Baráková špína

Napsat příspěvek
Velikost písma:
202
9.3.25 10:38

Neznám, i když chápu, že když chybí organizace úklidu, rodinní příslušníci nedodržují hygienické/úklidové návyky, tak to může být boj s větrnými mlýny.

Základem je průběžný úklid, resp. uklízí se v podstatě stále.

Chci-li zlepšit celkový úklid a organizaci, tak začnu prvním pokojem tak, že všechno z pokoje vyklidím. Proberu věci, co nepoužívám, jsou k ničemu a nemilostrdně je vyházím, čímž si ulečím úklid na příště a zbavím se nepotřebných věcí. Následně určím pro všechny zbylé věci své místo a uklidím je ideálně do organizérů na své místo (není nic horšího než úklid polic zanesených věcmi naházených hala bala). Jednoduché je vyndat z polic organizéry, police rychle vytřít, vrátit organizéry zpět (ideální pro zmiňovaný prach v policích v kuchyni). Takhle udělám celý dům postupně. Tento typ úklidu dělám jednou ročně po jedné místnosti denně.

Je potřeba si rozdělit dva druhy úklidu - 1) rozházené a odložené věci, 2) prach a špína na/ve věcech.

Ad bod 1) Neexistuje, že někde nechám povalovat věci (snadno se vytváří tzv. hot spot = místo, kam něco odložím, něco tam přidám, něco přidá někdo další a už to jede; taková místa obezřetně hlídám a okamžitě likviduji v zárodku, případně je zruším úplně, když se mi jinak nedaří udržet zde pořádek). Vše má své místo, které předem pro danou věc určím a po použití věci, věc vrátím na své místo. Pokud to nemohu udělat hned, tak to udělám nejpozději večer, ten den. Děti si uklízejí po sobě hned, večer zkontroluji, zda je vše uklizeno, mají připravené tašky do školy a oblečení na ráno. Jednou měsíčně projdu skříně a přerovnám oblečení, vytřu prach ve skříních.

Ad 2) Jelikož věci jsou na svém místě, tak mám více času na úklid prachu a špíny. Zavedu pravidlo, že v botech se chodí jen do předsíně a předsíň každý den zametu nebo vytřu. Jednou týdně vytírám, dvakrát týdně vysávám. Koupelny myju jednou týdně a případně otírám umyvadlo a zrcadlo podle potřeby, když ho zrovna používám nebo vyčistím WC. Prach utírám jednou týdně s tím, že každý den otřu někde. Před krbem luxuji denně, když ho používáme. Okna myju jednou ročně, lepší by bylo alespoň 2× ročně. Někdo myje i víckrát, podle potřeby.

Pokud mám pocit, že na úklid nestačím, tak zlikviduji všechny „výstavky“, zbytečné dekorace, které je třeba otírat od prachu a komody „pracholapky“ a pořídím vestavné skříně, kam všechno snadno uklidím.

Kuchyňské skříňky lze uklízet např. i při vaření s tím, že každý den uklidím jen jednu. Obecně to lze dělat i tak, že každý den si vyberu na úklid jednu věc, která nezabere tolik času a lze tak postupně uklidit celý dům. Ideální pro úklid s označením „na který nemám nikdy čas.“ :mrgreen:

Taky je dobré si často zvát návštěvy, což je vysoce motivační pro úklid, do něhož se mi opavdu nechce. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8974
9.3.25 10:40

U nás kupodivu ani ti pavouci a pavučiny nejsou. Buď to zařizují domácí kocouři nebo síťky nebo je to tím, že jde o relativně nový barák. Ale ani u rodičů nepotkávám pavučiny a mají vlastně o skoro 20 let starší barák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
9.3.25 10:44
@Anonymní píše: Více

Takže máš minipozemek. To se nedá srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
9.3.25 10:48

Ještě k pavučinám. Není nic snažšího, než pavučiny pravidelně vysát při běžném vysávání podlah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
9.3.25 10:52

Uklízím v bytě 1×-2× týdně a ne, fakt doma nemám ani bordel ani špínu ani pavučiny. Vyrostla jsem v baráku na vesnici a ani tam jsme to neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
9.3.25 11:12
@Kelsey1 píše: Více

Máš štěstí, že tam nemáte třesavky. Ty prolezou sebemenší škvírou a pavučiny chrlí jak gejzíry na Islandu. Tři týdny jsem ležela s chřipkou a když jsem se konečně zvedla něco děla, chtěla jsem to tady vzít plamenometem…..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8974
9.3.25 11:24

Jsem si musela hodit do google třesavku. Ne to nemáme.
Jinak i k provoznímu úklidu. Jak teď chystáme oběd. Velký podíl na pocitu úklidu v kuchyni má myčka. To je prostě kamarádka k nezaplacení. Na metál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
9.3.25 11:25

@Bayley Přestěhovala jsem se před 6 lety z městského bytu na vesnici do většího starého domu. Začátky nebyly pro mě jako měšťáka 🤪 snadné, ale už by jsem neměnila. Někdy mě přepadne depka, že se to prostě nedá pořádně douklidit. A proto jsem fakt rada za ten tvůj,, manuál,, A vlastně se z toho nepo…t. 😁 Přítel říká aspoň jde vidět, že se tady žije

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3037
9.3.25 11:25

No já když srovnám dvoje dětství v byte a aktuální život v domě, tak ne, rozhodně nemám tak naklizeno, jak bývalo u nás- a vidím v tom víc duvodu
1. Velikost vs čas- nás dům má cca dvojnásobnou plochu než co byt mých rodičů + k tomu odpovidajici pocet oken, 2 koupelny misto 1 atd. Moje mamka je učitelka, tj zákonitě víc času doma, než já v kancelářské práci 8-17. Zbytek rodiny je tak nějak +- stejně, ale ten čas tě ženské doma máme prostě úplně jinak. Taky máme u domu zahradu, ne velkou ale snažíme se jí mít užitnou, takže péči potřebuje- takže vyzaduje čas navíc vůči „bytakum“
2. Víc bordelu dovnitř rovnou zvenčí - cestou do bytu se prostě část bordelu oklepe ve společných prostorech, zatím co nám jde vše do predsine + v létě prebihame i přes balkonové dveře, které jsou i hodně otevřené
3. Technické věci- přitapime v krbu, což produkuje víc bordelu + zase práce s přípravou dřeva.
4. Jiný styl života- já prostě nejsem ochotn věnovat tuny času tomu, aby u nás nedejbože nebylo ani smitko…takže je…žíly mi to netrha :nevim: Ve špíně nežijeme, ale šmouhy na okně a to, ze je někde chvíli prach nebo něco na zemi mi je jedno :nevim:
Jo a pavouků máme taky dost…jednou za par týdnů objedu rohy/stropy při vysávání, ale stejně se furt někde najdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2694
9.3.25 11:41

Neznám takový nepořádek, máme dům, manžel dělá ve stavebnictví, takže z práce chodí špinavý, ale doma máme čisto.

Špinavé boty a oblečení si prevlekame v chodbě, kterou zametu. Doma pustím vysavač, nějak hodně pavucin se mi taky nezdá, že bychom měli.

Já mám ráda pořádek a vždycky doma máme tak, že kdykoliv někdo nečekaně přijde, nemusím se stydět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
9.3.25 11:43

To buď ráda. To bezesrandy uklízíš pavučiny denně. Dělají takový dlouhý závoje. Já je nesnáším, lítám se smetákem denně, ale stejně občas v úžasu zůstanu koukat, co stihly během chvíle vytvořit. Na zahradě slimáci, v baráku třesavky. Stejný dovozový peklo….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
9.3.25 11:51

Inteligentní kočka si s pavouky poradí. Měli jsme kocoura, dokonale nás jich zbavil, přišlo mi, že se našemu bytu začali přímo vyhýbat. Jenže kocourek umřel a máme dvě laxní potvory, kterým i když strčíme čumák přímo na pavouka, tak se odtahují a netuší, co s ním. :roll: Jako ještě nějakou dobu to bez pavouků jelo samospádem, ale pak k nám začali pomalu a opatrně zase lézt a teď už se vůbec nežinýrujou a kdybych je věčně neodsávala, máme jich tu zase hromadu. :zed: Na fasádě nad oknem máme osvětlenou reklamní konstrukci, tam jich jsou mraky a otevřenými okny se nám běžně spouští do bytu, hajzlíci. V létě při celou noc otevřených oknech mám v pokoji běžně po ruce vysavač a klidně ho zapnu o půlnoci, když ty mrchy vidím slaňovat do bytu. A je mi fuk, co na půlnoční vysávání řeknou sousedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8974
9.3.25 11:56

Jo tak venku na podbití se nám drží pavouci. Tam ano. Máme bílou fasádu a místy kamenný obklad. Bílé podbití je láká. Tak chlap několikrát za rok vezme vapku a ošpléchá je. Naštěstí dom nelezou. Dřív jsme měli béžovo-meruňkovou fasádu a ta lákala berušky, mušky různé. To tam sedělo v sezóně furt. Když svítilo slunko tak především. Bílá je neláká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61088
9.3.25 12:02
@Anonymní píše: Více

Tak minimálně se seká tráva, obcas prostě tu zahradu proběhneš, tamhle něco vytrhneš.. Taky máme víceméně bezudrzbovou, nijak se s tim neprdim, přesto to dost času sebere, taky teda mame uzitkovou, jakože stromky, ovocný keře, jahody, rajcata atd. A když vezmu jen tu okrasnou, tak jen to zalit sebere takovýho času..
A teda celkově se mi nechce v létě, když je krásně uklízet doma, když můžu byt venku. Mozna v tom je rozdíl oproti bytu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11168
9.3.25 12:03

Nemáme doma to, co píšeš, víceméně je furt uklizeno, každý den udělám něco, i kdybych jen umyla záchod, tak nejak to udržuju. Linku mám čistou a bez nádobí, nechápu, proč bych ji měla zaskladanou, mám myčku.

Jedine, co, tak pavučiny, ty vysávám, a okna umyvam málo, neb mě to nebaví a jsou velká :mrgreen: :lol:

Ale jinak nějakou špínu nepozoruju. Zvířata máme v kleci a domů se vyzouváme. V létě, když se chodí z terasy, tak tu trochu trávy vysaju nebo smetu každý den x krát. :nevim:

Jo a zahradu máme spíš okrasnou, maliny a tak. Stará se můj muž, zahrada je jeho parketa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný