Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj nakrájej cibuli na jemno a zalij ji medem a po půj hodině po lžičkách dávej jen tu šťávu.Do 3 dnů by měl byt klid
) teda u nás to tak je
no právě to je ten problém, to mi nesní, je hrozná, já do ní nedostanu ani teplej čaj…pije jen šťávu…
Nepíšeš kolik malé je. Teploty v kombinaci s kašlem trvající déle než týden zavánějí zánětem, šla bych k MUdře, ať malou poslechne. Osvědčenou štávu z cibule s medem bych zkusila pokud je jí aspoň rok.
má 3,5 roku
je s ní od mala problém dát jí nějaký lék, všechno prostě zvrací ven, čípky si dát nenechá.....bojujeme při každé dávce. čajík mi od 2 let taky odmítá pít…dneska ráno jsme do ní hrníček teplého čaje dostali a do 2 minut do vyblinkala, prostě si tak nějak vyvolá dávivej reflex, začne kašlat a všechno jde ven.....
A co teda pije?
Lidi si teď chválí Kalobu, ale tu asi taky vyblinká… nevím, možná nedávat zapít celým hrnkem, jen po lžičkách?
Na krk je dobry Prieznitzův obklad (aspoň doufám, že to píšu dobře).
Jednoduše mokrý obklad a na to suchý šátek a nechat zapařit. Nenechávat dlouho a po nějaké době zopakovat.
Pokud vykašlává tak bych se na mukosolvan vykašlala a dobré je natírat krudník a zádíčka nějakou mastí s eukalyptovým éterickým olejem. Mám dobrou skušenost se Saloos karité eukalyptus, ale myslím, že bude dobré cokoliv podobné.
Priesnitz je na angínu, o tom autorka nic nepsala. Na kašel je spousta receptů, ale když nepozře léky, nevím, co radit… Možná zkusit natřít prsíčka máslem, obalit potravinářskou folií, na to šálu a dát spát a takto několikrát po sobě - pokud je to na průduškách. Ale asi to spíš bude kašel ze zadní rýmy, pak pomůže cibule, kaloba, sinupret, atd. Ale zase, jak to do ní dostat… Nebo zkusit mazat tymiánovým krémem plosky nohou a hrudníček zepředu i zezadu…
Prieznitz je bolest v krku - studenou žínku, na to igelit a ručník a nechat zapařit Nebo na stražení vysoké teploty nad 40st - jako zábal celého těla.
Na 3,5 leté dítě bych si ho dát netroufla.
Ten kašel má prostě příčinu a tu je třeba najít - navíc týden je dost dlouhá doba - šla bych k Mudře, nebo pokud k tomu máš nějaký odpor zkus po 7 zavolat na pohotovost a tam ti poradí. Možná zkus taky změnit ten Mucosolvan. Co třeba stoptusin kapky do čaje, čaj ale pak radím víc osladit, kapičky jsou nahořklé.
Ať je malé líp. ![]()
S tím zábalem těla to není tak jednoduchý, má to svý pravidla. U kašle je hlavně třeba posoudit, jakej je to typ kašle - suchej, dráždivej, štěkavej, vlhkej, hodně vlhkej… Nám Mucosolvan taky nikdy nezabral. Posledně jsem klukům dávala Mucoplant, docela zabral. Ale dávala jsem i homeopatika a natírala tymiánem.
Tak já bych jednu nebo dvě babské rady měla. Používaly to naše babičky, neboť v té době moc léků nebylo. Nevím teda jak přímo na kašel, ale na bolení v krku a vůbec problémy s krkem moje babička od své maminky dostávala zábaly a sice že načurala do nějakého kelímku, v tom hned namočila kapesník nebo nějakou plínku a omotala si tím krk, na to samozřejmě ještě čistý šátek. Zní to sice divně, ale prý to zabírá.
No a co já si pamatuju, tak mně mamka dávala na bříško a zádečka anglickou slaninu na plátky nakrájenou, zabalit jako zábal a nechat s tím dítě spát. Do rána byla anglická suchá, jako by ji někdo vypekl na pánvi.
Toto je dobré na kašel od průdušek.
Tak snad něco z toho třeba Verunce pomůže.
Přeji Verunce brzké uzdravení. ![]()
Ahoj Moniko,
nečetla jsem vše, ale mojí dceři ve 3 letech hrozně vadil kašel, že jí jakoby nenechal spát, pořád jí to nutilo kašlat.
Strašně nám pomohly pastilky Isla Moos
Tehdy jsem jí nechtěla dávat umělá sladidla a dělají je i „přírodní“, které jsou jen trochu slazené. Pak mají několik příchutí (já mám ráda černý rybíz
. Používáme je dodnes. Funguje to tak, že to sliznice v krku pokryje takovým zvláštním povlakem (jestli sis někdy dělala lipový čaj, a pak vyndavala sáček od čaje, tak zřejmě to bude podobné). Potom to tam tak nedráždí.
Já moc na kašle netrpím, ale jednou jsem taky už měla příležitost to zkusit. Potřebovala jsem pastilky 2, ale zabralo to.
Dcera tehdy skončila v nemocnici se zápalem plic. Tam jsme vysvětlili lékařům, co to je, a dovolili nám to. Bez toho by neusnula.
Pouziva se cibule s medem. Cibule se nakraji a hodi do medu. Tam pusti stavu a ta se pije.
Cibule ma spoustu vitaminu a med pry gladi ten krk aby kdyz to pijes se to dalo snest. Mimoto med jako takovy je take moc zdravy a pouziva se na ruzne nemoci.
Jen bych dal pozor z ceho je (kytky) aby na to nebyla alergicka bo tak neco.
Jrk: med s cibulovou šťávou bylo porazeno už v prvním příspěvku. Ale autorka diskuse odpověděla, že to do holky nedostane… A pokud má někdo slabší žaludek, po syrové cibuli pěkně blindí… Ale jinak je to super řešení. Taky používáme.
Prieznitz se NEdělá s IGELITEM!!! Když pan Prieznitz na tento druh zábalu přišel (mokrý obklad a přesto zabalit suchým obkladem) tak žádné igelity neexistovali…!!! Taky je blbost tvrzení - pul hodiny a dost!… Další ptákovina je dát Mucosolvan a hned potom Stoptusin… jsou to preparáty, jejichž účinky jdou proti sobě. Tj. Mucosolvan pozvolna uvolňuje a rozpouští hleny - pozvolna se člověk zbaví hlenů…což je velice dobře- dostat ten sajrajt ven!!!. Opakem jsou léky jako Stoptusin - ten dusí zánět v sobě a neumožňuje vykašlávat a vylepšit tento stav. Na kašel je dobrý např. ACC Long… rozpouští hleny a člověk se začne po třech dnech cítit lépe. Dále je vhodné svlažovat sliznice - vincentkou ve spreji nebo třeba Physiomerem. Dalším ovlivňujícím faktorem je časté větrání a teplota vzduchu v pokoji 20-21°C… sliznice mají tendenci při vyšších teplotách otékat… ucpaný nos, kašel…a vysušují se…
Jinak, co je dobré a co může dítěti i chutnat - lžička medu (bez cibule!!
)…pak se mu i lépe spí…
HODNĚ PÍT!!! - RÝMA, KAŠEL - ODVODŇUJE ORGANISMUS.
Jinak lidé si myslím, že pokud kašlíček trvá týden…a oni nejsou po medicíně okamžitě zdraví… tak okamžitě běží k lékaři (tam se nakazí ještě něčim dalším - obzvlášť když je organismus oslabený)… ale zapomínají, že musí dát taky trochu času na působení těch léků…
ahoj, naše Verunka má už asi týden děsný kašel, teploty byly až kolem 39, ale ted už má tak kolem 37,7, tak je to lepší, ale trápí nás pořád hrozný kašel. Kašle a pak pláče, jak jí to bolí, máme Mucosolvan, ale vůbec nezabírá. Nemáte nějakou radu????? Slyšela jsem něco o bramborách do šátku a na krček, prostě cokoli????
Moc díky za rady Monika