Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Na doma lepší boso, stačí ponožky a ven stačí capačky třeba bobux explorer. Pro začínající chodce lepší než bota pevná.
Mam tri deti, první nosil papuce snad porad, ma ploché nohy a ochable některé svaly, čekáme na termin RHB. Druhy je nosil taky často, ale méně, než první. Nohy má v pořádku. Třetí je nenosí vůbec a jak to dopadne, nevím, má teď 19 měsíců, takže na nějaké závěry je brzo. Ale stejně, jako první, chodí po špičkách a padají ji kotníky dovnitř, tak snad se z toho nevyvine něco podobného, jako u toho prvního. Ale na botách to evidentně nezáleží.
Já teda nedávám. Když už, tak bych dala nějaký bare a to je stejně kus hadru. Já třeba mám problém trefit botu, to máš nadměrek, šířka… Taky mi přijde lepší bez bot, koberce máme ale ne zrovna 5 cm chlupaté.
Máme plovoucky, obě děti chodí bosy. Synovi je 7 a má úplně zdravé nohy. Maximálně bych dala ponožky s protiskluzem nebo třeba atipas botky nebo kožené capáčky.
Vsude plovoucka. Syn odmala jen v ponozkach. My jsme horkokrevni. Papuce nesnasim. Ani kdyz mi je nekdo cpe na navsteve.
@Midaku píše:
Mam tri deti, první nosil papuce snad porad, ma ploché nohy a ochable některé svaly, čekáme na termin RHB. Druhy je nosil taky často, ale méně, než první. Nohy má v pořádku. Třetí je nenosí vůbec a jak to dopadne, nevím, má teď 19 měsíců, takže na nějaké závěry je brzo. Ale stejně, jako první, chodí po špičkách a padají ji kotníky dovnitř, tak snad se z toho nevyvine něco podobného, jako u toho prvního. Ale na botách to evidentně nezáleží.
Klenbu ale nevytvoří klenba v botě ale posílení svalu a to posílí jinak než že to bude držet vložka… Za mě raději když už tak barefoot papučky.
A raději než k ortopedovi šla bych k fizioterapeutovi, dá cviky k posílení, ortoped dá vložky…
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu se Vás zeptat. Mám skoro 15ti měsíční dcerku, která už nějaký měsíc chodí, ze začátku měla domácí botičky.. Teď cca dva měsíce? - tři.. Přesně nevím, chodí bez botiček. Přijde mi, že se jí lépe chodí bez těch bačkůrek když se chce sednout, kleknout tak ji nic nepřekáží a má hlavně nozku volnou, ale teď si říkám, jestli ji občas tu bačkůrku nemám dát? Já bych jí nechala pořád běhat bez botiček, ptz se jí dost nožičky potily. Všude čtu, jak mají mít bačkůrky a někde zase cru opat, počítám, že tady mi taky napíšete hromadu názoru 😆. Za týden jdeme k dětské, tak se jí na to zeptám, ale jak jsem psala, každý bude mít na to svůj názor.. 😏
Ptala jsem se na to nezávisle na sobě dětského ortopeda a fyzioterapeuta a oba se shodli, že bačkůrky s opatkem nutné nejsou, pokud dítě nemá nějakou vadu. Nejlépe prý na boso nebo teplé ponožky.
Příspěvek upraven 19.03.21 v 13:18
Nase nenosi backory, ale mame teda koberce..backory sebou vozime na navstevy pro jistotu, davam ale jen kvuli chladu..boty i backory mame castecne barefoot na doporuceni fyzio, maji mekkou, ohebnou podrazku, ale pevnou patu, treba froddo nebo d d step
@Veru1987 tys asi četla nějaký jiný příspěvek, než můj. Pisu někde o botách s klenbou? Píšu něco o vytváření klenby? Píšu, jaké papuce děti nosily? Ne, ne a ne. Tak moc nechápu, na co reaguješ.
Mockřst Vám děkuji za Vaše rady a tipy 😇. Máme také vinyl a má protiskluzove ponozky a přijde mi, že se jí chodí dobře a nějak se jí nožky neuhbaji, přijde mi, že chodí hezky, bez nějakých poruch.. Tak je to vyřešené, zatím bez backor 😁
Za mě: Koberec, plovoučka, dlažba, všude bosky nebo v ponožkách. Pokud je divočejší období ve stylu „honím od rána do večera neviditelné jednorožce a lítám z pokoje do pokoje tak, že je za mnou žíznivá čára“, tak ponožky s protiskluzem
Venku od podzimu do jara barefoot, přes léto bosky nebo nějaké capáky, aby nepálilo/neřezaly kamínky.
Pro správný vývoj nožky bez. Ani jedno z mých dětí je nenosilo a nenosí. I když jsem se snažila jim je dávat, ale to spíš kvůli chladu. I u nás v jeslích jsou pro protiskluzové ponožky, pokud dítě bačkůrky odmítá.
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu se Vás zeptat. Mám skoro 15ti měsíční dcerku, která už nějaký měsíc chodí, ze začátku měla domácí botičky.. Teď cca dva měsíce? - tři.. Přesně nevím, chodí bez botiček. Přijde mi, že se jí lépe chodí bez těch bačkůrek když se chce sednout, kleknout tak ji nic nepřekáží a má hlavně nozku volnou, ale teď si říkám, jestli ji občas tu bačkůrku nemám dát? Já bych jí nechala pořád běhat bez botiček, ptz se jí dost nožičky potily. Všude čtu, jak mají mít bačkůrky a někde zase cru opat, počítám, že tady mi taky napíšete hromadu názoru 😆. Za týden jdeme k dětské, tak se jí na to zeptám, ale jak jsem psala, každý bude mít na to svůj názor.. 😏
Dítě mi chodilo na 10 měsících a bačkůrky mělo až ve 3,5 letech ve školce. Svlékalo se mi z ponožek. Takže bačkory by měl dole hned po tom…