Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj vsem. Mam prosim dotaz. Cekame prvni miminko a vybirame autosedacku, ktera bude nejbezpecnejsi a zaroven se bude dat pripevnit na kocarek. Zvazujeme nakup kocarku Moon, takze by nemel byt s Cybexem problem ho pripevnit na kocarek.
Mam stare auto VW Golf IV, r. vyroby 1998.
Jde mi o jezdeni na nakupy, vylety apod, zadne 50km a vice km jizdy se konat nebudou.
Ale jde mi o to, jestli jde do takhle stareho auta pridelat zakladna, na kterou dam autosedacku vajicko. Libi se mi Cybex nebo Britax.
Ale samozrejme je bezpecnost na prvnim miste.
Neresil jste nekdo neco podobneho?
A kdyz by sla zakladna do meho auta a ja bych teda koupila autosedacku vajicko Cybex, da se ta zakladna pouzit pak treba i na vetsi sedacku? Nebo existuje to u nekterych vyrobku? Nebo budu mit na vajicko jinou zakladnu a na vetsi sedacku taky jinou zakladnu?
Opravdu v tom litam a omlouvam se za takhle blby dotazy, ale vy tu jste zkusenejsi a rada si necham poradit.
Diky
Záleží, jestli máte v autě izofix. No zbytek doporučuji zajít do prodejny kde je mají a zeptat se, vše ti vysvětlí.
To prave nevim. Zkusim zjistit, jestli isofix v aute mam.
Hlavne bych potrebovala, aby se dala sedacka otacet, mam operovana zada a bylo by fajn nacvaknout a otocit.
Ale diky za odpoved
Vygoogli si, jak vypada isofix, a posmatrej na sedackach, jestli tam je. Golf 98 ho mit asi bude.
Vetsi Cybex sedacky, co mame, maji svoje vlastni „cudly“ do isofixu, zakladna netreba.
Se zady koukej i na hmotnost vejce, dooost se s miminem pronese.
No povinně se snad isofix do aut dával až od roku 2002, pokud ho tam nebudeš mít, dá se dokoupit a nainstalovat a můžeš si vybrat jakoukoliv autosedačku. Cybex i britax jsou v pohodě. ![]()
Zásadní problém je v tom, že do roku 2006 neměla auta unifikované isofixy, takže i když tam isofix mít budeš, nemusí na něj současné autosedačky pasovat. Rodiče měli auto z roku 2000 a sedačku s osifixem jsem tam neupnula, měla jinou rozteč. A i když tam tu sedačku nakrásně připneš, nemusí to řádně kotvit a sedačka se může v případě nehody uvolnit. Takže buď pořiďte novější auto nebo musíš mít sedačky pouze na tříbodový pás.
Tak jo, v Golfu ty kovovy krouzky isofix mam
tak ted jen vybrat tu autosedacku
@Janli To sice jo, ale zrovna VW pokud vim, mel od počátku isofix dle (mozna pozdější) normy.
A co mam golfa z roku 2002, tak uchyceni aktuální ch sedacek je zcela ok.
Příspěvek upraven 08.04.23 v 15:12
@pikola píše:ISOFIX dle normy!
Záleží, jestli máte v autě izofix. No zbytek doporučuji zajít do prodejny kde je mají a zeptat se, vše ti vysvětlí.
@Janli píše:
Zásadní problém je v tom, že do roku 2006 neměla auta unifikované isofixy, takže i když tam isofix mít budeš, nemusí na něj současné autosedačky pasovat. Rodiče měli auto z roku 2000 a sedačku s osifixem jsem tam neupnula, měla jinou rozteč. A i když tam tu sedačku nakrásně připneš, nemusí to řádně kotvit a sedačka se může v případě nehody uvolnit. Takže buď pořiďte novější auto nebo musíš mít sedačky pouze na tříbodový pás.
Pokud to ma spravnou roztec i prumer, tak to musi kotvit dobre, ciste technicky neni k problemu duvod.
@Lucie_Sx píše:
Pokud to ma spravnou roztec i prumer, tak to musi kotvit dobre, ciste technicky neni k problemu duvod.
V zájmu bezpečnosti dítěte bych se na to nespoléhala. Před lety jsem chtěla potvrdit kompatibilitu s autosedačkou a bezpečnost isofixu ze staršího modelu auta a výrobce to odmítnul.
Mám stejný typ auta, Isofix má, autosedačku mám novou, sedí v pohodě. Mám autosedačky dvě, protože mám děti dvě. A oba ok. Jedna Cybex a druhá Avionaut Glider.
@Janli píše:
V zájmu bezpečnosti dítěte bych se na to nespoléhala. Před lety jsem chtěla potvrdit kompatibilitu s autosedačkou a bezpečnost isofixu ze staršího modelu auta a výrobce to odmítnul.
EU to zavedla od roku 2006 jsem našel. Takže pro mladší auta bych na to vůbec nespoléhal, přesně jak píšeš.