Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,tak dneska nám paní doktorka řekla,že dcerka má v moči opět tuto bakterii.Měla ji i loni v únoru,kdy jsme skončili v nemocnici,protože prý existuje pouze injekční léčba na tuto bakterii.Jde o to,že dcerce nic není,pouze jsme nesli kontrolní moč(před rokem a půl zánět ledvin).Zítra se rozhodne,jestli zase pojedeme na píchání injekcí do svalu.Je jich dohromady 16,tak si umíte představit,jak nožičky pak vypadají.Máte taky někdo zkušenost s touto bakterií?
Hezjý den, psala jsem o této bakterii diplomovou práci. Bohužel nepotěším, jedná se o docela nepříjemnou bakterii, v tom ohledu, že se jí těžkou člověk zbavuje. Většinou je typická pro lidi, kterř pobývají v nemocnici dlouhodobě, především na urologii. V moči se vystuje především u imukompromitovaných osob. Takže pokud máte opakovaný nález v moči, zvážila bych, jestli není někde nějaký imunologický problém. Taky by mne zajímalo, kde jste ji mohli chytit, protože pseudomonáda je opravdu záležitost především nemocničního prostředí. Omlouvám se za nepříjemnou zprávu, ale u dětí je záchyt ps. celkem nebvyklý. Lucie
Ahojky,dcerka měla v půl roce zánět ledvin.Pak nám po dvou měsících dělali mikční a zjistli,že se při čůrání vrací moč k pravé ledvině.Pak jsme měli v 8.měsících nález této bakterie,takže malé píchali 16krát antibiotika do svalu.9 dní izolace v nemocnici na pokoji 4 krát 4 metry byla šílená.V září dcerce operovali synechii,ale i přesto opět dírka srostla.I když jsem mazala po každém pžebalení.Nejvíce mě štve,že doktoři nic nedělají.Paní doktorka za mě udělala pr…,že je to ze špatné hygieny.Už nevím jak dál.Malé budou v červnu dva roky a neustále je na antibiotikách,protože má stále nějaký nález v moči.
No nevim, jestli by to nechtělo konzultaci s jiným lékařem, nejlépe by bylo udělat kultivaci moči znovu a probrat to v nemocnici s nefrologem, urologen - dětským. vynechat obvoďačku, protože to už je mimo její rámec běžné praxe, a nemusí být plně kompetentní, protože říct že je to špatnou hygienou - bych jí lištila. spíš si myslím, ale to je jen moje myšlenka, že malá se nakazila při některém z urologických vyšetření - bohužel. Pseudomonáda je typická pro nemocniční prostědí… pak bych zvážila, po dalším přeléčení atb, kterému se patrně nevyhnete, ale to by právě měl rozhodnout urolog, že by se udělaly imunologické odběry. tak přeji ať se brzo uzdravíte… Lucie
Jenže dcerka právě teď na žádném vyšetření nebyla.Naposledy v září na operaci a od té doby byla dobrá.Teď před týdnem se jí tam ta bakterie objevila.To před každým koupáním čistím vanu apd.Zž nevím,co víc dělat.Nechodíme do bazénů nic,kde by něco chytla.Jse, už bezradná.U nás nikdo nic nedělá.Právě skrz tu špínu doma mi to pověděla naše nefroložka.
no koukala jsem ještě na net, a myslím si, že pokud je dcera bez příznaků infektu, tak bych si asi vyžádala konzultaci infektologa, popřípadě mikrobiologa, zda-li je vůbec nutná léčba, možná se jedná pouze o nosištství a to se může časem změnit. Rozhodně bych započala podával probiotika a zvážila bych návštěvu imunologa. No a změnila bych i nefrolofa, protože argumentace, že je to o hygieně je zcestná. pseudomonáda patří mezi velice odolné bakterie, a běžné dezinfekce ji nezničí… v nemocnicích je pseudomonádou prolezlej každej pacient pomalu a já jsem si z dob studii ji domů taky donesla
Tak po dnešním telefonátu s naší doktorkou je v moči mnohem menší nález leukocytů a bakterií.V pátek nebo v pondělí bude výsledek z URI testu,kde se ukáže opět nález bakterií.Jinak se bude volat nefroložce.Probiotika jsem již nasadila minulý týden.V pátek jdu k doktorce,tak si s ní chci promluvit o imunologii.Když mi naše nefroložka řekla,že jaké to máme doma,že je to bakterie ze špíny,tak jsem myslela ,že mě vezou.Stále čistím vanu,čistý ručník,žedné bazény a ona mě řekne tohle.
Já bych ještě zkusila (pro jistotu) pořídit v lékárně, nebo přes nějaké známé z nemocnice opravdu kvalitní dezinfekční prostědek. protože ono stačí, že se třeba malá vyčůrá do vany a ty malý svině se udrží v malých poréch nebo trhlinkách odpadu a vany, a zbavit se jich je prostě problém. ale to není problém hygieny, to je problém toho že pseudomonáda je natolik odolná bakterie, že je problém se jí zbavat. nevím jestli 70% alkohol by pomohl, ale určitě jsou dezinfkenčí prostědky, těma to trochu vysanovat. ale já si nedokážu představit že by to bylo špatnou hygienou.
Můžu se tě ještě zeptat,když jsi tu bakterii měla taky,jaká byla léčba.Nám řekla doktorka,ž e na to zabírají pouze dvoje píchaná antibiotika do svalu.Lze taková antibiotika píchat,aniž by bylo dítko v nemocnici?
já jsem ji neléčila, byla to pouze kolonizace z prostředí, přišlo se na to náhodou, měla jsem ji v moči, a ani netuším jak jsem zrovna tam mohla dostat - to už ale nevypátrám. brala jsem probiotika a tím, že nemám imunologkcý problém, tak po měsící jsem ji už neměla, navíc jsem ji měla ratitně, ne žádný masivní nález. spíš se hovořilo o kontaminaci než o infekci. a bohužel léčba je tuším opravdu jen injekční, protože ty svině jsou odolný vůči běžným atb.
zdravím…malá má neustále tuto bakterii v moči…jinak žádné příznaky prostě nic…jednou jsem ji léčily tree tea oilem a vše bylo v pořádku..na 3 týdny a má to zpátky
…přemýšlím kde by mohla k té bakterii přijít…nekoupeme,do bazénu nechodí…přemýšlím jestli ve školce
…loni byla v jiné a vše bylo OK…nebo od kocoura
…prosím o vaše rady a názory ![]()
Sylvo, náš malej má od listopadu Enterobacter species. I v lednu, i v únoru. Teploty nemá, přibírá. Pediatr teď najednou začal toto řešit, takže jsme museli okamžitě na nefrologii. Nefroložka je naštěstí normální. Vzala ještě stěr z předkožky a když tam bude stejná bakterie, tak to nechá bejt a ozveme se, kdyby něco bylo (teploty atd.) a pokud tam nebude, tak mu nasadí ATB dle citivosti. Aby to tam teda nebylo, protože pediatr chce odebírat moč, dokud nebude čistá. Tak to abych tam za mrňouse radši snad načurala já
.
danyk -tuto bakterii zničí ATB aplikovná nitrožilně
…jak je možné,že to zvládnul olejíček?…
Mám dojem,že taky skončíme na nefrologii..jsme po UZ ledvin a má je OK…pak ještě nás cpe na dětskou gyndu
…zážitek na celý život
..pro obě
Jinak Pseudošky jsou ve stojatejch vodách. Doma třeba akvárko, nevylitý kýbl s hadrou, houba na tabuli. Tím TTo jsi holčičku nějak otírala? Nebo se může po kapkách jíst? Kdybys to dávala zevně, vypadalo by to, že spíš mrška sídlí někde venku a tu moč jenom kontaminuje. Já prcka před odběrem dezinfikuju Skinsept Mucosa nebo Octeniseptem jako ve špitále. Když mi pediatr řekl borovou vodu, málem to se mno švihlo.
nakapala jsem kapky do hrnce s teplejší vodou a v té seděla 5 minut a 5 dnů za sebou…moč byla v úplném pořádku
…
Na gyndě mě dala dr olejíček BORAX glycerin 20% když jsem ji potřela vnitřek tak malá křičela bolestí jak to štípe
…úplně vřeštěla…dr říkala,že si toho nemám všímat
..jak si toho nemám všímat když moje dítě křičí bolestí a prosí mě ať ji ho nedávám ![]()