Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik je synovi? Do Egypta bych dítě nebrala. Za 30 000 bylo Řecko začátkem června, škoda že jste nejeli, byl by to rozumný kompromis.
@ivula86 píše: Více
Je mu 5. Vím, že začátkem měsíce to šlo, ale my musíme kvůli školce mít dovolenou v létě, škoda, letět někam, když běží školka.
@Anonymní píše: Více
Jak to čtu, tak víte moc dobře, co dělat. Bouchněte do stolu a do žádnýho Egypta se nehrňte i za cenu hádky. Jestli tohle váš manžel nepochopí, tak to je zvláštní (nechci mu křivdit, neznám ho). Prďte na moře, pokud manžel nechce autem a za ty peníze si užijte výletování tady po ČR.. Co syn má rád a co si užijete bez stresu a společně
Já se přiznám mám taky takové nápady, pak to ale promyslím a manžel mě vzdycky vrátí zpátky do reality i to je někdy potřeba ![]()
A proč v létě, dcerka taky byla u moře v červnu, pak bude mít 4týdny zavřenou školku, budem jezdit po čechách s karavanem na dva tábory, půjde k babičce, se kterými byla u moře a s námi bude cestovat k moři prvních 14dni v září…v Egyptě už byla dvakrát, jednou s námi a jednou loni taky s prarodiči, nic ji nebylo a mně z Egypta taky nikdy nic nebylo, ani v létě
Vždyť je pořád (statisticky) rok od roku tepleji. Takže za pár let se na dovolenou v létě bude jezdit k Baltu, protože na jihu budou všichni chc. ípat vedrem
žádné Chorvatsko nebo Řecko… To bude realita. Jenže tvůj manžel chce letos do Egypta. Za mě je to šílenec a doslova bych mu to zakázala i za cenu, že se z toho zblázní. Protože jak to popisuješ, neuzijete si to (nebo aspoň ty ne) a chudák dítě, to se bude trápit taky, když by mu tady po ČR nebo na Slovensku nebo i v tom Polsku bylo líp - akční výlety v přírodě atd. Uvažovala bych o komrpomisu - jet na dovolenou k moři mimo červenec, srpen, když manžel bez moře nepřežije. Vím, že operujes školkou, ale těch pár dnů se oželet dá, ne? Budete to mít levnější a manžel pustí chlup i na jinou destinací než Egypt. Ten Egypt bych mu ale letos vážně rozmluvila.
My máme školku otevřenou v létě jen 2 týdny a jsme rádi i za to, i když i to je málo. Tolik dovolené nemáme, hlídací prarodiče rovněž nemáme, spíš nehlídací. Nikam by s ním nechodili. A ten Egypt, to je loterie. Manžel faraona vždy dostal. A syn jak chytne zvracení nebo průjem, tak hrozně rychle dehydratuje a jde na kapačky. Zatím to tak vždy vyšlo. Může se stát, že se nestane vůbec nic, ale taky se může stát hodně, ten Egypt je tím populární. Já proti Egyptu nic nemám, ale třeba se dívat i na osazenství kolem a ne jen na sebe.
@Giovanna1 píše: Více
No možná to tak budeme řešit, ale to je aktuální až další rok, už nemáme tolik dovolené. Ano, dítě je ADHD, má rádo akční výlety v přírodě, miluje les, vodu sice taky, ale tak tu máme i na zahradě, a pokud chce tobogány a velké skluzavky, tak máme velmi dobře vybaveno letní koupaliště, s tátou tam mají Multisporty, můžou tam chodit každý den. Já půjdu taky někdy. Co v tom resortu s ním budu dělat, to opravdu netuším. Ale manžel trvá na moři, no zkusím ještě to Polsko. Dívala jsem se, na poznávání je tam toho víc než dost k vidění, krajina dost zajímavá, nikterak riziková, je tam sice chladněji, ale určitě žádná drama. Už mu to rozmlouvám každý den, pořád kouká nabídky, já mám rohy na hlavě z toho, já tam dítě nepustím. Jsem ráda, že je na tom tak, jak je.
Docela se divím, že jste neměli v Egyptě klimatizaci, to je snad už standart ne? Do Egypta bych jela jen do 4* a více, pak je menší pravděpodobnost že chytnete nějaké zažívací problémy.
A co třeba Djerba? Ta není tak daleko…
Máte to složité…člověk si musí trochu odfrnout, určitě bych to úpně nezatracovala.Taky si odpočinete když nebudete muset vařit, uklízet…
@werakla píše: Více
Klima byla v každém hotelu. Bez ní by to nešlo. A taky ty přechody z horka do klimatizovaného pokoje, pak pití studené vody, to jsou střevní potíže ani nemrknu. Vždy byl hotel 4 nebo 5 hvězd a stejně nás to neminulo. Ještě se podívám i na tu Djerbu přinejhorším. A taky si říkám, že manžel je horší než to dítě. Já bych třeba osobně moře nemusela do konce života. Ale je pravda, že mi v životě taky pomohlo. Tříměsíční pracovní pobyt na Korfu mi téměř vyléčil astma.
Přemýšlím, kdo je větší autista, jestli dítě, otec, nebo matka.
A tobě na tom vadí jen ten Faraon?
v tom případě Bulharsko nebo Džerba a máš po problému ![]()
@Annonymní_007 píše: Více
To asi nejvíc, protože syn trpí dehydratací velmi rychle. Se změnou prostředí problém nemá, jen teda nevím, jak zareaguje tam, taky nevím jak snese cestu letadlem, těžko říct. Jinak cestuje v pohodě, kromě letadla už cestoval všemi dopravními prostředky a není problém. Taky se bojím toho horka, přechod do klimy a studená voda, i když manžel tam plánuje převářet vodu, aby se to minimalizovalo, ale to ne vždy pomůže. Do Bulharska se moc nehrne, já se dívala na tu Djerbu, ted tam byl kolega a říkal, že pohoda, ale on se šel válet. Já válecí typ nejsem, já na dovolené v Chorvatsku přešla celé pohoří Biokovo
na té pláži jsem v pahorkách, báglem na zádech a turistickými holemi vypadala jako exot, každý na mě hleděl, jak na zjevení.
Navazuji na diskuzi, kterou jsem založila i loni, jak chtěl manžel brát syna autistu do Egypta k moři. Nakonec jel jen na Slovensko a skončil na kapačkách v nemocnici, ale ani to manžela nezastavilo. A teď už asi 2 týdny otravuje, že se pojede k moři a do Egypta. Původně byl v plánu Balt a celkově procourat Polsko. Pak otočil, že na Baltu je zima, počasí je tam risk, takže Balt ne. Řecko je moc drahé na to, že je to jen Evropa. Španělsko taky drahota. A proč by platil 50 000 za řecko, když to může být kolem 30 000 za Egypt? A chce tam jít v půlce července. Já tam v půlce července byla, počasí jsem očekávala horší, co se týkalo tepla, ale bez klimy se na pokoji vydržet nedalo, na pláži to byla pohoda a přes veškerá opatření - dobrý a čistý hotel, žádné ovoce omyté tu jejich vodou, i zuby jsem si myla balenou vodou, probiotika, i tak jsem chytla faraona, jako vždy. Manžel ho zatím měl vždy, byl v Egyptě asi 14? A víme, že je to přenosné, malý to může chytit taky. A zatím vždy, když měl zvracení a průjmy, skončil na kapačkách. zatím se nám to vždy potvrdilo, tak proč jít tomu naproti? navíc je bledý, má blond vlasy, bojím se, že se spálí, je autík a tryskomyš, co on v tom resortu bude dělat, to já nevím, asi se bude nudit a trápit sebe a lidi kolem. Koupání má sice rád, ale 16 hodin v moři nebude, to vím. Písek ho baví, jak kdy. Někdy ho jen víří kolem. Má rád procházky a tam to na výlety jen tak není. Sama bych do města jen tak s dítětem nešla. Stačilo mi, co jsem zažila v Sharmu. Manžel tam sám jet nechce, s kamarádem nemá s kým, buďto všichni jako rodina, nebo jen on sám a dítě, tak dítě mu nedám samému ani náhodou, já bych doma zešílela, jak to zvládá. Taky na tom letišti, už to bude logistika na dlouhé lokty. Jak manžela přesvědčit, nebo opravdu je ten Balt tak hrozně ledový? Ten se mi pozdává nejvíc, jak vzdálenost, tak i dorozumění se. Manžel prostě k moři jet musí, dítě musí za každou cenu taky. Do Chorvatska autem jít nechce, už není nejmladší a říká, že by to asi nedal. A prý Egypt má all inclusive za pár korun, nádherný hotel, koraly, potápění, výlety do pouště, písčítá pláž, co bych chtěla.