Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
máte někdo zkušenost s „mhd“ autobusy na Zakynthosu? Příští týden bychom během dovolené se chtěli vydat na výlet z Kalamaki (zastávka busu je na mapě blízko hotelu) do hlavního města resp. ne přímo na centrální nádraží KTEL, ale o něco výše na mapě je to vidět jako obrázek autobusu vedle Bochali. Jezdí ty busy pouze z cebtrálního nádraží do okrajů nebo to má postupně zastávky, jak řidiči vysvětlit (naší velmi mizernou aj
kam chci jet) tedy pokud tam vůbec jede? Jaká je cca cena jízdenky, jakou si koupit dospělí vs děti 10 a 13let (rozlišují to vůbec?), je potřeba mít přesnou částku? Zkoušela jsem otevřít webovky té autobusové společnosti Ktel ( ktel-zakynthos.gr ), abych se podívala na jízdní řády, ale pc mi je prostě neotevře, jde se podívat ještě někde jinde na rozpisy, máte zkušenost s místními busy?
Díky za rady ![]()
@HankaHK píše: Více
Matně si vybavuji, že tam byl jakýsi jízdní řád, která ale ve skutečnosti fungoval zcela jinak, než jak bylo na papíře. Dtto platilo i pro zastávky. Po jednom autobusovém dobrodružství jsem si raději půjčil skútr ![]()
@HankaHK zeptejte de přímo na místě delegátky. My byli loni o kousek vedle, autobusy prý jezdí, jak se jim zlíbí a doporučili lidem raději auto. My už ho měli zamluvené dopředu
Nás před mhd přímo na Zakynthosu varoval delegát..že kolikrát v těch vysokých teplotách tam ti turisté stojí a stojí…zkrátka že tam to nefunguje jako u nás a ten řád je VELICE orientační. Doporučoval zapůjčit auto nebo ten skutr.. Mhd vyloženě nedoporučoval, zvlášt s malými dětmi.. Ale vlastní zkušenost nemám, my si vždy půjčujeme auto.
O tom, že papírové jízdní řády nefungují jsem četla, proto jsem chtěla zkusit ty webovky, kde by to mělo být přesnější, ale neotvírají se, že to bude jezdit plus mínus s tím počítám, myslím že kolem 30 min. nemám problém počkat.
No náctileté puberťáky nepovažuji za malé děti, takže toho se nebojím.
Delegátky na místě se určitě zeptám, snad bude mít zkušenost.
A auto jste si půjčili od cestovky nebo od někoho místního, jaká je cca cena na den?
Auto někdy přes delegáta, jinkdy v místní pujčovně, rozdíl v ceně nebyl nijak velký.. Bohužel, ceny si nevybavím
My vždy bereme auto na více dní, zpravidla vydržíme na pláži u hotelu den, max dva a zbytek dní procestujeme po ostrově. Jinak tedy za mě opravdu doporučuji, je to úplně jiné Řecko než u hotelu..na Zakythosu např maják Keri, naprostá nádhera.
Prosím Tě, jezdí pořád. Stojí 2. eura. Řekneš Zante Central, dál nejede. Vysadí tě na konečné. A jezdí dle řádu,+5_7 minut. Teď jsem se vrátila, jezdila jsem tím denně. Auto bych si domluvila sama, já se dostala na cenu 80€ s plnou pojistkou na 3 dny. Případně z Kalamaki taxík do Zante..aktuální jízdní řád ti dají v hotelu. My jezdili busem v 9:10, jezdil v reálu 9:15…
@jkra díky za reálnou zkušenost. Takže bus z Kalamaki nás doveze jen na to Centrální nádraží? A když bychom chtěli nahoru na ty náměstí, amfiteátr, Bochali vyhlídku atd, tak musíme celé hlavní město projít pěšky?
Ano. My z toho nádraží chodili do města, 5 minut na hlavní třídu, u nábřeží. priprav se, že bude vedro. My byli první týden v červnu a v Kalamaki bylo na slunci 40 stupňů. Pláž v Kalamaki celkem smrdela řasami, tam bych se nekoupala.da se jít po pláži k Laganasu.
Já dělala delegátku v Řecku a musím říct, že čas tam moc neznamená. Takže časy na zastávkách ber jako orientační a těch 10-15 minut je samozřejmost. Když se totiž řidiči zdá, že jede víc prázdný než plný, tak si dá ještě jedno frappé, vykouří cigaretku a jede až pak. Ale jinak je tam velmi v oblibě skútr. Pak pozor, nutné mít na hlavě přilbu, jsou vysoké pálky za pokutu, pokud ji nemáš a dostaneš automaticky ke skútru. Rovněž v autách jsou hákliví na připoutání se všech.
@Snehuli tak řidič si naštěstí kávu ani cigaretku nedal a přijel téměř na minutu přesně a z Kalamaki na Centrální nádraží jsme bezpečně dojeli za ty 2 eura na osobu. Zpět jsme jeli opět z Centrálního nádraží a tady už měl cca 10 min zpoždění, ale paní co prodávala lístky, když nepřijel na čas stejně jako ostatní busy do jiných částí Zakynthosu, po dotazu co se děje, upozornila, že má zpoždění.
Jen jsem nepochopila trasu, protože oni nejedou tam zase zpět, ale asi nějaký typ okružní jízdy a zastavuje na stejným zastávkách silnice tam i zpět.
Město bylo fajn a nebyl problém ho projít pěšky.