 18m syna a nevím, mám v sobě pořád takový divný pocit…asi to je tím, že jsem prostě stresař a moc to řeším.
Tohle dělá/nedělá:
MILUJE zvířata, a ještě více zbožňuje, když udělají svůj typický zvuk,
Nevadí mu hluk, lidi (pokud je v místnosti někdo vyloženě nový, tak se stydí a buď se za mě schovává, nebo kouká kdo to je), v obchodech mu lidí vůbec nevadí, miluje ženy jakéhokoliv typu, věku…jakmile se na něj usmějete, je váš :lol:
Oční kontakt navazuje, na jméno slyší jak kdy, na slovo ne slyší, jak se mu to hodí, mňam ovládá jak on, tak ví co to znamená a ví, co po tomto slovu následuje.
Umí mama, baba, sem tam tata, ale nejsem si úplně jistá, jestli ví, s kým si to spojit.
Nene a mňam ví co to je a ví s čím si to spojit.
Má rád děti, ale spíš ty, co jsou v naší domácnosti od příbuzných…to o něm pomalu nevíme.
Je rád ve středu dění, když je sám v místnosti, tak mě pak chodí kontrolovat, jestli jsem mu neutekla.
Sem tam dává před sebe ruce, ale ne že by si je prohlížel, spíš mi příjde, že s němi dělá blbosti.
Někdy kýve hlavou ze strany na stranu jakoby nenene, ale přitom to nenene není…někdy to nedělá dva týdny, někdy několikrát denně.
Krásně papa, VŠECHNO, je to taková naše bezedná jáma :lol:
Když otevřu pusu, když ho krmím, tak mi taky dá.
Nemluví, jen ovládá ty slova, co jsme již řekla a typickou dětskou mluvu, kolikrát vyřvavá a je ukecaný, ale svou mluvou.
Neukazuje, nevodí nás k dané věci, když ukážu na něco na druhé straně místnosti, tak nekoukne, jen když je ta věc třeba metr, dva vedle mě, ale to úplně nevím, jestli nekouká i tak na konec ruky.
Na nic si nehraje (jakoby třeba netelefonuje, nekrmí plyšáka, apod.).
Neukazuje, že něco chce, že se mu něco líbí, že chce požádat o pomoc, neukazuje na auto, letadlo, apod.
Nenosí nám hračky, různé věci, sem tam výjimečně donese něco v už v ruce má a natáhnu ruku.
Nenapodobuje pohyby, nekouká na mě, když si s ním hraju, málo kdy když mluvím.
Když se někam podívám, tak se nepodívá, nechápe pokyny typu, polož to na zem, sundej to, dej tu hračku na stůl,…
Nedělá papa, jsem takhle veliký, nedává pusinky, paci paci dělá, sem tam, ale to mu pěkně jde.
Omlouvám se za dlouhý text.
Ano asi jsem popsala zdravé dítě, ale za chvíli máme odevzdat dotazník a část z toho nedělá…
Tak co myslíte? Spíš si myslím, že jen má prostě na vše čas, svoje tempo, ale to okolí je prostě na prd… nahlodává vás, že to a ono už umět dávno má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
23.7.24 20:23

Jo moc to hrotiš. Tvé dítě má rok a půl, co bys jako chtěla, aby uměl všechno? :roll:
Není normalni na něm zkoumat každý prd a hned hledat za vším autismus…

• Citovat
  • Upravit
644
23.7.24 20:26

Mám stejně staré děti a taky všechno v dotazníku nedělají, ale podle pediatry jsou úplně v pohodě :) přijde mi jako úplně normální dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
23.7.24 20:41

Udělej si dotazník na autismport.cz, je to zadarmo a když už nic, tak zjistíš, jak moc špatně na tom můžou některé děti taky byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76727
23.7.24 21:04

@Toan však v 18 měsících se dělá na autismus test u doktorky, tam dopadl jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
23.7.24 22:17

@stinga
Za pár dní ho k doktorce máme donést.
Chtěla jsem ale vědět i názor jiných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
23.7.24 22:37

@Semtex
No to je sice fajn…ale jak už zmínila uživatelka výše…taky jí děti nedělali úplně všechno z dotazníku a jsou v pořádku…dle on-line dotazníku, co jste zaslala, by syn měl těžký autismus…což mi příjde jako blbost.
Jde mi o názory vás matek, které si to prožily, ten strach, o vaše zkušenosti, názor,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
24.7.24 16:46

Autismus je fascinující tím že neexistují dva stejné případy. A v dnešní době by se dalo v každém člověku najít něco co by naznačovalo poruchu autistického spektra. U dětí jsou známky které se dají pozorovat, ale většinou začíná být problém ve chvíli kdy se dítě začne socializovat. Takže až půjde dítě do školky, začal bych řešit jestli se nevymyká chováním. Vesměs je každý svým způsobem autista :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.24 18:46

Ahoj, ma pekne socialni chovani, zda se, ovsem absence ukazovani, napodobovani, hrani si na neco je s autismem opravdu spjata.
Osobne to tipuju, ze ma chlapec jen sve tempo, druha varianta by mohla byt, ze by mohl mit regres, bohuzel vse je jen o case, kazdopadne na vasem miste bych se rozhodne objednala na prislusna mista uz ted, pokud do 2 let nebude delat co nedela, tak uz to chce odborna vysetreni, dotaznikem neprojdete..davejte hodne rybiho tuku

• Citovat
  • Upravit
27
24.7.24 18:59
@Toan píše: Více

Dotaznik bych ted u doktorky vyplnila tak jak to tady ted popisujes. Nejaky bod mu tam asi vyjde. Pravdepodobne to stejne ted s tebou doktorka resit nebude a jen bude chtit dotaznik zopakovat za pul roku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
24.7.24 21:03
@Anonymní píše: Více

A těmi příslušnými místy myslíte neurologie/psycholog??
Nevím, kde se přímo toto řeší.
Rybí tuk dáváme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
24.7.24 21:51

Nechci tě strašit, ale náš syn na tom byl dost podobně. Nyní mu jsou 2 a čekáme na termín na magnetickou rezonanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
25.7.24 09:09

@Mctasty
A můžu se zeptat, co přesně u vás hrozí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
25.7.24 11:52

Podle klinicke psycholozky zatim opozdeny psychosomaticky vyvoj.
A doporučila nám právě magnetickou rezonanci, genetiku a metabolické vady.
Ale my už máme za sebou foniatrii, neuroligii, oční a v září nás objedná klinická logopedka (přes prázdniny nebere nové pacienty).
U vás bych počkala co na to pediatr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
25.7.24 12:00

Určitě vás nechci strašit, jen to jen naše zkušenost.
Máme už starší dceru, tak jsme poznali, že tam něco bude, ale u vás to může být všechno v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí