Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Chtěla jsem se zeptat, jetli nevíte, jak často se může dětem dávat banán? Asi ve dvou knížkách jsem se dočetla, že dávat, ale jen občas. Ani v jedné nebylo napsáno proč. Malá teď začíná bojkotovat ovoce, ale když tam vpašuju banán tak to papá. Takže ho dáváme celkem dost často. A nepozoruju, že by jí to nějak vadilo, žádné problémy, ani alergické reakce.
Díky.
Ahojky, mne doktorka rekla, ze muzeme banan casto. Prcek je zizala a banan je kalorickej, tak mu ho mam casto davat. Rekla bych, ze ho mame obden. Nekdy jenom samotnej namixovanej a nekdy ho pridavam do kase a do jogurtu.
Romca a David, 11 mesicu
Ahoj holky,
banán není bohatý na vitamíny a není to kdovíjak hodnotné ovoce. Alergické reakce jsou ale minimální. Je sladký takže dětem většinou chutná. Akorát pozor pokud dítě třeba trápí zácpa, banán staví. Takže dceři ho dávám minimálně, ale synovi klidně denně, s kakáním nikdy problémy neměl.
Katka
Ahoj,
tak u nás se jí banán hodně často a synovi to teda vůbec nevadí. Banány miluje
.
Zůza
Ahoj, Já nevím dávala jsem malé banán docela často, dokonce jsem někde četla, že banán je prevencí proti dětské leukémii, hlavně do dvou let podávaný. Jenže zase se nemá nic přehánět. My žijeme ve střední evropě a na banán jsme si začali zvykat teprve nedávno. Co můžu doporučit? Když má dítě rádo banán, tak mu ho klidně dejte, do ničeho jej nenuťte. Odkrojit obě špičky, protože tam se drží všechen binec a nedávat ani nachvíli do lednice.
Ahoj,
ma tchyne nekde vycetla, ze banan muze obsahovat plisne, ktere u malych deti napadaji imunitni system a mohou zpusobit leukemii. Nevim, co je na tom pravdy. Ja sama jsem nikde nic takoveho necetla a ani MUDr. nic nerikala. Ale stejne jsem ho zacala davat az kolem 1a1/2.
Klara
Ahoj.
Nám byl banán doporučen, protože ještě nedávno jsme měli výběr ovoce zúžen - částečná alergie na bílkovinu kravského mléka - a Radimkovi velmi chutnal. Teď jej míchám s kyselejším ovocem, které by jinak nechtěl jíst, protože nesladím.
Souhlasím s názorem, že všeho s mírou. Po přečtení řady debat na emiminu jsem dospěla k závěru, že snad ve všem jsou nějaké škodliviny. Protože žijeme ve světě plném nezdravých látek, je nutné trochu budovat obranyschopnost dětského organismu, aby děti nebyly jak skleníkové květinky.
Beruška
Haha,
sto lidí, sto názorů, sto doktorů, sto tvrzení ![]()
Já zas četla, jak banán, zatracovaný za to, že je sladký a je to kalorická bomba, je nesmysl, že na tom není o nic hůře jako jiné ovoce. Že ta sladká chuť není způsobena „cukrem navíc“..
Nebo např. meloun, většinou zatracovaný pro to, že je to sposta peněz za vodu.. a zas jsem četla, jak je to blbost, jak je v něčem ojedinělý a naprosto bezvadný = jen do melounů…
Takže co článek, to jiný výsledek výzkumů..
Vyberte si prosím…
E.
PS: Když jsem na pískovišti slyšela dvě maminky, které zřejmě obě drží dietu, že svým dětem nikdy banán nedají, že je to jen kalorická bomba a aby děcka nebyla tlustá, tak jsem si v duchu říkala, že snad svým dětem nedávají proboha light jogurty, odtučněná mléka, odtučněné tvarohy, Ramy apod..n ![]()
PPS: Jejich děti byla normální hubená asi 1 rok a 1/4 stará děcka…
Banán obsahuje hodně vlákniny,ne?A že je kalorická bomba to slyším prvně.Naopak jsem někde četla,že se využívá jako dieta.Zaplácne na docela dlouho žaludek.
Binky+Eliška
Holky, díky moc za názory. Chvilku jsem brouzdala a na Chiquitě jsem našla tohle:
Jeden středně velký banán obsahuje méně než 110 kalorií a pouze 0,6 gramů tuku! Proto banány Chiquita získaly certifikát Americké kardiologické společnosti (American Heart Association) a splňují podmínky doporučeného množství nasycených tuků a cholesterolu pro zdravé osoby starší 2 let.
Zase zmínka o věku. Takže, jak bylo a bude ještě mnohokrát napsáno, všeho s mírou. Jen doufám, že vyslětlím Bětušce, že i jiný ovoce je dobrý
Trochu úspěchu máme, baštíme samotnou mandarinku!
Snažím se moc neřešit. Samozřejmě jsem ráda, že kočka baští ovoce i s tím banánem, aspoň že tak a ne vůbec. Ale jen jsem chtěla vědět, proč ne často, když to píšou a nevysvětlí jaký je důvod.
Ahojky,
já zas četla jako důvod, proč nedávat často banán a další tropické ovoce, že ochlazuje organizmus, což teď v zimě není moc žádoucí. Tak ho dávám spíš tak jednou za týden. Samozřejmě ho má malý radši než jablíčka, která má denně
.
Hana