Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky, máte nějaká zkušenost s averzí k botičkám? Malému bylo 13 měsíců a stále ještě nesnáší mít na noze botičky, chytne hysterický záchvat, šíleně řve, až se začne klepat. Doma už chodí téměř sám, venku za jednu ručičku, na nohách má prozatím silnější ponožky, teď po dva dny celkem statečně snese croksy, jsem za to ráda a jen doufám, že se to bude lepšit. Máte nějaké stejné zkušenosti a nějaké rady? Nasazování formou hraní, nasazování na plyšová zvířátka, ukazování u nás dospěláků a přendavání z jiné dětské nožičky na naší, vše vyzkoušeno. Předem díky za Vaše nápady.
U nás byl stejný průběh, hysterický řev už v obchodě s botičkama a potom když je viděl i jen zdálky tak taky. Ale postupně to zmizelo, dávali jsme mu je každý den na chvíli doma na nožičky - nejdřív na pár minut, pak na delší dobu a za pár dní si ani nevím jak zvyknul ![]()
Teda taky čumím, čerstvému chodci kroksky, proboha, to proto, že je snese a jiné boty ne? To radši nic…
A co měkké capáčky, kožené, plátěné, to jste zkoušeli? Mi to přijde pro začínajícího chodce vhodnější než rovnou pevná podrážka. Jinak bych mu je nasazovala průběžně i když zrovna nechodí, do kočárku, zkrátka v nějakých pravidelných intervalech několikrát denně, aby si na boty zvyknul.
Malý taky dělal scény, myslím, že jsem mu dala pak na vybranou buď bude doma nebo boty. S křikem to šlo a pak zjistil, že mu boty nic zlého nedělají. Nechala jsem ho i chvilku pobrečet ![]()
ahoj taky zezačátku boty nechtěl
doma jsem mu je dávala aby si zviknul a do kočárku
třeba mu boty tláčí některé boty jsou vepředu užší jen si musí zvyknout
@tumpach píše:
croksy né,ničí se mu nožička
přesně tak - celokožené, kotníčkové, s atestem, Žirafou…
a nasazovat postupně, i doma, třeba jen na chviličku, ale nasazovat, postupně si zvykne, držím palce ![]()
@Anonymní píše:
pokud chceš aby měl valgozní paty, dávej crocsy dál
to je citlivé téma? ![]()
No co dodat klidně mně ukamenujte ale myslim že teda na ven je stokrát lepší když má kroksy než chodit po chodníku v ponožkách ne?? nechala bych ho, občas bych mu boty nasadila doma a pak na ven. u nás naštěstí nikdy problém nebyl tak moc neporadim. A teda nemáme ani kožený ani kotníčkoví ale z obyčejný obuvy pevný botky a jedny sandálky aby byl kotník podepřenej a všecky děti maji nohy uplně v pořádku. Teda v tom vedřru si neumim přestavit mít na noze celokožený boty ![]()
@Anonymní píše:
pokud chceš aby měl valgozní paty, dávej crocsy dál
Proč teda anonimně???
@Petra1239 myslím, že teď bylo docela teplo. Nechala bych ho v ponožkách na trávníku a jinak v kočárku. Crocsy bych mu teda nedávala, když teprve chodí chvilku.
Já jsem teda malému na nohy dávala látkové zapáčky docela dlouho, první měl už v 6 týdnech
. V zimě pak zimní boty, i když nechodil. Takže u nás problém s botama nebyl. Jakmile se v 13m rozchodil, tak jedno z prvních slov bylo „boty“ ![]()
Ale třeba s přilbou na kolo měl problém a velký. Jenom ji viděl, tak vřískal. Bohužel ale, na kole bez přilby jet nemůže. I přes protesty jsem mu ji dala. Asi po týdnu to pochopil, že bez přilby se na kolo nechodí a teď si ji nechá rád nandat, protože ví, že pak pojedeme na kole.
Takže nezbývá asi nic jiného, než vytrvat a přitom zdůrazňovat, že až si obuje boty, tak se půjde páááá
Přilba a Boty mi přijde trošku rozdíl ve 13ti měsících asi na kole nejezdí a přilbu mu na lavu teda asi nikdo nedává když už půjde na kolo tak pochopí že to jinak nejde ale nejsem si jistá že 13ti měsíčnímu dítěti vysvětlíš že boty „se žirafkou“ jsou lepší. Podle mně ho může ta boty tlačit nebo je moc těsná ..... Já osobně taky na nohou nesnesu těsnou botu, jak nemůžu hýbat prstíkama atak jsem na nervy a zula bych se klidně v metru
Bud bych teda zkusila jiný boty. Ale určitě po týdnu s kroksama si nohy nezničí.
@Petra1239 píše:
Přilba a Boty mi přijde trošku rozdíl ve 13ti měsících asi na kole nejezdí a přilbu mu na lavu teda asi nikdo nedává když už půjde na kolo tak pochopí že to jinak nejde ale nejsem si jistá že 13ti měsíčnímu dítěti vysvětlíš že boty „se žirafkou“ jsou lepší. Podle mně ho může ta boty tlačit nebo je moc těsná ..... Já osobně taky na nohou nesnesu těsnou botu, jak nemůžu hýbat prstíkama atak jsem na nervy a zula bych se klidně v metru![]()
Bud bych teda zkusila jiný boty. Ale určitě po týdnu s kroksama si nohy nezničí.
Já psala boty se žirafou jako rada pro matku, kteerá se evidentně nevyzná a ztrácí se, fotku sjem přidala taktéž proto, aby věděla, čemu má předejít, ano, pro mě to je docela citlivé téma, proto se snažím radit těm, kdo se ptají, o ostatní nejde, pokud Tvé děti mají nohy v pořádku, tak chápu, že radíš jak radíš, mě třeba dodnes mrzí, že mi nikdo neporadil, když byl malý maličký, že jsme nakupovali v Deichmanu a Baťovi, kdybych věděla to co vím dneska, nikdy bych tam boty už nekoupila - i celokožené boty jsou větrací - existují celokožené sandály s pevným opatkem, takže tak, pokud by měl někdo zájem, ráda, poradím, kupuji JEN ČESKÉ, CELOKOŽENÉ BOTY S PEVNÝM OPATKEM… (to není reklama značce - českých výrobců bot je překvapivě mnoho)
a děkuji za odtajnění - asi jsem někoho urazila, příště se na to vyprdnu, radit tady asi nemá cenu, ta fotka byla proto aby matku „nakopla“ od nošení takto nevhodných bot pro začínajícího chodce, my nohy nemáme v takovémto stavu, ale kdybych nekupovala pořádné boty tak se tam brzy dopracujem ![]()
@Petra1239
a ještě - abys mohla hýbat prstama, proto existuje v dětských botách nadměrek..
a české boty se šijí širší, úzké i na normální nohu, tot už snad vše