Bakšiš (spropitné) na Djerbě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2398
27.6.24 08:32

Bakšiš (spropitné) na Djerbě

Holky,
jak už název napovídá, kolik dinárů nebo EUR se obvykle nechává coby spropitné na dovolené na Djerbě.
Máme 5* hotel, all inclusive, ale v cestovce říkala paní, že je fajn občas něco nechat na pokoji, na recepci (např. při výměně ručníků atd).
Vůbec nemám přehled, jakou hodnotu pro ně je Dinár, EUR, na druhou stranu dovolená nás stála nemalé peníze, tak nevím, za co vše to „všimné“ je zvykem dávat.
Děkuji všem za rady a klidně i postřehy k dovolené na Djerbě :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8633
27.6.24 08:48

Ideálně v jejich měně, protože mince Eura jim nikdo nevymění a většinou pak prosí turisty o výměnu. Výše je na vás, oni jsou vděční za každý dinár, o pokoj se většinou stará jedna a tatáž osoba. Uklízečky si s radostí vezmou i například nějaké naše „evropské“ cukrovinky, pro děti, u nich je to velmi drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8633
27.6.24 08:54

A ještě tedy - když se dá třeba i jen 5 dinárů číšníkovi, barmanovi, po celou dobu pobytu se stará nad rámec jeho povinností. Nosí pití až k bazénu/na pláž, chystá stůl v jídelně atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8633
27.6.24 08:59

Bohužel mám tedy i negativní zkušenost, kdy například na recepci si o něco vyloženě říkali a opakovaně a bylo to velmi nepříjemné. Ráda jsem dala např. těm barmanům, kteří tam celý den v tom horku kolem lidí kmitají šílený počet hodin, i té uklízečce, ale abych stála při check-inu na recepci a chtěli po mě peníze de facto za nic a když jsem nic nedala, tak mě přehlíželi a odbavovali další… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
27.6.24 09:16

@danik obvykle bakšiš čeká autobusák, co vám vyndá kufry. Dobrým zvykem je dávat za úklid, ale to asi všude. V hotelu pak uvidíš, jak kdo ti bude sympatický, někteří jsou taky pěkně nepříjemní. A pozor na takové ty přátelské typy, co se dávají do řeči a nabízejí zařídit taxi a výhodné nákupy.

• Citovat
  • Upravit
10243
27.6.24 09:26

Naprosto skvěle popsané od @Amalthea Není co doplnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15066
27.6.24 09:29

Četla jsem Babiš :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
27.6.24 09:52
@Amalthea píše: Více

Po mě chtěl autobusak už na letišti. Vzal kufr a natahoval ruku. :roll: To bylo fakt trapny..
Další co nám šel ukázat pokoj, když jsme ho hledali. Pak nám nadával něco v jejich jazyce, kdyz jsme mu nedali prachy. Pritom jsme je holt neměli ještě vyměněny, a eura -bankovky mu fakt dávat nebudeme. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
27.6.24 09:57

Nedávali jsme nikdy nic. Max kdybys chtěla od číšníka přinést drink přímo ke slunečníku, tak dinar za drink. Na konci pobytu můžeš nechat drobné na pokoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
27.6.24 10:31

Holky, moc všem děkuju za postřehy. Tak vidím, že to bude „zajímavé“, kdy dát, kdy nedat. A třeba tomu číšníkovi a uklízečce jste dávali něco každý den nebo jen na začátku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8633
27.6.24 13:30
@danik píše: Více

já vždy dávám druhý den a pak třeba za tři dny zas, nějaké dináry a nějakou tu sladkost

ano, na řidiče autobusu jsem zapomněla, taky jeden natahoval ruku už na letišti, měl v ní desetieurovku, abych pochopila :lol: tak jsem si kufry dala do busu sama jako vžy všude jinde :)

Nicméně, je třeba podotknout, že v jejich kultuře je tohle normální, nesmíme se na to dívat striktně našima očima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí