Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak prosím funguje Balíkovna? Prodávám jednu věc na bazaru. A kupující mi chce poslat peníze za zboží přes Balíkovnu. Na emailu, který mi přišel od Balíkovny (snad, ale nevypadá podezřele. Adresa i čeština v pořádku), mě to směřuje do přihlášení do mého internetového bankovnictví. Je to možný, nebo je to od začátku podvod? Jako nic neriskuju a používám na tohle účet, kde žádný peníze nemám… Ale i dvě stovky by mě naštvaly…
Mě se to zdá divný. Už přece to jméno „BALÍKOVNA“ je od slova balík. Neriskovala bych to
Podvod, zamysli se, na co by jsi se přihlašovala do svého IB?
@Taktinevím Balíkovna jako služba od Český pošty přece normálně funguje ![]()
Funguje to jako Zasilkovna? Že člověk po zaplacení poštovného dostane nějaký kód?
@Pajka89 píše: Více
Už z logiky věci, že ty máš obdržet peníze, tak jasný podvod.
Přesně tak, hlavně se přes to posílá balík. Rozhodně se přes to neprihlasuje do banky
Ježíšmarjá vždyť je to 100× omílaný podvod. Jsou toho plná média. Fakt nechápu, že na to ještě někdo skočí! ![]()
Proč by jsi se hlásila do svého ib? Posílám celkem bezne. Buď ti pošle přímo štítek, který vytisknes a nalepis, případně kód a pošta si ho vytiskne a nalepi sama. Popřípadě ti dotyčný pošle kam to chce, svůj e-mail a telefonní číslo. Jasný, ze je to podvod
@MiaBea píše: Více
No jó, na kurýry od DPD už nikdo neskočí, ale jak jsou ty podvody čím dál tím víc důmyslnější, že si člověk není hned jistej ![]()
Jakmile tě nějaký odkaz přesměruje na IB, tak je to jasný podvod.
@Pajka89 Balíčky přes balíkovnu posílám, ale rozhodně bych neklikala na odkaz od cizího a už vůbec bych se nepřihlašovala do IB. Kupujícímu řekni, že balíček přes balíkovnu pošleš ty, ať ti napíše svoji adresu. A uvidíš, co bude dál.
Balíkovna funguje tak, že odesílatel nebo adresát zadá podklady a zaplatí poštovné a na email mu přijde štítek s čarovým kódem a také kód pro podání. Pokud podáš balík na poště, stačí napsat kód a jméno, pokud podáváš přes box, tak musíš nalepit štítek. Jde zadat i dobírka. Platební kartu potřebuje jen ten, kdo balík platí. Kupující ti vždy musí poslat peníze na účet nebo dobírkou, přes zásilkovnu, balíkovnu, kurýra ti za zboží předem nikdy nezaplatí. K prodeji svou kartu nikdy nepotřebuješ.