Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@brisco píše:
Sorry, ale ta poslední věta si dost odporuje. V praxi si neumím představit, jak to chceš dosáhnout. Svůj klid muze mít, pokud je soběstačná. Pokud potřebuje péči, tak to do jejího soukromí holt zasahovat bude.
Hodne starých lidí, žije s rodinou, aby měli určité věci zajištěny. Zároveň ale často právě tu část rodiny nesnáší a pomlouvají, kdežto ty co přijedou 2× ročně na návštěvu, v těch se vidí.
to je svatá pravda a ještě jim cpou peníze.. bývá to tak
@brisco píše:
Sorry, ale ta poslední věta si dost odporuje. V praxi si neumím představit, jak to chceš dosáhnout. Svůj klid muze mít, pokud je soběstačná. Pokud potřebuje péči, tak to do jejího soukromí holt zasahovat bude.
Hodne starých lidí, žije s rodinou, aby měli určité věci zajištěny. Zároveň ale často právě tu část rodiny nesnáší a pomlouvají, kdežto ty co přijedou 2× ročně na návštěvu, v těch se vidí.
S tím souhlasím. ![]()
@Muzz píše:
Ano, staří lidi, navzdory zdánlivé nebo skutečné senilitě, umí často poznat situaci. A umí se chovat vzorně, když mají nějaký důvod. Tady ho nevidí, tak si prostě dovoluje, co může. Přes lékaře se tady asi moc nedocílí, u doktorka se bude chovat zcela rozumně. Asi bych řešil s dalšími majiteli domu, kde babička bydlí. Prostě docílit buď ať se chová jinak (hrozbou), nebo ji prostě přestěhovat jinam.Jinak půlku domu lze i prodat, nemusí se splumajitelům, ale komukoli dle výběru. Podmínka nabídnout prvně spolumajiteli a když nechce tak ostatním, to už dávno neplatí.
To, že bylo k 1.1. 2015 zrušeno předkupní právo by jim stejně moc nepomohlo. Polovinu domu, bez ohledu na to, jestli se jedná o ideální polovinu nebo více samostatných bytových jednotek, prodáte vždycky těžce pod reálnou tržní cenou. Sama teď něco takového prodávám, takže mám malinko přehled.
Dům přepsal kdysi dědeček na mého přítele, s tím, že tu budou s babičkou na dožití.
@brisco píše:
Jasne mas pravdu, vysvetlim. U takoveho cloveka je dost tezko urcit jestli je to nemoci nebo jen zlou povahou dotycneho, ktera ve stari se vyrazne zhorsila.Bylo to mysleno, tak ze u stareho cloveka se musi pocitat s problemy, kdyz s nim zijes spolecne a clovek pokud na to nema, tak by mu mel zajistit tu peci a odbor. pomoc, takze bude o nej postarano, ale nestehovat si ho do baraku…
Budeme opravdu muset svolat rodinu a nedat na babiččiny výhružky. Jinak se z toho zblázníme. Držte palce.
@daniela31 píše:
Dům přepsal kdysi dědeček na mého přítele, s tím, že tu budou s babičkou na dožití.
Aha, takže tam má babička věcné břemeno, když ne formální, tak min. morální. Řešila bych to s rodinou i lékařem.
@daniela31 píše:
Takže barák je sice papírově váš, ale jinak je babičky
takže jste vlastně vy v jejím domě a ne ona ve vašem, což podle mě dost mění situaci ![]()
@Muzz píše:
nene, dům je jejich, vlastnictví je právní záležitost a věcné břemeno je jen věcné břemeno, nic víc.
To já vím, ale tohle jsem tím nemyslela
z morálního hlediska je ten barák prostě babičky ![]()
@Muzz píše:
nene, dům je jejich, vlastnictví je právní záležitost a věcné břemeno je jen věcné břemeno, nic víc.
Dům vybudovali prarodiče, mladí ho dostali. Jenomže za všechno se platí - soukromím, pohodou, vztahy s příbuznými. Mnohdy je to mnohem větší cena, než zaplatit penězi, ale na to se obvykle přijde až když je pozdě.
Taky to vidím na stařeckou demenci nebo alzheimra. Bud ehůř, jak píšou hlky. moje babička tvrdě pomlouvala mámu, že jí chce otrávit, zabít, že jí jde jen o její peníze, toulala se, odmítala se doma jíst, atd atd. Současně jak už byla fyzicky neschopná, tak ale odmítala o sebe nechat pečovat, takže zanedbaná, a ale lidem vykládaa, že jí takhle máma zanedbává úmyslně. Na zabití. Tam nebylo jiného řešení než prostě důchoďák. A´t si lidi říkají co chtějí, že se zbavili babičky. A babi se snaží tyranizovat sestry, jenže ty ví své, udělají si své a osobně si to neberou.
Je to jak s malým dítětem, jenže to malý dítě můžete vzít do náručí a vztekající se odnést. Starou babku sice taky… ale přeci je to prostě jinde.
Davno bych utikala. Jako hojna po zahrade, kde si hraji deti. Nadavani mym detem. Kdyz to nemuzes zabit, utikej…tim se ridim ja
@Muzz píše:
Půlku domu prodáte za slušnou cenu silnému majiteli. Pokud v druhé půli místo majitele bydlí babička, tak nevím, nakolik na domě lpí. Ale půlka domu jde prodat třeba nějakému podnikateteli, který díky své finanční síle a bezskrupuloznosti si poradí se zbývajícím majitelem. Ten mu rád prodá druhou půli a ještě za ni dostane slušné peníze.Ale i jinak, běžně se prodávají samostatné byty, což je nějaký malý podíl na domě s právem užívat konkrétní jeden byt.
Půlku domu za slušnou cenu neprodáte. Prodávám ideální polovinu domu ve Středočeském kraji (jsem poslední majitel, který má k tomu domu osobní vztah), přičemž druhý spolumajitel je pro mne zcela cizí člověk, který svůj podíl získal ne zcela legální cestou, jak jsem psala ve svém prvním příspěvku v této diskusi. (Nepomohlo ani trestní oznámení na PČR. A soudit se opětovně za původního spolumajitele nehodlám.) Ovšem celá věc je z právního hlediska úplně v pořádku, takže se z takového spoluvlastnictví snažím co nejrychleji vyvázat. Pokud umíte prodat polovinu domu bez věcného břemene, ve slušné lokalitě a slušném stavu lépe, nežli realitní makléř, kterého mám na celou záležitost nasmlouvaného, ráda vás najmu a v případě úspěšnosti dobře zaplatím ![]()
Svolala bych rodinou radu a v klidu si promluvila o to co dělat s bábinkou dál… Ono je totiž hezký že tam má slíbeno dožití ale pokuď s ní není řeč a chová se tak jak se chová tak může být za chvílu aj nebezpečná a Vy musíte myslet na to že máte děti takže bych v případě že se nesrovná hlasovala pro pečovatelák v takové blízkosti aby jí rodina mohla často navštěvovat ![]()
@daniela31 píše:
Budeme opravdu muset svolat rodinu a nedat na babiččiny výhružky. Jinak se z toho zblázníme. Držte palce.
Přesně tak. Spousta lidí a bohužel i doktorů povazuje za demenci až to stadium, kdy člověk zapomíná, nepoznává, ztrácí se. Ale je spousta předstupňů. V klidu to proberte, pokud se to někomu nebude líbit, tak ho zapojte do péče o babičku intenzivněji.