Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
řeším problém - dcera přinesla ze školy pátou dětskou nemoc, osypala se během pátku. Teploty neměla a nemá, je čilá, spokojená a nic ji nebolí. Jen má červené tváře a mírnou vyrážku na rukách.
Na webu jsem vyčetla, že od výsevu vyrážky na končetinách není dítě infekční. Vím, že pátá dětská koluje po škole už dva měsíce, proto si jsem jistá, že je to právě ono.
No a teď problém - mám ji poslat do školy nebo ji mám nechat doma? Sama být doma nemůže, má jen sedm let, takže bych s ní musela být doma já nebo manžel, ale na druhou stranu je pro nás pro oba nedobrá doma na nemoci, máme oba v práci frmol - tedy kdyby byly děti opravdu nemocné, neváhala bych, ale malé víceméně nic není - kdybych o nemoci nevěděla, myslela bych, že má vlastně jen kopřivku z jídla nebo že má ošlehané tvářičky z venku.
Co myslíte?
Učitelce jsem se nedovolala a k doktorce se snad dovolám ráno, ale to už musím vědět co udělat.
Díky za radu
SAJ
Ty, já mám pocit, že malej teda nejdřív dostal teploty, pak slezly (ale úplně v normálu to nebylo), pak se osypal .. pak slezla i vyrážka … a pak to vypadalo jako angína, ale bez horeček, jen s teplůtkama … tak spíš že teď asi vypadá malá dobře, ale že se možná ještě něco přižene … uvidíte ráno a holt buď ready upustit klávesnici a šupajdit domů … ![]()
A ses si jista,ze to je 5.nemoc??
U nas to teda bylo tak,ze mel malej nejdrive dva dny vysoke teploty a ty pak zmizely a on se osypal na brisku a koncetinach.Vyrazka do dvou dnu zmizela
No nevim,radsi zavolej doktorce ![]()
Jéééé,se omlouvam,u nas to byla vlastne 6.nemoc ![]()
Ale pokud dcera nepujde jeden den do skoly,nez zavolas doktorce,nic se urcite nestane ne ![]()
no tak nevím -potenciálně má malá infekční nemoc a ty ji chceš vodit do kolektivu ??? Hmm to je dost bezohledný k ostatním nemyslýš ?
Ak mozem poradit-nepodcenovat to. Sestrina dcerka(9r) priniesla nedavno piatu nemoc zo skoly-tiez bola bez teploty,dokonca aj trosku vonku-a zrazu obrovska unava a bolesti klbov,hrdla,kasel+svrbiva vyrazka po celom tele.
A dostala to aj moja dcerka(5,5r) a ta mala 40'C teploty dva dni,potom zopar vyrazok ale velka unava a bolesti hlavy…
Je to virusove a velmi to oslabuje organizmus,ja by som dieta nechala doma a vela oddychovat…
Nase su uz treti tyzden doma-stale su unavene a nevladzu.....
Drzim palce!
no nam dr. rikal, ze pokud je vyrazka videt, tak je dite infekcni
. do skoly bych ji neposilala 100% .
pavlak5 píše:
no tak nevím -potenciálně má malá infekční nemoc a ty ji chceš vodit do kolektivu ??? Hmm to je dost bezohledný k ostatním nemyslýš ?
Popravdě nevím - a podle toho, co jsem našla, je dítě infekční dokud se neosype na končetinách. Takže moje malá už infekční není. Infekční byla minulý týden před osypáním.
Podle všecho jsme skoro poslední, kdo nemoc nechytil, po jejím odeznění následuje doživotní imunita.
Problém je samozřejmě práce - každá moje absence v zaměstnání je dost nepříjemná komplikace.
Mimochodem, trocha empatie by nezaškodilo, prosím zkus to.
TornadoLou píše:
Ak mozem poradit-nepodcenovat to. Sestrina dcerka(9r) priniesla nedavno piatu nemoc zo skoly-tiez bola bez teploty,dokonca aj trosku vonku-a zrazu obrovska unava a bolesti klbov,hrdla,kasel+svrbiva vyrazka po celom tele.A dostala to aj moja dcerka(5,5r) a ta mala 40'C teploty dva dni,potom zopar vyrazok ale velka unava a bolesti hlavy…
Je to virusove a velmi to oslabuje organizmus,ja by som dieta nechala doma a vela oddychovat…
Nase su uz treti tyzden doma-stale su unavene a nevladzu.....
Drzim palce!
Díky za reakci, tohle je pro mě cenná zkušenost, sama nevím jak se rozhodnout, zrovna tento týden máme i já i manžel pracovně hodně nabitý, prostě je to problém, cítím výčitky, že bych měla být doma s dítětem, kterému vlastně nic není. S tím, že padnou i mladší děti počítám, bohužel. Nicméně je teď už nejstarší nenakazí, protože už není infekční - buď už nakažené jsou nebo je nakazí ve školce jiné děti…
Aby bylo jasno, zdraví svých dětí nepodceňuji, ale současně pracuji… Jsem máma několika malých dětí a chápu, že pro zaměstnavatele jsem problém, nicméně svoji profesi mám ráda a jsem ráda, že jsem mohla po rodičovských a mateřských dovolených nastoupit na své místo - a ano, první rok nejmladšího dítěte ve školce je víc než šílený. Zvlášť když se s nemocemi připojují i straší děti a bohužel i já.
Při páté nemoci dítě není infekční teprve tehdy, až vymizí vyrážka!
Viz např. tady .
Nebo toto:
Pátá dětská nemoc je infekční virové onemocnění, které postihuje většinou děti v mladším školním věku, ale může se objevit samozřejmě i dříve nebo naopak pozdději.
Je poměrně silně nakažlivá, ale není nebezpečná a většinou má velmi hladký průběh.
Začíná většinou jako např.chřipka,tj. teplotami nebo i horečkami,které však rychle klesnou. Může se vyskytnout kašel, rýma, podrážděnost, ospalost atd.
Posléze se objeví vyrážka - větší zarudlé až fialové fleky po těle. Že se jedná o pátou dětskou nemoc, poznáte především podle nápadné skvrny MOTÝLOVITÉHO tvaru na obličeji.
Léčí se v domácí péči a pokud se nějak nezkomplikuje, trvá cca týden.Nemocný je nakažlivý, dokud nezmizí vyrážka.
Takže za mne ne, neposlala bych dítě do školy ani omylem. Musím souhlasit s Pavlou - není to úplně ohleduplné k ostatním… ![]()
SAJ-chapem ze zrovna sa to " nehodi ",a clovek musi aj pracovat a nechce zaroven zanedbat dieta… Mas to narocne…
Napadlo mi,ci nie je nablizku spolahliva studentka pripadne agentura co by sprostredkovala na par hodin strazenie?
Ja momentalne trpnem hrozou ci sa ta piata nemoc neprejavi na babatku ktore cakam- druhy trimester je vraj najrizikovejsi a hrozi tzv.hydrops plodu alebo potrat…
Podla lekara mam sancu 50/50 ze bude vsetko OK.
Budem na vas mysliet,napis ako ste to nakoniec zvladli,dobre? ![]()
BohunkaP píše:
Při páté nemoci dítě není infekční teprve tehdy, až vymizí vyrážka!Viz např. tady .
Takže za mne ne, neposlala bych dítě do školy ani omylem. Musím souhlasit s Pavlou - není to úplně ohleduplné k ostatním…
Já našla informace např. zde nebo na externím odborném odkazu zde , cituji:
Původcem infekce je parvovirus B19. Přenos se uskutečňuje kapénkovou nákazou, méně často orofekální cestou a také transplacentárně. Výskyt bývá sezónní v jarních a podzimních měsících. Nakažlivost je největší před vznikem vyrážky. Onemocnění zanechává dlouhodobou imunitu. Inkubační doba je 4 až 14 dní.
Každopádně budu ráno volat lékařce.
BohunkaP píše:
Při páté nemoci dítě není infekční teprve tehdy, až vymizí vyrážka!
K vymizení vyrážky jsem našla toto:
Po inkubační době (6–14 dní) se na ob-
ličeji, zpravidla na tvářích, začíná rozvíjet exantém,
který v typickém případě má až motýlovitý charakter.
V této době může mít dítě rudé tváře a vypadat, jako
kdyby mu bylo „nafackováno“. Exantém se během
několika dnů rozšíří i na trup a končetiny. Má cha-
rakter červenofialových skvrn, které splývají, jsou
vyjádřeny hlavně nad extenzory. Centrálně dochází
k vyblednutí, čímž získávají až „girlandovitý“ vzhled.
Morfy po několika dnech mizí, ale znovu se objevují
na jiných místech (migrují), a tento stav může trvat až
3 týdny.
Určitě infekčnost netrvá celé tři týdny, tedy alespoň doufám ![]()
To bych mohla rovnou sepisovat výpověď
- ale ne, to je jen černý humor
Od začátku roku byly všechny naše děti ve škole a školce dohromady tak tři týdny? Pytlíkujeme to jak se dá…
SAJ píše:
Nakažlivost je největší před vznikem vyrážky.
Nevidím zde bohužel nic o tom, že po vzniku vyrážky by už nakažlivost nebyla žádná… ![]()
SAJ píše:
3 týdny.Určitě infekčnost netrvá celé tři týdny, tedy alespoň doufám
Myslím - resp. z článku mi to tak vyplývá - že ty tři týdny jsou maximální a extrémní délka. U většiny dětí je, pokud vím, průběh kratší.
Chápu, že je to těžké - to je bohužel problém všech rodin s více dětmi, které nemají pohotovou hlídací babičku.
Každopádně přeji, ať jste brzo zdraví.
BohunkaP píše:SAJ píše:
Nakažlivost je největší před vznikem vyrážky.Nevidím zde bohužel nic o tom, že po vzniku vyrážky by už nakažlivost nebyla žádná…
SAJ píše:
3 týdny.Určitě infekčnost netrvá celé tři týdny, tedy alespoň doufámMyslím - resp. z článku mi to tak vyplývá - že ty tři týdny jsou maximální a extrémní délka. U většiny dětí je, pokud vím, průběh kratší.
Chápu, že je to těžké - to je bohužel problém všech rodin s více dětmi, které nemají pohotovou hlídací babičku.
Každopádně přeji, ať jste brzo zdraví.
Ono jsem toho vygooglila o páté nemoci hodně - třeba zde :
Tzv.pátá nemoc je virosa provázená exanthemem,proto je těžké stanovit pevné hranice.Obecně lze říci,že den před teplotou/vyrážkou/ začíná a den po vyrážce končí infekčnost osoby, Zdravím MUDr.NoraStruková
Neposlala bych dítě do školy ani omylem. Je to neohleduplné, až sprosté k ostatním. A je jedno, že je toho „plná škola“. Taky si uvědom, že kolem vás nejsou jen lidé zdraví, ale taky chronicky nemocní(různé vady, vleklé zdravotní problémy), taky musí chodit do školy a může je taková banální dětská nemoc ohrozit víc než Tvoji zdravou dceru a Tvoji výplatu.
Dcerka tuto nemoc prodělala v 5 měsících, netypickém věku. Nám dr. říkala, že po objevení vyrážky není infekční, ale o to vůbec nejde. Taky oslabená může chytit ještě něco dalšího.