Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já to znám, vyrůstala jsem na vesnici v hodně starém domě. Dům měl sklep a velikánskou půdu, po babičkách zanesenou harampádím všeho druhu. Odtud proudí nespočet pavouků, hlavně ty třesavky jak tu někdo zmiňoval. Vedle nás stálo stavení s hospodářskými zvířaty-mouchy, komáři, prach ze strojů co přijedou z polí, žně, sušení chmele-fakt je to znát i vedle v baráku.
Dále kotel na uhlí, ten uhelný prach při skládání dělá ty šmouhy na stěně a vlastně všude. O občasném kouři ani nemluvě ![]()
Voda ze studny-nekonečný boj s vodním kamenem, na toaletě žlutý pruh co nejde mít, kolem sprcháče nános, že dveře přestávají být pojízdné.
Za 20 let v bytě tohle neznám, neustále si libuji jak je zde úklid snadný.
Nedá se srovnat starý dům a novější domek někde v satelitu ![]()
@větvička1 píše: Více
My jsme u polí, ještě v malým údolíčku, kde profukuje. Lesy, řepka, sekání obilí, vláčení…… furt prach nebo pyl. Já mám okna čistý jen v zimě, v léťe furt přemýšlím, jestli to má cenu mýt….. ![]()
Zahradu máme kromě sekání trávy bezúdržbovou. Doma máme čisto a uklizeno. Dělám vše průběžně, mám malé dítě a druhé na cestě. Rozhodně je zde mnohem víc práce než v bytě. Chce to určit si priority - už nestelu nahoře postele, v obýváku a pokojíčku rozházené hračky mi nevadí. Také máme jednu bordel místnost - technickou, kde to není uklizené snad nikdy ale od toho ta místnost je. Ale máme čisto, čisté podlahy, kuchyň, povlečení, deky na gauči, čistou koupelnu. Vysávám denně, vytírám také často. Včera jsem myla okna a prala záclony. Uklízím každý den, když přijdeme z venku od bláta, tak to v předsíni hned zametu/vytřu. Prostě nedovolím, aby se tady začala hromadit špína.
U nás se všechna okna myjí 3× ročně. Vánoce, Velikonoce a v létě na hody. Ideální rozložení.
Ještě to máme rozděleno. My přízemí. Mužská sestava podkroví (střešní okna). Plus teda od zahrady častěji. Co je po zem sklo, tak venku olizuje pes a doma kočky. Ale to jsme si koupili stírátko na okna, jak měl Vaculík ve filmu a s tím to jede. Už jsem si naučila i holky, jak se myjí okna. Tak jedeme. Jedna rámy, druhá venku žaluzie a já za nima skla. Nebo se nějak prohodíme, jak je třeba.
Prach je od hlavní cesty, jak jezdí moc aut. Pyl ne. Chybí stromy (polámané, pořezané). Než ty nové zasazené vyrostou. Tak budu babka. Někdo řeší vlaštovky. U nás už nejsou žádné sloupy a žádné dráty. Elektrika je vedená v zemi nově. Stodoly staré nejsou. Tak vlaštovky a jiřičky jdou někomu na fasády.
@Janli píše: Více
Jo tak na pyly a prach z polních praci jsem zapomněla. A ještě máme ve stodole vlaštovky, v brectanu vrabce…tak ti všichni dělaj binec venku.
@Kelsey1 píše: Více
Věta: “venku olizuje pes, doma kočky” fakt pobavila ![]()
Barákovou špínu, jak jsi to tak hezky nazvala, znám. Zejména pavučiny. To abys lítala s prachovkou ob den a ne a ne se jich zbavit. A také když dítko vlítne třikrát za hodinu domů - jen se napít- a pokaždé „zapomene“ si zout boty. A to ještě netopíme v krbu nebo v kamnech, na rozdíl od chaty. Tam je teda navíc ještě binec kolem kamen, to taky můžeš zametat donekonečna. A pak okna, když začne pylová sezóna a všechno ze stromů máš nalepené na oknech. Ale zase to má jiné výhody oproti paneláku ![]()
@Janli máme taky 3,5tis metrů zahrady, ale zatím většinu zatravněnou, ještě doděláváme terénní úpravy a zatím postaru sečteme malou sekačkou…uvidíme, jestli letos zbyde na traktor, potřebujeme toho ještě hodně a nechceme dětem sebrat dovolené u moře 😊
@Janli píše: Více
Třesavky jsou mor. Od jara do podzimu denně luxuji pavouky. Mají zajímavou stěhovací hierarchii. Vysaješ jednu v rohu na stropě a do večera tam bydlí jiná, co dle nižší hierarchie žila dole zespoda komody. V zimě je tu nemáme a máme to pro změnu malé černé pavouky. Takový hajzlíci, ty žijí zespoda pod nábytkem a dělají hustou pavučinu v rozích u země a na lýtkách. Co žerou vůbec netuším, vždyť je zima a mouchy nejsou. Ale my je tu máme. Bohužel ![]()
@alisekR píše: Více
Mně přijde, že se u nás musí zhmotňovat z jiné dimenze, protože není možný, aby jich bylo tolik. Deset jich v pondělí vysaješ, deset jich v úterý zase najdeš…… U nás jsou i v zimě. ![]()
@Janli u nás jsou pořád a je jich moc
já už ten boj vzdala a je klid. Všechny jsou Pepa. Díky nim vždy jednoduše přebalím batole. Vždy koukáme co to tam ten Pepa v rohu dělá
ještě děti byli kolikrát smutné, když Pepa zmizel ![]()
Jinak baraková špína., tam to je pro mě všudy přítomný prach teď v zimě. Můžu vytírat třikrát týdně a stejně tu je. Teď v zimě hrozně, a letos obzvlášť. Nikdy to nebylo.. začínám si myslet, že na vině je to, že x sousedů pokácelo živé ploty, stálezelené. Tvořily podle mě bariéru od ulic a silnic. A tím se sem strašně práší. Protože před rokem 89 zde topili všichni uhlím a takový prach tu vůbec nebyl..jako dítě si nepamatuji, že by moje mamka lítala s hadrem často jako já s měli jsme doma čisto. Divný no.
@1010 píše: Více
to víš to v satelitech neznají, gumáky s vyšláplým hnojem
vono jenom se dostat ráno do auta s čistou nohou je umění, a pokud neni umrzlo nebo srpen, tak to ani vlastně nejde.
@Anonymní píše: Více
já si pořídila 2 ovce
ale je to dost specifickej druh sekačky
všude je nemůžu pouštět, ožírají stromy a nadělají dost bobků. A sežerou toho dost teda. Jsou to pěkný potvůrky ![]()