Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Neznáme to. Prostě se průběžně uklízí. Včera dopoledne se uklízelo sakumprdum. Od hora dolů. Dneska se proletí vysavačem. To my musíme. Máme zvířata doma. A provozní pořádek se udržuje. Linka se uklidí, setře po práci nebo průběžně. Do baráku chodíme přes terasu, kde je dlažba (portálem nebo přes garáž, hlavním vchodem). Před hlavním vchodem je taky dlažba. Venkovní boty tak zůstanou buď venku nebo v garáži. Takže se domů v botech nechodí a nenosí binec. Jsme tada doma zrušili i botník. Nelíbil se nám na chodbě. Chtěli jsme čistou, vzdušnou chodbu, kde je jen kvítko a rohožka ke dveřím vchodovým a do garáže. Botník je v garáži, která je průchozí domů za chodbou.
Momentálně teda bude třeba umýt okna. Poslední bylo na Vánoce. Ještě to necháváme, až se víc čas překlopí na Velikonoce. Tak je umyjeme.
Co nám dělalo neplechu, když se věšelo před let prádlo doma. Tak bylo vidět proti světlu, jak poletují mikro částečky. To zmizelo, jak se pořídila sušička.
Barákový provozní bordel…ani mě nehne..abych pokaždé, když jdu domů od hospodářských zvířat pokaždé gruntovala
.
Máme dum a tedy toto určitě nemáme. Pavučiny 2× za rok luxuji, chodbu vysava robot po každém příchodu domu, dolní patro se vysává každý den, horní tak 3× týdne, okna myji elektrickou sterkou. Máme hodně pomocníků, robotické vysavače, vytirac, sekačku… Nemáme nijak větší špínu než lidé v bytech.
Ani u nikoho v rodině neznám. A máme teda v každém klasickém okně, střešních i v portálu síť proti hmyzu. Myslím si, že to je taky velice dobrá investice. Když domů neproleze havěť.
Jediné co oproti bytu řešim je bahno bláto co mi domu tahají psy ale celkově i na botách… bohužel máme před domem silnici která je z velké části jen hlína a štěrk takže pořád rozježděno a to proste vytřu jdeme ven a při návratu už je na zemi bordel… malý koberec v chodbě tomu moc nezabrání takže přemýšlím že koupím nějaký přes celou chodbu…. Jinak snad ještě oproti bytu prach z kamen ale to je jen u těch kamen takže me to nijak netrápí… jinak uklizim každý den aspon něco a jednou za čas komplet barak 🙏
Máme ve spodním patře velkou obytnou místnost, kde se topí v krbu a vytápí se tím celý dům, a v létě se tady chodí v botech. Luxuju denně, rovnou tím vysavačem vezmu i všechny rohy a strop, pavouky likviduju, jak je uvidím, protože nenávidím pavučiny a ty se mi tady zhmotňujou sotva se někam kouknu. Kolem kamen to chce často stírat, prostě namočím hadr, stáhnu to, za minutu vyřešeno. Hlavně jsem teda rezignovala na naleštěnej dům. Obrovská zahrada, dvě děti, hejno jejich kamarádů, kočky……. To bych se z toho musela zbláznit. Pořádek jo, ale všeho s mírou. Hlavně si to chce najít denní rutinu, vyčlenit si 45minut, vždycky ve stejnou dobu a věnovat to jen úklidu. Nejhorší je lítat od jednoho k druhýmu.
Neznámé to, takovou špínu doma nemáme, jsme rodina a o dům a domácnost se staráme spolu s malými dětmi
@Anonymní píše: Více
„A daří se vám mít dům stejně uklizený jako byt, při vší té práci kolem třeba na zahradě“
Jak jako práce kolem? Nevím, jak to máte teda vy…ale zahradu máme udělanou tak, abychom kolem nelítali jak blázni - skalky s trvalkami, nenáročné keře a zbytek okrasná tráva, kameny, vše tak nějak co nejmíň bezúdržbový.
Nějaký nepořádek se domů dostane vždycky, ale že bych se z toho hroutila, zkrátka to uklidím a je to. Když najdu pavučinu, což mi přijde naprosto normální mít doma občas pavučinu, tak ji smetu a je to ![]()
A proč chodíš domů v botách?
U nás je jediný rozdíl víc pavouků než v bytě. ![]()
Jde o to, jestli máš malou okrasnou zahradu nebo velkou a užitkovou. Já mám kolem domu víc než 3tisíce metrů zahrady, kousek užitková, zbytek okrasná. I tak tam trávím velkou část času. Ta zahrada práci potřebuje. Taky je rozdíl, jestli má někdo nový dům, kde jsou povrchy jednoduchý na úklid, nebo starý dům, kde se ta špína a binec na ty povrchy prostě lepí mnohem víc.
Asi jo, nemám tedy prach ve skřínkách, ale pavučiny se dělají hodně. Na jedné straně se jich zbavím a na druhé vznikají nové. V zime, když se topí, tak se práší víc, topíme dřevem. V létě se nosí bordel z venku, i když v botech doma nechodíme. Ale máme dva psy, a v létě lítaj pořád domů a ven. Okolo kamen uklízím pořád, jinak to nejde. Každý den vysaju, každý druhý setřu. Mít neustále sterilně uklizeno ale prostě nejde a vlastně bych to ani nechtěla. Prostě tady žijem, tak je jasný že to je vidět ![]()
@Janli máme 500m2 a okrasnou.
Máme ještě jednu zahradu v tanci rodiny, a tu máme jako užitkovou tak nějak pro všechny členy.
Ale měli jsme jak starší v rekonstruované s menší zahradou, tak teď novostavbu a nějak v tom nevidím rozdíl, pořád jsme se snažili si udělat co nejmíň práce
Jediný co, tak jde o to, jestli má Z. hotovo nebo stále budují/rekonstruují, pak je toho neporadí a prachu víc. Jinak za mě je to zvláštní
Znáte to? Je to úplně jiný druh špíny, než který mají doma kamarádky bydlící v bytech. Ty mají třeba pochozí vrstvu oblečení v dětském pokoji, zanesenou linku nádobím, ale všechno je v zásadě čisté. U mně jsou všude pavučiny, na zemi písek, v kuchyňských skříňkách prach, na zdech a oknech šmouhy, kolem kamen neidentifikovatelný humus, jak se vběhne dovnitř v botách. Prostě mi to nejde uklidit, i když ve věcech mám pořádek, protože to pořád přibývá. Jak s tím efektivně bojovat? A daří se vám mít dům stejně uklizený jako byt, při vší té práci kolem (třeba na zahradě)?