Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Včera dcera dostala od dr. Sumamed 250 cps 1×denně na tři dny, vrátila se jí ani ne po měsíci angína. Všude čtu, že by mělo být dávkování 10 mg/kg váhy dítěte. Dcera váží 40 kg, takže by podle mě měla mít 400 mg/ den. Není ta předepsaná gramáž poddávkovaná?
Kdyby někdo věděl, děkuji!
Opravdu to řešíš na intenretu jen podle váhy a ne s ošetřujícím lékařem/kou?
A opravdu jsi ochotná dávkovat antibiotika podle toho co ti kdo napíše na emiminu?
Dítěti?
Protože internet je rozhodně chytřejší než pediatr/a, který navíc zná tvou dceru a má v ruce konkrétní výsledky vyšetření.
U dospělých s váhou nad 45kg se dávkuje 500mg/den po dobu 3 dnů.
Takže logicky mi vychází, že pro dítě s váhou pod 45kg je poloviční dávka (250 mg/den) v pořádku.
Každopádně pochybnosti ohledně dávkování řeš s ošetřujícím lékařem, případně v lékárně.
@Ou Četla jsem v příbalovém letáku toto dávkování, tak jsem si o chtěla ověřit.
Nic si sama neupravuji, naopak ráda ověřuji z více pramenů, protože je DÍTÉ pro mě to nejcennější. Z Vás cítím nadřazenost lékaře, bohužel tak častá, s tímto povoláním ne úplně kompatibilní vlastnost. Vůbec mě neznáte a tento " z patra" tón si nechte pro někoho, kdo si myslí, že lékař je polobůh. Já si to nemyslím. Znám velmi dobré, moudré a taky dost lidských mrzáků…, kteří by tuhle práci vůbec neměli dělat. Takže jestli vás můj dotaz irituje, prosím příště ignorovat. Dík.
Mimochodem…žádné vyšetření kromě pohledu do krku neproběhlo. Ani poslech, ani crp, odběr krve, stěr z krku ani streptest. Nic.
@Whitedog píše:
U dospělých s váhou nad 45kg se dávkuje 500mg/den po dobu 3 dnů.
Takže logicky mi vychází, že pro dítě s váhou pod 45kg je poloviční dávka (250 mg/den) v pořádku.
Každopádně pochybnosti ohledně dávkování řeš s ošetřujícím lékařem, případně v lékárně.
Tak to mi teda moc logické nepřijde, pardon. Naopak jsem dlouho větší hloupost nečetla. Doufám, že nejste pediatr.
V odkazu výňatek z příbalového letáku.
A ráda, že to mám řešit s OL nebo lékárníkem? No comment. ![]()
@BlueFox píše:
Mimochodem…žádné vyšetření kromě pohledu do krku neproběhlo. Ani poslech, ani crp, odběr krve, stěr z krku ani streptest. Nic.
Diagnóza a léčba té první angíny proběhla stejně? Jestli ano, tak bych měnila doktora. Většina angín je viroveho původu.
U první angíny dělala lékařka streptest, který byl pozitivní, crp odmítla udělat, protože je údajně zbytečné. Ano, občas cítím pochybnosti a to asi není dobře. Lékaři by měl člověk především důvěřovat, zvlášť pokud se jedná o lékaře dětského.
Dávka je příliš nízká, to se ani nemusí léčit, k eradikaci bakterie nedojde (a to dokonce ani při použití 500mg formy).
Proč se léčí angína? Aby se zabránilo komplikacím, to s nízkodávkovaným azitromycinem nejde.
Bolest v krku, hnisavé čepy na mandlích, horečka včera, dnes už bez, dceři je lépe.
Myslela jsem si to, že je ta dávka nízká.
Už jsem docela z toho (ne)léčení u naší dětské lékařky poněkud rozmrzelá až nešťastná…
Zeptala bych se. Mě se stalo u mě, že mi doktorka napsala do zprávy jiné dávkování, než mi řekla ústně. Správně bylo to ústně. Ale recept teda napsala správně.
@Andromeda81 píše:
Zeptala bych se. Mě se stalo u mě, že mi doktorka napsala do zprávy jiné dávkování, než mi řekla ústně. Správně bylo to ústně. Ale recept teda napsala správně.
Já jsem jí ještě dnes právě volala, abych se ujistila a řekla, že to stačí
. Jako nemám vystudovanou medicínu, doktoři nemají rádi, když s nimi polemizuješ, ale jde o mé děti a chci, aby byly léčeny správně.
@BlueFox píše:
Já jsem jí ještě dnes právě volala, abych se ujistila a řekla, že to stačí. Jako nemám vystudovanou medicínu, doktoři nemají rádi, když s nimi polemizuješ, ale jde o mé děti a chci, aby byly léčeny správně.
Doktory je třeba kontrolovat. Na mě teda většinou nepříjemné nejsou. Ale třeba když jsem byla těhotná a měla boreliózu, tak mi kozarka nechtěla napsat azytromicin (jsem alergická na Penicillin). V lekrakych studiích se puse, že v případě alergie na Penicillin je azithromycin lék první volby. Nicméně ona se zeptala nějakýho gyndare Vendy vodvedle a ten řek že je kontraindikovan. Místo toho mi řekla, že si mám vzít roušku a rukavice a jít na akutní i ekologii na bulovku. Poslechnout ji, tak jsem si mohla odtamtud něco milého odnést. No domluvila jsem se tam, že mám přijít na chronickou infektoligie, kde nákaza nehrozí a napsali mi, světě div se, azithromycin.
Manžel zas jednou špatně slisel. Stará usarka ho odeslala na ct a že snímků usoudila, že má možná nádor. Když pak šel k zsari do nemocnice, mrkli mu do ucha a zjistili, ze je to mazova zátka ![]()
@Andromeda81
Tak jako v každé profesi, jsou dobří lékaři a méně dobří…ale splést si ušní maz z nádorem zní teda až téměř neuvěřitelně
![]()
@BlueFox píše:
Bolest v krku, hnisavé čepy na mandlích, horečka včera, dnes už bez, dceři je lépe.
Myslela jsem si to, že je ta dávka nízká.
Už jsem docela z toho (ne)léčení u naší dětské lékařky poněkud rozmrzelá až nešťastná…
Po kolika tabletách nastalo zlepšení?
@BlueFox píše:
Tak jako v každé profesi, jsou dobří lékaři a méně dobří…ale splést si ušní maz z nádorem zní teda až téměř neuvěřitelně![]()
CT popisuje radiolog, pokud se přepošle PACSem, tak se na něj může ORL podívat, ale maz na CT není vidět.