Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, máme problém s přítelovou babičkou, která s námi žije v domě. Ona má svůj byteček, ale máme společnou koupelnu a záchod. Chápu, že je to starý člověk a má spoustu zdravotních problémů. Chodí dělat potřebu doma do belíčku a pak to lije po zahradě, kde si hrají děti. Když jí něco řekneme, směje se a at si čuchnem. Rozdělává nám poštu a řekne, proč by se nemohla podívat. Dnes nás obvinila, že jí doma krademe věci. Naše děti jsou parchanti, posranci a pochcanci. Když jí pohrozíme, že to řekneme dcerám, přítelova matka a teta, směje se řekne, že bude chodit po vesnici, že ji týráme a bude nám dělat ostudu.Je to očistec ![]()
@daniela31 Koho je ten dům? Tady asi nepomůže nic jiného, než se odstěhovat nebo ji vystěhovat.
A tu promluvu s jejími dětmi bych uskutečnila.
Bohužel, patrně má Alzheimera a tohle k němu patří. Časem to bude ještě horší. Tohle je ještě nic.
Babička nebude tyran, spíš se jí bude týkat porucha osobnosti/změna osobnosti ve stáří. Měli byste jí zajistit adekvátní odbornou pomoc, dále doporučuji zbavit způsobilosti k právním úkonům a nechat ustanovit opatrovníka. Mám dvě osobní zkušenosti přímo v rodině. První se týká člověka, který po prodělaných CMP trpěl organickým psychosyndromem a u druhého člověka šlo o to, že nebyl včas zbaven svéprávnosti a v podstatě si prodal vlastní střechu nad hlavou, aniž by si byl vědom toho, co činí. Tohle prostě ke stáří bohužel občas patří.
Tyran asi nebude. Spíš to bude tak, jak píše @LindenSkyHope. Už jsem to viděla u vícero starších lidí - úplně se změnili a vždy k horšímu. Bohužel ![]()
Babička bude nemocná takže myslím, že místo toho, aby jste jí něco říkali jste jí už dávno měli vzít k doktoru aby jí pořádně vyšetřil
Babička se takto chová jen k nám a k našim dětem. K ostatním vnoučatům i pravnoučatům je velice laskavá.
@daniela31 píše:
Babička se takto chová jen k nám a k našim dětem. K ostatním vnoučatům i pravnoučatům je velice laskavá.
Zřejmě k tomu má nějaký důvod. Bydlíte vy u ní nebo ona u vás? V každém případě pokud je to pro vás očistec a máte na vlastní bydlení, jediné řešení je bydlet sami.
@daniela31 píše:
asi jí lezete na nervy, rušíte její klid… neříkám, že je takové chování ok, není ale je to stará paní a nic s ní nenaděláte.. řešení je odstěhovat se.. a samozřejmě promluvit s dcerami..
Ona bydlí u nás. Máme půl baráku, druhou polovinu má přítelův bratranec s rodinkou a máme velmi dobré vztahy.Ano,je to pro mě očistec, máme 5 dětiček(16,14,3+3 a 8měsíců),je to náročné, spousta starostí, ale taky spousty radosti. A člověka ty útoky babičky docela mrzí.
@daniela31 píše:
Ona bydlí u nás. Máme půl baráku, druhou polovinu má přítelův bratranec s rodinkou a máme velmi dobré vztahy.Ano,je to pro mě očistec, máme 5 dětiček(16,14,3+3 a 8měsíců),je to náročné, spousta starostí, ale taky spousty radosti. A člověka ty útoky babičky docela mrzí.
jasně že mrzí.. ale ty naschvály nějak vznikly - znovu říkám že to neschvaluju.. ale babička nemá svůj klid a brání se.. promluvila bych s dcerami a snažila se nějaké řešení i najít s pěti dětmi máš práce až až a toto je velká potíž
@daniela31 A proč bydlí s vámi? Nemůže bydlet s jednou ze svých dcer?
@daniela31 píše:
V tom případě buďte alespoň rádi, že ona zmiňovaná babička není podílový spoluvlastník domu, ve kterém žijete, protože kdo ví, co by se z toho v budoucnu mohlo vyloupnout za šlamastyku.